Jyllands-Posten Søndag

Er vi sikre på, at der er for mange ansatte i offentlig administra­tion?

Vi er alt for upraecise, når vi diskuterer størrelse og nødvendigh­eden af opgaver i det offentlige. Fint nok at saette det under lup, men flere fakta og klare politiske bud er påkraevet.

- BENT GREVE

”Ih, hvor er det kommunalt” – en revyvise tilbage fra 1952 indikerede, at alt ikke var effektivt i kommunerne.

Det er nu også mere end 50 år siden, at Mogens Glistrup talte om papirnusse­re, og lige siden har der vaeret konstante og løbende diskussion­er om, hvorvidt den offentlige administra­tion er blevet for stor, herunder om de ”kolde” haender skulle reduceres i antal for at få flere ”varme” haender.

Der har vaeret og er konstant diskussion­er om kontrol, måling og vejning og den tid, som dette tager tid fra kerneopgav­en inden for velfaerdss­taten, såvel som hvordan det påvirker arbejdstil­fredshed hos de ansatte. Senest er der et ønske om, at kommunerne og staten i de kommende år skal skaere ned på administra­tionen med et bestemt milliardbe­løb.

Der har siden den første moderniser­ingsredegø­relse i 1982 også vaeret et jaevnligt tilbageven­dende fokus på, at for mange og for stive regler forhindrer en god og velfungere­nde offentlig sektor. Konstante forsøg og kampagner fra regeringer – uanset om det er en rød eller blå – er gået på at nedbringe bureaukrat­iet og gøre tingene mere enkle. Frikommune­forsøg, velfaerdsa­ftaler m.v. er eksempler på dette samt kampagner med, at kommunerne har kunnet indsende forslag til at gøre ”regeljungl­en” mindre.

Der er naeppe nogen, som går ind for administra­tion for administra­tionens egen skyld, og som ikke gerne vil fjerne overflødig­t bureaukrat­i. Om end der har vaeret teorier, som har argumenter­et for, at der er en egenintere­sse for ledere for at kunne have et større ansvar og fra dem, som var afhaengig af arbejde inden for deres område, at der blev skabt flere stillinger.

Det er da også rigtigt, at der de seneste godt 10 år er kommet flere ansatte inden for den offentlige administra­tion.

Det er isaer inden for det, der betegnes som generelle offentlige tjenester og lovpligtig socialsikr­ing. Men stigningen har vaeret mindre, hvis det omregnes til fuldtidsan­satte, men ja, stadig en stigning.

En del af den haenger sammen med, at det har vaeret nødvendigt af hensyn til skattekont­rollen at ansaette flere mennesker efter først at have skåret ned på antallet af ansatte. Det kan i en parentes bemaerkes, at de ansatte generelt har tjent deres penge hjem gennem en bedre og mere effektiv skattekont­rol og dermed flere indtaegter og sikring af, at alle borgere betaler den skat, de skal.

Argumenter for at nedbringe antallet i den offentlige administra­tion har udover vaeksten vaeret, at dermed kunne arbejdsudb­uddet til virksomhed­er, som mangler arbejdskra­ft, øges, og manglen på velfaerdsm­edarbejder­e ville vaere mindre, end det er nu. Det, selvom der ikke er nogen garanti for, at det lige praecist er disse typer af arbejdskra­ft, der mangler.

Det centrale problem ved diskussion­erne er, at de finder sted, uden at det er praecist undersøgt, hvorfor vi har en raekke af reglerne, og om der er brug for disse ikke blot af hensyn til dem, der ansaettes i stillinger­ne, men også af en raekke gode, samfundsma­essige årsager.

Det gaelder eksempelvi­s borgernes retssikker­hed, idet det på en raekke områder vil vaere nødvendigt med skriftligh­ed i forvaltnin­gen for at kunne tage stilling til, at den offentlige velfaerdsi­ndsats har vaeret, som den skulle, saerligt af hensyn til borgerne. Hvis der ikke er skriftligh­ed, vil det vaere vanskeligt for en borger at sandsynlig­gøre manglende indsats.

Dokumentat­ion af indsatser er også nødvendig for at kunne undersøge og analysere, om indsatsern­e er effektive, eller der er mulighed for at pege på, at det kan gøres bedre. Uden dokumentat­ion kan det vaere vanskeligt at optimere ressourcer­ne i den offentlige sektor. Eller om der gennemføre­s den ønskede politik. Kommunerne har eksempelvi­s skullet udforme en vaerdighed­spolitik, efter at staten afsatte 1 mia. kr. til mere vaerdig aeldreomso­rg, for at det kunne sikres, at kommunerne gjorde noget.

Kontrol er ofte et negativt ladet ord i den offentlige debat. Men hvis der ikke var ansatte til at kontroller­e inden for en raekke områder, så ville der uden tvivl også vaere flere problemer og manglende overholdel­se af reglerne inden for en lang raekke og meget forskellig­e områder.

Derfor kan man måske omvendt stille spørgsmåle­t: Hvor skal der ikke vaere kontrol eller mindre, end der er i dag? Er det på: fødevareom­rådet, arbejdsmil­jø, fartkontro­l, skatteområ­det, finanstils­yn eller inden for politiet for blot at naevne nogle få eksempler. Eller hvad med Ankestyrel­sen, som bidrager til, at borgerne kan klage over en kommunes afgørelse inden for eksempelvi­s handicapom­rådet.

Endvidere var der i 2021 og 2022 brug for mere administra­tion for at sikre en effektiv indsats mod covid-19.

Skal der ikke vaere personalea­fdelinger, som sikrer, at ansaettels­e og afskedigel­ser foregår efter reglerne? Skal der ikke vaere økonomisty­ring, som sikrer korrekt og bedst mulig anvendelse af de offentlige ressourcer – og er det ikke godt med en rigsrevisi­on, som følger op og kan komme med kritik af forkert anvendelse af de offentlige ressourcer? Skal vi ikke laengere have ligestilli­ngsredegør­elser eller en raekke andre data for at kunne følge samfundsud­viklingen?

Problemet i den offentlige diskussion er, at det er upraecist, hvor der menes, at der kan vaere mindre kontrol og faerre regler og dermed mindre administra­tion, og at forslag om aendringer ikke altid er analyseret, herunder om der er gode grunde til at have dokumentat­ion for, hvad der i praksis foregår. Det er en del af demokratie­t, at flertal kan traeffe afgørelser om aendringer i den offentlige sektors størrelse og indretning, men det ville vaere at foretraekk­e, at det bliver med konkrete forslag, hvor man har analyseret fordele og ulemper ved at foretage aendringer i de nuvaerende strukturer og indretning­er end ved blot at argumenter­e for at skaere et bestemt milliardbe­løb vaek.

Derfor blot mekanisk at skaere i kommunerne­s bloktilsku­d, for at de kan få faerre til at administre­re, er naeppe en gennemtaen­kt løsning og virker som en ny form for grønthøste­r i den offentlige sektor. Det på trods af, at grønthøste­r ikke er en god måde at styre på, da det kan komme til at virke tilfaeldig­t, hvad der bliver virkningen af en besparelse.

Det gaelder endvidere, at hvis der skal vaere mindre administra­tion, må det analyseres og gøres klart, hvad man politisk er klar til ikke at kunne få viden om, opgaver, der ikke bliver løst, og risikoen for, at nogle offentlige afgørelser ikke er baseret på viden. Men hvis ting kan gøres billigere, bedre og mere effektivt, skal det gøres.

Professor i samfundsvi­denskab, Roskilde Universite­t

 ?? ?? Hvis der ikke var ansatte til at kontroller­e, ville der uden tvivl vaere flere problemer og manglende overholdel­se af regler, mener Bent Greve. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Hvis der ikke var ansatte til at kontroller­e, ville der uden tvivl vaere flere problemer og manglende overholdel­se af regler, mener Bent Greve. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark