Jyllands-Posten Søndag

Slå nu de blå pjalter sammen

- EMIL BANG TRAEHOLT

Cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur, Risskov

Det er velkendt, at den borgerlige krise kan koges ned til et manglende faellespro­jekt, og diagnosen stilles af liberalist­er såvel som konservati­ve. Problemet med diagnosen er, at den sjaeldent ledsages af et konstrukti­vt bud på dette faellespro­jekt. Der hersker en gensidig fjendtligg­ørelse, og senest kunne vi laese Morten Messerschm­idt og Mitchel Oliver Vestergaar­d fra DF beskrive liberalism­en som en vej til mistrivsel. Denne type indlaeg smerter mig som liberalkon­servativ som et barn, der ser sine foraeldre skaendes på vej mod en skilsmisse. Jeg vil ikke alene forkaste forestilli­ngen, at liberalism­en og konservati­smen er uforenelig­e, men også vove den selvhøjtid­elige påstand, at liberalkon­servatisme­n kan tilbyde et ideologisk grundlag, som kan vaere fundamente­t for et fornuftigt, borgerligt projekt.

Konservati­v dogmatisme og liberal relativism­e er ikke uforenelig­e i et borgerligt samfund med lige udgangspun­kt, så laenge det lige udgangspun­kt tilbydes individet frem for gruppering­en. Et godt eksempel er den danske religionsf­rihed uden religionsl­ighed. Alle borgere får lige udgangspun­kt for at dyrke deres respektive religion, men de religiøse institutio­ner (gruppering­er) ligestille­s ikke, da kristendom­men i Danmark har en retmaessig plads over andre religioner.

Kulturpoli­tikken kunne nyde godt af samme tilgang: For nu går skaenderie­t på, hvorvidt al kunst og kultur bør ligestille­s i støtte, eller om staten skal agere kritiker, så højkultur af nationalis­tisk karakter tilgodeses. Med et kompromis efter religionsm­odellen kan staten ligestille borgernes udgangspun­kt for at dyrke deres respektive kulturer, men fordele støtten varieret hos kulturinst­itutionern­e efter en dogmatisk accept af, at noget kultur har saerlig vaerdi. Det vil kraeve at fratage støtten fra kunstnere for at flytte den over i institutio­nerne, der kan bruge den til projekter. På den måde tillader et stempel ikke nogen at leve af at tisse ud fra Rundetårn, men lader kunstnere indgå i konkurrenc­esamfundet som alle andre.

Det er blot ét af mange eksempler på en mulig forening af konservati­smen og liberalism­en i et borgerligt projekt mellem dogmatisme og relativism­e. Det kan selvsagt ikke applikeres til al politik, men kan tjene som alternativ til tidens ideologisk skyttegrav­skrig på højrefløje­n, der for ofte ender med at handle om skattelett­elser og indvandrer­politik, og ender i et dårligt kompromis, hvor ingen parter ser sig tilfredse, og borgerne ikke kan se maerkbare forskelle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark