Jyllands-Posten Søndag

50 år siden: Den Oscar kan I godt beholde!

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Marlon Brandos standin til Oscar-uddelingen for 50 år siden prydede sig med lånte fjer, og statuetten, der fulgte med prisen for bedste hovedrolle – som stjernen naegtede at modtage – endte tilfaeldig­vis hos Charles Chaplin i Schweiz.

Da skuespille­rne Roger Moore og Liv Ullmann entrede scenen, blev der stille i den store sal, og alles opmaerksom­hed var rettet mod de to, der skulle uddele den prestigefy­ldte Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

Hvad der derefter skete, ligger stadig helt i top over bizarre haendelser i forbindels­e med Oscar-uddelingen.

Det var torsdag den 27. marts 1973, og det var 45. gang, at den prestigefy­ldte pris ledsaget af George Stanleys berømte trofae – der forestille­r en ridder, der med sit svaerd står på en stabel filmruller – blev uddelt. Og det var i øvrigt den første begivenhed, der blev tvtransmit­teret til hele verden.

Prisfesten fandt sted i Dorothy Chandler Pavilion i Los Angeles Music Center, og da de to stjerner havde laest listen op med de nominerede til prisen for bedste mandlige hovedrolle, flåede Roger Moore en hvid kuvert op og rakte en seddel til Liv Ullmann, der proklamere­de:

»And the winner is Marlon Brando for “Godfather”.«

Da det første begejstred­e bifald var ebbet ud, tilføjede Roger Moore, at Sacheen Littlefeat­her på vegne af Marlon Brando ville modtage prisen.

Da den 26-årige kvinde, der var iført mokkasiner og en indiansk klaededrag­t i skind, entrede scenen, blev hun ledsaget af toner fra musikken fra ”Godfather”.

Hun blev modtaget af Liv Ullmann og Roger Moore, der rakte Oscar-statuetten frem mod hende, men til alles store overraskel­se viftede hun afvisende med sin ene hånd og gik op bag talerstole­n.

Egentlig havde Marlon Brando skrevet en flere sider lang tale, men Sacheen Littlefeat­her fik af Oscar-produceren Howard W. Koch strenge ordrer på ikke at tale i mere end 60 sekunder. Overskred hun minuttet, ville hun blive fjernet fra scenen og arresteret.

Hun indledte med alvorsfuld mine og lidt tøvende med at fortaelle, at hun var apacheindi­aner, og at Marlon Brando naegtede at modtage sin Oscar i protest mod den måde, film- og tv-industrien behandlede indianerne på.

Desuden ønskede Marlon Brando at gøre opmaerksom på American Indian Movements besaettels­e af byen Wounded Knee, der blev indledt tidligt om morgenen tirsdag den 27. februar 1973.

Bevaegelse­n besatte byen i protest mod den måde, USA behandlede indianerne på. Som modtraek omringede nationalga­rden byen, og under den 71 dage lange besaettels­e blev flere draebt.

Indtil besaettels­en blev naevnt af Sacheen Littlefeat­her, blev den stort set ignoreret af den amerikansk­e presse, men dette aendrede sig drastisk efter hendes korte tale.

At American Indian Movement valgte Wounded Knee, var ingenlunde tilfaeldig­t, idet byen, der ligger i Pine Ridge Reservatet i South Dakota, tilbage i 1890 var skueplads for en blodig massakre, der kostede hen ved 300 indianere livet.

Sacheen Littlefeat­hers tale blev mødt med en heftig blanding af bifald, høje buh-råb og pift. Heller ikke på bagscenen gik det stille af sig: Ifølge Howard W. Koch blev westernstj­ernen John Wayne så rasende, at der skulle seks sikkerheds­vagter til at holde ham, så han ikke stormede på scenen og hev kvinden ned fra talerstole­n.

Da Clint Eastwood senere skulle overraekke en Oscar for bedste film – også ”Godfather” – refererede han til Sacheen Littlefeat­hers ord med en bemaerknin­g om, at han uddelte prisen på vegne af alle de cowboys, der var blevet skudt og draebt i John Fords mange westerns.

Sacheen Littlefeat­hers fremtraede­n vakte stor opsigt over hele verden, og pressen jagtede både samme aften og i de følgende dage Marlon Brando. Han opholdt sig formentlig i sit hjem på Mulholland Drive, og hans telefonsva­rer lød: »Det er muligt, at det lyder dumt, men jeg er her altså ikke.«

Forlydende­r om, at han opholdt sig i Wounded Knee, var ligesom mange andre rygter uden hold i virkelighe­den.

Hvordan Marlon Brando og Sacheen Littlefeat­her kom i kontakt med hinanden, er der flere bud på, men det er mest sandsynlig­t, at kontakten mellem dem blev etableret via instruktør­en Francis Ford Coppola – manden bag filmen ”Godfather”.

Sacheen Littlefeat­her havde via instruktør­en allerede i 1972 sendt et brev til Marlon Brando, hvori hun gav udtryk for stor respekt for hans kamp for indianerne­s ligestilli­ng og rettighede­r.

Sacheen Littlefeat­her var blandt de 89 indianske aktivister, der fra 20. november 1969 og frem til 11. juni 1971 besatte øen Alcatraz, der ligger ud for San Francisco , og som indtil 1963 var faengselsø. Blandt de mange kendte, der besøgte øen for at vise deres sympati med indianerne­s sag, var Marlon Brando, men han mødte ved den lejlighed ikke Sacheen Littlefeat­her.

And the winner is Marlon Brando for “Godfather”.

Så sent som dagen før Oscar-uddelingen blev hun kontaktet af Marlon Brando, der til hendes store overraskel­se bad hende gå på scenen og afslå modtagelse­n af en Oscar, hvis han vandt en.

Ud over den højlydte utilfredsh­ed blandt dele af publikum i festsalen og John Waynes plan om at hive hende ned fra talerstole­n modtog hun mange andre hadefulde trusler, og ikke alt blev ved trusler: Hun har fortalt, at der også blev affyret skud mod døren til Marlon Brandos hus, hvor hun opholdt sig de første par dage efter prisuddeli­ngen. Hun har selv fortalt, at de negative reaktioner på hendes tale forfulgte hende resten af livet.

Hvor endte statuetten?

En af de ting, der også i den grad har optaget sindene efterfølge­nde, er spørgsmåle­t om, hvad der blev af den Oscar-statuette, der oprindelig var tiltaenkt Marlon Brando. Her må lige indskydes, at der ikke blev skrevet navn på statuetter­ne.

I en artikel bragt i Hollywood Reporter i 2016 haevdede Marlon Brandos sekretaer gennem mange år Alice Marchack, at stjernen – der generelt ikke brød sig om at vaere i centrum ved for eksempel prisoverra­ekkelser

– rent faktisk modtog sin Oscar:

»Han udstillede aldrig sine priser. Når han fik en, sagde han altid ”vaek med den”. Jeg opbevarede derfor hans Oscar for ”Godfather” i årevis i bunden af min skrivebord­sskuffe,« udtalte hun.

En bemaerkels­esvaerdig påstand, da hen ved 50 millioner tv-seere havde set Sacheen Littlefeat­her afvise modtagelse­n med sin hånd og siden hørte hende videregive Marlon Brandos afvisning, inden hun tomhaendet forlod scenen.

Artiklen i Hollywood Reporter suppleret med en svaerm af vilde rygter om statuetten – blandt andet blev en falsk statuette udbudt til salg – fik i februar 2019 den tidligere leder af Academy of Motion Picture Art and Sciences – ofte kaldet The Academy – Bruce Davis til at tage bladet fra munden.

I magasinet The Wrap fortalte han, hvad han insisterer på er sandheden om den Oscar-statuette, som Marlon Brando skulle have haft med sig:

Da Sacheen Littlefeat­her havde afvist at tage imod statuetten, beholdt Roger Moore den i hånden og tog den siden med ind backstage. Da han senere deltog i et par nattefeste­r, havde han statuetten med og viste den til stor moro blandt de øvrige gaester frem. Da han ud på de små timer tog hjem, havde han statuetten med.

Nogle dage senere sendte han den tilbage til The Academy, og samme dag som den ankom, modtog man her pudsigt nok endnu en Oscar, der var afsendt fra Vevey i Schweiz.

Afsenderen af sidstnaevn­te Oscar var ingen ringere end Charles Chaplin, der i 1973 modtog en Oscar for musikken til filmen ”Limelight” (”Rampelys”).

Filmen havde i virkelighe­den premiere i 1952, men vandt ingen udbredelse i USA, hvor Charles Chaplin under mccarthyis­men blev beskyldt for at have staerke kommunisti­ske sympatier, så han mere eller mindre blev smidt ud af USA og siden slog sig ned i Schweiz.

Filmen fik repremiere i USA i 1972 og vandt som sagt i 1973 en Oscar. Chaplin ønskede ikke at rejse til USA for at modtage den, hvorfor den blev sendt til ham. Men under transporte­n blev statuetten så staerkt beskadiget, at han sendte den retur.

Oscar-statuetten, som Brando skulle have haft, endte på et bord lige ved siden af Chaplins ødelagte statuette, og hurtigt blev det besluttet at sende Brandos Oscar til Chaplin.

Men historien om Sacheen Littlefeat­her slutter ikke her.

Fortsatte som aktivist

Hun fortsatte sit arbejde som aktivist og lavede blandt andet flere dokumentar­film om indianeres situation. Et forsøg på at skabe sig en karriere som skuespille­r mislykkede­s, og generelt blev hun ofte diskrimine­ret og chikaneret. Desuden havde hun det ofte svaert med al den opmaerksom­hed, som hun fik.

Ud over dette blev hendes etniske herkomst flere gange seriøst betvivlet, men hun fastholdt, at hun var apache-indianer.

I 2022 besluttede The Academy, at hun skulle have en undskyldni­ng for den måde, hun var blevet behandlet på, siden hun repraesent­erede Marlon Brando ved Oscar-uddelingen i 1973.

Den undskyldni­ng modtog den 75-årige aktivist ved en saerlig begivenhed den 17. september 2022, og ved den lejlighed gentog hun, at hendes far var apache.

Hun døde få dage senere – den 2. oktober – af brystkraef­t.

Ikke laenge efter hendes død blev hendes to søstre, Trudy Orlandi og Rosalind Cruz, til San Francisco Chronicle interviewe­t af aktivisten Jacqueline Keeler, hvis erklaerede mål var at afsløre personer, der udgav sig for at vaere indianere uden at vaere det.

Søstre bestred indiansk herkomst

Søstrene afviste, at deres familie var af indiansk herkomst: Deres mor var amerikaner, og deres far stammede fra Mexico. Familien boede i Salinas i Californie­n.

Adskillige gange fortalte Sacheen Littlefeat­her også, at hun blev misbrugt af en alkoholise­ret, døv og voldelig far, ligesom hun voksede op i ekstremt trange kår. Ydermere fortalte hun, at både hendes biologiske mor og far var så mentalt syge, hvorfor hun kom i pleje hos sine bedstefora­eldre.

Hendes to søstre afviste alt i interviewe­t til San Francisco Chronicle.

»Det er svindel, og det er modbydelig­t i forhold til arven fra stammefolk­et. Og det er bare så fornaermen­de over for mine foraeldre!« sagde Rosalind Cruz blandt andet i interviewe­t.

På spørgsmåle­t om, hvorfor de to søstre ikke for laengst var gået offentligt ud med det, de insisterer på er sandheden, har de i flere interviews svaret, at selv om de vidste, at deres mor var amerikaner, og at deres far var fra Mexico, så gentog deres søster påstanden om, at de var af indiansk herkomst, så mange gange, at de til sidst mere eller mindre troede, at der nok var noget om snakken.

 ?? FOTO: AP/TITZAU/SCANPIX ?? Sacheen Littlefeat­her afviser på vegne af Marlon Brando at modtage Oscaren for bedste mandlige hovedrolle.
FOTO: AP/TITZAU/SCANPIX Sacheen Littlefeat­her afviser på vegne af Marlon Brando at modtage Oscaren for bedste mandlige hovedrolle.
 ?? FOTO: CHRIS PIZELLO/AP ?? Sacheen Littlefeat­her forblev aktiv i kampen for indianerne­s rettighede­r hele livet, og her ses hun ved et møde i Beverly Hills i 2010.
FOTO: CHRIS PIZELLO/AP Sacheen Littlefeat­her forblev aktiv i kampen for indianerne­s rettighede­r hele livet, og her ses hun ved et møde i Beverly Hills i 2010.
 ?? FOTO: PR ?? Marlon Brando (th.) i sin glansrolle som mafiabosse­n Vito Corleone i Francis Ford Coppolas prisbelønn­ede ”Godfather” fra 1972.
FOTO: PR Marlon Brando (th.) i sin glansrolle som mafiabosse­n Vito Corleone i Francis Ford Coppolas prisbelønn­ede ”Godfather” fra 1972.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark