Jyllands-Posten Søndag

Han fik Det Hvide Hus til at skaelve

80 ÅR SØNDAG: Der er journalist­er, og så er der Bob Woodward. Når han ringer til Det Hvide Hus, bliver han ikke bare affaerdige­t. Hans ry åbner døre.

- NAVNE@jp.dk Bob Woodward, journalist, forfatter, USA

Det er ikke alle og enhver, der i livets efterår får en tidligere amerikansk praesident og et erstatning­skrav på 50 millioner dollar på nakken.

Det er naesten 350 mio. kr..

Bob Woodward er nu heller ikke ”alle og enhver”, men han har nået en alder, hvor livet vel skal nydes og ikke forstyrres af retssager.

Ekspraesid­enten, der er efter ham, er nu heller ikke ”alle og enhver”. Det er Donald Trump, som må siges at vaere meget rutineret, når det gaelder at anlaegge sager ved domstolene.

Han kraever de 50 millioner dollar i erstatning fra Woodward, fordi fødselaren har udgivet nogle lydoptagel­ser med Trump.

Robert Upshur Woodward, født i Geneva i Illinois og en af verdens mest berømte journalist­er, lavede i 2019 og 2020 en raekke interviews med Trump, da Trump var praesident.

De er blevet brugt i Woodwards bog ”Rage”, hvor Trump blandt andet erkender, at ja, covid-19 er en farlig sygdom, men at han har underspill­et det for ikke at skabe panik.

Lydoptagel­serne blev udgivet i forbindels­e med lydbogen til ”Rage”. Det er ifølge Trump i strid med en aftale imellem de to.

Faeldede en praesident

Erstatning­skravet blev fremsat i slutningen af januar. Det er ikke klart, hvor sagen står nu.

Det er ikke første gang, at Woodward har gjort en praesident rasende, og faktisk var det netop det, der gjorde ham verdensber­ømt.

Bob Woodward var i 1970’erne makker med Carl Bernstein på avisen Washington

Post, og de to dygtige journalist­er kom på sporet af en af USA’s største politiske skandaler.

Nemlig at praesident Richard Nixon og hans inderkreds havde forbindels­er til et indbrud i deres politiske modstander­e Demokrater­nes hovedkvart­er, Watergate.I 1974 måtte Nixon som den første amerikansk­e praesident gå af før tid på grund af det, der nu er kendt som Watergate-affaeren.

Bøger om Trump

Men også resten af Bob Woodwards karriere er vaerd at bide maerke i.

»Han har en ekstraordi­naer evne til at få ellers ansvarlige voksne mennesker til at afsløre alt,« har tidligere CIA-chef og forsvarsmi­nister Robert Gates sagt om Bob Woodward.

Woodward har i sin lange karriere som journalist og redaktør på Washington Post høstet utallige priser for sin journalist­ik.

Selv om han nu fylder 80, er han stadig medredaktø­r på avisen, og tillige har Bob Woodward udgivet en lang raekke bestseller­bøger.

Heriblandt en bog om baggrunden for den amerikansk­e invasion af Irak i 2003, en bog om CIA’s hemmelige virksomhed og en om USA’s krig mod terror.

Han har også skrevet bøger om praesident Barack Obamas embedsperi­oder og desuden bøgerne om Trump, ”Fear: Trump in the White House” og Rage”.

Bob Woodward er gift for tredje gang og har døtre.

 ?? ?? Bob Woodward har i sin lange karriere som journalist og redaktør på Washington Post høstet utallige priser for sin journalist­ik. Arkivfoto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix)
Bob Woodward har i sin lange karriere som journalist og redaktør på Washington Post høstet utallige priser for sin journalist­ik. Arkivfoto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark