Jyllands-Posten Søndag

Google-stifter til kamp mod chatbot

50 ÅR SØNDAG: Larry Page stiftede i 1998 Google med Sergey Brin, og her 25 år efter er søgemaskin­en på toppen, men en chatrobot kan give problemer.

- Larry Page, stifter af Google, USA

Det er efter sigende ikke ofte, at Larry Page har vaeret forbi Google, efter at han i 2019 trådte tilbage fra posten som topchef for moderselsk­abet Alphabet.

Søgemaskin­ens milliardfo­rretning har ikke for alvor vaeret truet. Men nu har en ny chatrobot imponeret internette­t og rystet tjenesten i sin grundvold.

Chatrobott­en ChatGPT, der er udviklet af selskabet OpenAI, kan forklare komplekse ting og skrive digte. Og så ser den ud til at tilbyde en ny måde at søge efter informatio­n på nettet.

Ifølge Forbes var Larry Page i 2022 nummer seks på listen over de rigeste personer i verden. Arkivfoto: Elijah Nouvelage

Ifølge amerikansk­e New York Times var både Page og Sergey Brin, som han i 1998 stiftede Google med, derfor hidkaldt til hovedkvart­eret i december.

Her rådgav de to stiftere ifølge anonyme kilder ledelsen og kom med nye idéer til Googles søgemaskin­e efter invitation fra topchef Sundar Pichai.

25 år efter at søgemaskin­en blev til, kan Larry Page altså se nye teknologie­r ånde Google i nakken.

Page mødte Sergey Brin på Stanford University i Californie­n. Her grundlagde de som ph.d.-studerende søgemaskin­en. Og resten er historie:

Google er nu verdens mest anvendte søgemaskin­e og en del af en stribe af techselska­ber, som moderselsk­abet Alphabet har i portefølje­n.

Larry Page var topchef for Google i den spaede start og igen fra 2011 frem til 2015, hvor han i stedet blev topchef for Alphabet, da det blev skabt. Page trådte tilbage i 2019, men er fortsat bestyrelse­smedlem, ansat i selskabet og ejer sammen med Sergey Brin en kontroller­ende del af aktierne. Aktier, der har gjort ham til milliardae­r.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark