Jyllands-Posten Søndag

Det er jo ikke sikkert, at genboen overhovede­t kigger

Kan man tillade sig at gå splitterra­vende nøgen rundt i sit eget hjem, når man bor på tredje sal midt inde i storbyen? Spørg min genbo.

- PETER ROSENDAL peter.rosendal@jp.dk

En dag stod jeg i den lokale sportsforr­etning og kiggede på udsalgsvar­er. Pludselig dukkede en hånd frem blandt de farvestrål­ende gevandter.

»Hej, bor du ikke nede i AEblegade?« spurgte den smilende mand bag hånden. Jeg kunne ikke genkende ham, men samtalen afslørede, at han kendte mig betydeligt bedre, end jeg anede — og kunne frygte.

Men inden jeg kommer til det, så lad mig indlede historien et helt andet sted. Nemlig i Silkeborg. Her udspandt der sig for ganske kort tid siden en større konflikt, hvor bare baller, bryster og diverse vedhaeng spillede hovedrolle­n.

Historien, der fik bølgerne i Silkeborgs­øerne til at gå højt, handlede kort fortalt om, at det faldt en del for brystet, at vinterbade­re ved Almind Sø badede uden en trevl på kroppen. Nogle silkeborge­nsere mente, at nøgendyp på steder, hvor børn også havde adgang, ikke var passende. Desuden var kritikerne bare traette af at kigge på private dele, der blev luftet på offentlige arealer.

Det er langtfra det eneste sted, hvor denne diskussion finder sted. På Facebook skriver en kvinde f.eks. i et opslag, der har fået 705 kommentare­r:

»Kan det virklig vaere rigtigt, at man kan laegge sig splitterra­vende nøgen, med sine kønsdele strittende i vejret og sole sig, hvor som helst på Amagerstra­nd?«

Hertil supplerer en enig mand:

»Jeg tror der er mange der ikke gider se på fremmede menneskers kønsdele bare fordi de er på stranden. Ingen andre steder i samfundet render vi rundt nøgne.«

En mand svarer i den anden grøft: »Spørgsmåle­t er – hvorfor kiggede den kraenkede på hans dingdong?«

Her er det så her, at manden i sportsforr­etningen kommer ind i billedet.

Manden hedder Lars, og han er faktisk vaeldig flink. Vi deler interesse, og snart falder den lystige snak på løbesko og rekorder. Han har for øvrigt konen med i butikken.

Det viser sig, at parret også bor i AEblegade. Så langt, så godt.

Da jeg går ned ad min brostensbe­lagte gade i Københavns­trup, begynder jeg imidlertid at få bange anelser. Jeg har en fornemmels­e af, at Lars kender mig lidt for godt, i betragtnin­g af at jeg aldrig har mødt ham før.

Kunne han vaere en af beboerne i opgangen, der ligger på den anden side af den smalle stikvej, der går forbi min etagebolig?

Årsagen til mine svedige tindinger er, at jeg ikke altid er supergod til at rulle gardinet ned, når jeg spankulere­r rundt i stuerne efter et bad. For at sige det ligeud så kan jeg godt finde på at gå nøgen rundt i min singleboli­g og vande potteplant­er eller høre musik.

I mit stille sind bilder jeg mig nemlig ind, at jeg er helt alene i verden, når jeg har lukket min hoveddør (børnene og konen er for laengst flyttet hjemmefra). Men det er jeg ikke ...

Ganske kort tid efter kigger jeg fra mit sovevaerel­se over mod ejendommen, der ligger et lille stenkast fra min. Og hvem står der og kigger over på min lejlighed: Selvfølgel­ig er det Lars fra sportsforr­etningen.

Måske er det bare mig, der ser spøgelser. For kan man overhovede­t se noget inde i en nabolejlig­hed?

Jeg tjekker efter ved at kigge over til mine genboer. Svaret er ganske klart: Det kan man. Og når der er taendt elektrisk lys, kan man se alt. Hver en detalje.

Pludselig går det op for mig, at der er et tocifret antal øjne, der kan følge med i mit daglige liv fra alle vinkler — og Lars har fået første parket. Lars bor på fjerde sal, jeg bor på tredje sal. Der er fint udsyn.

For at sige det ligeud så kan jeg godt finde på at gå nøgen rundt i min singleboli­g og vande potteplant­er eller høre musik.

Nu er det slet ikke sikkert, at Lars og fruen overhovede­t kigger. De har sikkert noget mere fornuftigt at give sig til end at følge med i en halvgammel idiots hjemlige eskapader.

Men det får mig til at taenke over, hvor graenserne egentlig går for, hvad man kan tillade sig at gøre i sin privatsfae­re. Og er det naboen eller dig selv, der har et problem, hvis han observerer noget, som hører privatlive­ts fred til?

For en ting er at lufte sin dingdong på en offentlig strand. Gaelder der ikke andre regler, når det sker på hjemmebane­n?

Indtil videre har jeg ikke turde spørge min genbo om, hvorvidt han føler sig kraenket over mine bare deller og diverse.

Måske er det også bedst at leve i lykkelig uvidenhed.

HERFRA HVOR JEG STÅR

”Herfra hvor jeg står” er en personlig klumme om livet i stort og småt - skrevet af et fast panel af Jyllands-Postens skribenter.

 ?? ??
 ?? | ??
|
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark