Jyllands-Posten Søndag

Sund fornuft skal kunne saelges til vaelgerne i et demokrati

Selv om praesident Macron har ret i, at pensionsre­formen er nødvendig, mangler han stadig at overbevise de vrede franskmaen­d om det.

- ULLA TERKELSENS VERDEN KOMMENTAR ULLA TERKELSEN

Macron venter i disse dage på, at befolkning­en bliver klogere. At folk bliver aeldre og aeldre, ved han fra de statistikk­er, der er udgangspun­ktet for hans upopulaere reformer.

Revolution­en raser i Frankrig. Men vi maerker ikke meget til det her i Cannes. Vi er i et smørhul. De fleste i byen er private forretning­sdrivende, og deres ansatte strejker ikke. Tvaertimod frygter de for deres overlevels­e i den uoverskuel­ige økonomiske situation. Vores borgmester har sammen med politimest­eren besluttet, at renovation­sarbejdern­e ikke må strejke. Deres arbejde kategorise­res som livsnødven­digt for samfundet. Så vores gader bliver renset lige så regelmaess­igt, som før verden gik af lave i protestbøl­gen imod praesident­en.

Men vores store nabobyer, Nice og Marseilles, er praeget af uro og strejker. Jeg har en bekendt her i Cannes, hvis far er elevatorre­paratør i Marseilles. Han demonstrer­er dagligt. Samme bekendtes kone er politibetj­ent med kontorarbe­jde her i Cannes. Hun demonstrer­er også dagligt, men i Nice.

Der har dog vaeret et par optog gennem min gade, Rue d’Antibes, hovedgaden i Cannes, i de seneste uger. De var arrangeret af fagforenin­gerne og var fredelige. Demonstran­terne viftede med røde vimpler og sang den gamle italienske partisansa­ng fra Anden Verdensind­rømmelser krig ”Bella Ciao”. Jeg kender den smukke partisansa­ng fra min egen revolution­aere ungdom og sang med ude fra altanen i solen.

Da jeg var ung, demonstrer­ede jeg ustandseli­gt i min fritid, det var i de tidlige 1960’ere. Min omgangskre­ds bestod i høj grad af ligesinded­e demonstran­ter i Aarhus, København og Hamborg. For vi demonstrer­ede også syd for graensen. Og isaer i Hamborg, fordi vi der kunne købe vores udklaednin­g til demonstrat­ionerne i amerikansk­e overskudsl­agre. Så iført brugte amerikansk­e militaere parkacoats og secondhand ørkenstøvl­er marcherede vi skulder ved skulder i store optog imod krig og for fred på jorden. Vi så intet modsaetnin­gsforhold mellem vores krigeriske amerikansk­e påklaednin­g og vores pacifistis­ke budskab. Revolution­aer intensitet havde totalt svaekket vores i øvrigt højtudvikl­ede kritiske syn på stort set alt.

Frankrig gennemleve­r en stor bølge af vrede nu, som praesident­en ikke i skrivende stund har kunnet bremse. Macron er utroligt veluddanne­t plus dannet. Klassens dygtigste dreng. Ovenikøbet gift med laererinde­n. De demografis­ke udregninge­r, der begrunder hans lovgivning om højere pensionsal­der, passer uden tvivl ned til mindste komma. For mange gamle, for få unge. Hvem skal betale gildet? Altså højere pensionsal­der er en nødvendigh­ed. Han har evigt ret.

Men sund fornuft skal kunne saelges til vaelgerne i et demokrati. Macron kommer sjaeldent med

om egne fejl. Men han har dog indrømmet, at formidable evner ikke har rakt til at overbevise flertallet om, at pensionsre­formen faktisk er nødvendig. Så derfor har vi balladen.

Indvending­erne imod ham og hans lovgivning er uendelige. Fagforenin­gsfolk, tilhaenger­e af Marine Le Pen, den samlede venstreflø­j, irriterede borgerlige plus enorme skarer af unge, de siger allesammen nej til ham. De saetter ild til affaldsbun­ker, de spaerrer tog på skinner og veje ind til lufthavne og raffinader­ier. Macron har selv afkoblet parlamenta­rismen ved at gennemføre reformerne via dekret, fordi han var bange for at komme i mindretal. Hans regering skrabede kun meget knapt igennem mistillids­afstemning­er.

Jeg ved ikke, hvor laenge kampen varer. Det er muligt, at moderate kraefter kan skilles ud fra rabiate kraefter i fagbevaege­lsen, så der kommer huller i fronten. Det er muligt, at voldelige kraefter blandt de demonstrer­ende går så vidt, at flertallet af demonstran­ter efterhånde­n falder af den revolution­aere kaerre. Det er muligt, at det store flertal med tiden mister den sympati for demonstran­terne, som meningsmål­inger viser, at flertallet helt klart naerer nu.

I mellemtide­n sidder jeg her som gammel dame i det fredelige Cannes på min altan i solen og følger med fra verdenshis­toriens sidelinje. Og husker et citat af den engelske romantiske digter William Wordsworth. I hans berømte digt om den store franske revolution i 1789 og om dulgt revolution­aer laengsel står der:

“Bliss was it in that dawn to be alive./ But to be young was very heaven.”

(Det var skønt at vaere i live i det daggry, men at vaere ung var Himlen! )

Wordsworth var 19 i 1789. Og revolution­aer. Hans revolution­aere begejstrin­g holdt ikke, ligesom mange forelskels­er heller ikke holder. Men det var en oplevelse, så laenge det varede, husker han. Som aeldre og klogere. Macron venter i disse dage på, at befolkning­en bliver klogere. At folk bliver aeldre og aeldre, ved han fra de statistikk­er, der er udgangspun­ktet for hans upopulaere reformer.

Fagforenin­gsfolk, tilhaenger­e af Marine Le Pen, den samlede venstreflø­j, irriterede borgerlige plus enorme skarer af unge, de siger allesammen nej til ham.

TV 2-korrespond­ent, JP-klummeskri­bent

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark