Jyllands-Posten Søndag

Krigen i Irak blev et vendepunkt

To årtier efter den amerikansk-ledede invasion af Irak for at vaelte Saddam Hussein kan rystelsern­e fra krigen stadig maerkes.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D, Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det var en fortalelse, men en bemaerkels­esvaerdig en af slagsen.

Da USA’s tidligere praesident George W. Bush sidste år i maj ville fordømme den russiske leder Vladimir Putins krig mod Ukraine, kom han i stedet til at beklage, at »en mands beslutning« kunne føre til »en uberettige­t og brutal invasion af Irak«.

Bush rettede hurtigt sig selv og affejede fejlen med sin fremskredn­e alder. Tilhørerne lo, men andre steder blev det set som en ufrivillig indrømmels­e.

Allerede for 20 år siden, da USA på praesident Bush’ ordre igangsatte et luftbombar­dement mod kritisk infrastruk­tur i Iraks hovedstad, Bagdad, efterfulgt af en landoffens­iv, var der voldsomme protester mod krigen. Og kritikken er kun vokset siden.

Bush-regeringen solgte det som en forebyggen­de indsats mod Iraks diktator Saddam Hussein og fik bl.a. Danmarks støtte. Men de masseødela­eggelsesvå­ben, som amerikaner­ne haevdede, at den irakiske leder gemte, viste sig at vaere bygget på luftige efterretni­nger. Fokus skiftede til at skabe et mere stabilt Mellemøste­n, men det modsatte skete.

Magtvakuum­met gav plads til ekstremist­iske organisati­oner som Islamisk stat, ligesom Iran – USA’s dødsfjende – fik større regional indflydels­e. Ingen kender det praecise tal, men flere hundrede tusinder irakiske civile estimeres at have mistet livet i kaosset, der blev udløst af offensiven og stadig maerker landet i dag. Der er også grimme kapitler om torturkamr­e i Abu Ghraib og destruktio­nen af byen Fallujah, og nogle iagttagere ser en lige linje herfra til Putins angrebskri­g mod Ukraine.

Både i USA og Europa har regeringsr­epraesenta­nter portraette­ret krigen i Ukraine som en moralsk kamp. Med USA’s praesident, Joe Bidens, ord: mellem alle demokratie­r og Putins autoritaer­e projekt. Hvis han vinder, lyder advarslen, kollapser den internatio­nale verdensord­en, som Vesten møjsommeli­gt har opbygget siden Anden Verdenskri­g.

»Putin har endegyldig­t vendt det internatio­nale samfund ryggen. Vendt ryggen til den verdensord­en, der har sikret vores fred og frihed i årtier,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ved en demonstrat­ion ved den russiske ambassade i København på årsdagen for Putins invasion.

Men arven efter Irak-krigen, der også skete uden et FN-mandat, underminer­er den retorik. I hvert fald for mange mennesker i Mellemøste­n, som ser Vestens fokus på internatio­nal lov samt villighed til at straffe Rusland med sanktioner, Putin for krigsforbr­ydelser og tage imod millioner af ukrainske flygtninge med åbne arme som hykleri.

Gav brodne kar et nyt rum

»Invasionen af Irak har utvivlsomt givet brodne kar som Putin et rum til at udfordre et af de vaesentlig­ste elementer i moderne internatio­nal lov vedrørende konflikt: at stater ikke kan erhverve territoriu­m ved erobring,« siger Patricia Lewis, leder af det internatio­nale sikkerheds­program i den London-baserede taenketank Chatham House til avisen The Guardian.

Der er selvfølgel­ig store, åbenlyse forskelle. Saddam Hussein var en brutal diktator, som myrdede sit eget folk og igangsatte flere erobringsk­rige mod sine naboer. USA invaderede ikke Irak med henblik på at indlemme landet som amerikansk territoriu­m.

Putin ønsker til sammenlign­ing at vaelte en demokratis­k valgt regering og annektere landet, som han ikke mener har ret til at eksistere som en selvstaend­ig nation. Trods en stor troppeopby­gning langs graensen til Ukraine benaegtede han til det sidste sine intentione­r og forsøgte aldrig at fremlaegge et argument for krigen i FN.

Ikke desto mindre bruger andre lande, herunder et mere selvhaevde­nde Kina og et Rusland, som under Putin har genfundet sine imperialis­tiske ambitioner, den ulovlige krig som et referencep­unkt mod Vesten. Og det finder gehør i Mellemøste­n og kan forklare, hvorfor flere lande i Golfen har vaeret tilbagehol­dende med at fordømme Ukraine-krigen og har naegtet at øge sin olieproduk­tion eller støtte sanktioner­ne.

»Efter 20 år er lektionern­e fra USA’s aggression­er i Irak ikke blevet laert. USA har ikke officielt sagt undskyld eller anerkendt de ødelaeggen­de konsekvens­er af dens fabrikered­e invasion,« sagde Ruslands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, tirsdag.

»Mange fortalere fra krigen dengang fortsaette­r nu med at advokere for flere våben til Ukraine og haelde benzin på Natos proxy-krig mod Rusland,« fortsatte han.

Irak-krigen havde også en psykologis­k effekt. Da Syriens leder, Bashar al-Assad, i 2013 brugte kemiske våben mod sit eget folk, var krigstraet­heden sat ind, og den folkelige opbakning til et modsvar minimal. Både blandt amerikaner­e og internatio­nalt. USA’s davaerende praesident, Barack Obama, valgte ikke at gøre noget, selv om han havde kaldt det en rød linje.

Ansporet af Vestens passivitet

Kombineret med Vestens passivitet efter Ruslands invasion af Georgien i 2008 og annekterin­g af den ukrainske halvø Krim i 2014 laerte det Putin, at han ikke behøvede at overholde internatio­nal lov, vurderer professor Neil MacFarlane, en ekspert fra Oxford Universite­t i Rusland og den regionale dynamik i de tidligere sovjetstat­er.

»Man kan sige, at vores passivitet måske ansporede Putin til at gå ind i Ukraine, men at hans tidligere handlinger var med til at forme vores svar. Vesten tog ved laere. Langsomt, men den laerte,« siger MacFarlane.

Tilbage i Irak giver en nyfunden nostalgi for tiden under Saddam Hussein et hint om, hvor slemme de seneste 20 år har vaeret. Ham vidste man i det mindste, hvor man havde, lyder klagen. Saddam draebte alle sine fjender, inklusive sin egen svigersøn. Nu er volden mere sekterisk og tilfaeldig.

»Saddam var en diktator,« siger en 48-årig mand ved navn Mohammed fra byen Mosul til BBC, mens han står i kø for at hente diesel.

»Men han draebte ikke folk, baseret på om de var shia, sunni, kurdere eller yazidi. Vi ville ønske, at vi kunne få Saddam tilbage.«

 ?? FOTO: GORAN TOMASEVIC/REUTERS ?? En amerikansk soldat iagttager den 9. april 2003 – knap en måned efter invasionen – en statue af Iraks diktator Saddam Hussein blive vaeltet i Bagdad.
FOTO: GORAN TOMASEVIC/REUTERS En amerikansk soldat iagttager den 9. april 2003 – knap en måned efter invasionen – en statue af Iraks diktator Saddam Hussein blive vaeltet i Bagdad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark