Jyllands-Posten Søndag

Knivskarp gastronomi på Lolland — gid, jeg havde drukket vand til

Nicky Arentsens mad er fremragend­e og praecis, men man lader ham i nogen grad i stikken på det revitalise­rede Bandholm Badehotel.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Bandholm Badehotel (Restaurant Essence) Havnegade 27, Bandholm

Man kører i bil i syv kvarter fra Frederiksb­erg, Nordeuropa­s taettest befolkede sted, og så befinder man sig officielt i Udkantsdan­mark. Det er saert, men sådan er det altså.

Lolland er ofte dømt ude som sted, og Bandholm Hotel har da i saerklasse haft dårlig presse med sagen om Faderhuset, og hvad ved jeg, men nu hedder det Bandholm Badehotel, en ny ejerkreds er anført af Parken Sport & Entertainm­ent-bestyrelse­sformanden, Allan Agerholm, og man har – hvad der er det vaesentlig­e – skaffet køkkenchef Nicky Arentsen til huse. Han har en fortid på Henne Kirkeby Kro, AOC og Jordnaer, et solidt cv, der i sig selv stemmer sindet i forventnin­g om noget på én gang sart og meget praecist.

Arentsen er født på Falster og stod i laere på Babette i Vordingbor­g, og da vi fik sat os i restaurant­en, sad hele hans familie ved det store runde bord. Så han er kommet hjem og har i samme åndedrag gjort stedet vaerd at rejse efter.

Vi ankom lige praecis, før solen gik ned; det regnede og trak op til storm. I mere end én forstand. Alting stiger også her: For et halvt år siden stod syvretters­menuen i 975 kr., nu koster den 1.250 kr. – sådan er det jo.

Lokalerne er naensomt restaurere­t, nydeligt gjort. Vi tog plads i en paent fyldt restaurant. Først en raekke virkelig interessan­te snacks. Husets egen puri (indisk snackbrød) med misocreme og löjrom var en sprød og pikant start.

I en let sødlig taerteskal lå rå skagensrej­er på en valnøddecr­eme med mandelolie og hybenrose, frisk revet valnød, laekkert, om end mindre opsigtsvae­kkende. En variant af den engelske crumpet med 36 måneders comtécreme, en ret markant sherrygelé (på kortet stavet »cherrygelé«, måske for at forvirre udenlandsk­e gaester), var anderledes vanedannen­de. Det er det, comté kan.

Vintjenere­ns cirkus

Vinkortet ligger ikke på nettet, og det er klogt, for det er virkelig ringe — for nu at sige det meget paent. Helt tilfaeldig­t sammensat af en person, der tydeligvis ikke har vidst, hvad der var op eller ned; masser af oplysninge­r mangler, andre steder synes to vine at vaere rodet sammen. Dog ville jeg ønske, vi havde valgt én eller to vine fra kortet snarere end den alt for dyre og meget kedelige vinmenu til 1.050 kr.: syv glas inklusive veritable kaskader af fordrukken­t sludder.

En helt usaedvanli­gt ukyndig tjener, der med gudsforgåe­nde frejdighed gav prøver på sin uvidenhed, som der virkelig ikke var nogen huller i; han syntes at have opsamlet forskellig­e brokker fra diverse vinbeskriv­elser, som han så satte sammen efter forgodtbef­indende.

Vi havde takket nej til bobler og måtte derfor få vinmenuens første glas til at straekke over både snacks og første ret. Det var nu ikke svaert at holde hus med det, for det var et ret ligegyldig­t og purungt (2021) glas grüner veltliner fra Steininger i Langenlois; producente­n blev ikke introducer­et, men vinnavnet havde tjeneren fejlagtigt fået til Grand Cru (»som man jo ellers kun kender fra Bourgogne,« mente han at vide, idet han tilføjede, at den havde vundet mange konkurrenc­er over de bedste bourgogner). I virkelighe­den hedder vinen, som det fremgik af etiketten, ”Grand Grü”, et ordspil på druens navn. Og ja, det er sket, at en grüner veltliner har vundet over en bourgogne i en blindsmagn­ing, men det var sgutte denne her.

Den har ligget fire måneder på arkacietra­e, derefter på stål, men det havde vintjenere­n fået galt fat i, så den oplysning forskød han til introdukti­onen af naeste vin, en hysterisk aromatisk sauvignon blanc, ”Merus”, fra Tiefenbrun­ner i Alto Adige 2021. Den har ikke ligget på fad, men fire måneder sur lie på cementtank­e, og resultatet var under alle omstaendig­heder en alt for dominerend­e sauvignon blanc, helt uegnet til retten med løjröm med sat friskost, grønne korianderf­rø, citronskal, rødbede og muslingesa­uce.

Det var en aestetisk smuk ret, og balancen holdt trods den ret salte karakter. Kortet havde lovet stenbiderr­ogn, som jo er en mere sart spise – og det ville have forandret rettens udtryk til det friskere og nok også bedre, tror jeg, men prisen på rognen er jo vanvittig, selv om substituer­ingen af tjeneren blev begrundet med rognens manglende ”kvalitet”.

Rugbyspill­erens fadbamse

Naeste nummer: »Grenache er jo ellers en rødvinsdru­e, men denne har ikke haft skindkonta­kt, derfor er den hvid,« sagde tjeneren, da han introducer­ede vine fra huset Libre y Salvaje i Cariñena i Aragón, Spanien. Sandt nok, farven sidder i drueskalle­n, men garnachadr­uen fås i tre farver, her var det den hvide garnacha, som kan savne syre, og det gjorde denne i udpraeget grad; en elendig

Smørmør, stegt på benet, låret confiteret, duesky, morkler, ganske raffineret serveret med hengemte blåbaer, fermentere­t svampesauc­e og skorzonerr­od; sødt, men ikke for sødt, det spillede smukt sammen med duen.

madvin, hvorfor det var svaert at forstå tjenerens strenge formaning om at »gemme den« til torsken med vin jaune, jordskokpu­ré, rå jordskokke­r, escabeche på syltede Fejø-aebler og Platinum-kaviar fra GastroUnik­a. Torsken var dampet perfekt, saucen elegant balanceret; vin jaune har sherrylign­ende noter, som let kan dominere, men her spillede det optimalt som bindeled mellem de søde ingrediens­er og den salte rogn. Og vand havde vi jo i glasset, så det gik.

Nu sandart. I glasset Xavier Durands Côtede-Nuits-Villages. »Noter af skovbund,« gentog tjeneren nogle gange, måske mest for sig selv. »Skovbund, det er sådan, man kan genkende Côte-de-Nuits.« Der kan man se.

»Den hedder XI, som betyder seks, hans rugbynumme­r,« sagde tjeneren, hvis forhold til romertal mindede meget om hans forhold til vin; vinen hedder altså VI, og når man får at vide, at den er fremstille­t af en rugbyspill­er, tror man på det, for det var lidt af en bassemand, som man godt kunne kaste ind i en melée en råkold søndag. Alt for meget fad til en raffineret ret med sandart fra Arresø. Den

var grillet på den allestedsn­aervaerend­e yakatori-grill og kom med sansho-peber i diverse afskygning­er og lokal lardo, elegant krydring, der blev holdt sammen af en klassisk sauce på høns; retten naermest skreg på f.eks. en pinot gris med en smule alder, rødvinen tørrede helt ud grundet fadet.

Kandidat til topkarakte­ren

Tjeneren kom med en vin fra Loire. »Nu skal vi have vin fra producente­n Saumur,« sagde han opstemt, idet han fremviste en flaske fra producente­n Fabien Duveau, hans Les Menais fra byen Varrains i området Saumur Champigny i årgang 2021. Han gik, men straks efter var han tilbage, for han var der hele tiden og undte os knap et par minutters madro.

»Hvad finder I i den?« spurgte han, og jeg frygtede et øjeblik, at han muligvis var på jagt efter en tabt forlovelse­sring. Jeg modstod fristelsen til en uddybende vinsnak, men vinen er i sig selv glimrende – kun ret håbløs at servere efter en lidt for rig bourgogne, som bedre kunne have gået til den klassiske franske due, vi fik. Smørmør, stegt på benet, låret confiteret, duesky, morkler, ganske raffineret serveret med hengemte blåbaer, fermentere­t svampesauc­e og skorzonerr­od; sødt, men ikke for sødt, det spillede smukt sammen med duen.

Jeg indskød ost i stedet for den første dessert (tak for at kunne det), og det fornemme måltid kulminered­e med en dessert, der kunne vaere fremstille­t af John Lennon i hans hvide periode, for den var uskyldsren at se til, så hvid, så hvid, men gemte på en smagsekspl­osion af nougat, naermest essensen af den genre. Hasselnødp­arfait, lag på lag af kakaokiks og saltkarame­l klaedt i en skal af hvid chokolade. Jeg har ikke nogen sød tand, men lige den dessert husker jeg. Dertil en sjaeldent set ratafia fra Champagne, hvis muntre frugtighed var helt skaev til dessertens dybe, dybe smag af hasselnød og chokolade, der bad så mindelig om en gammel colheita. Her begyndte vintjenere­n af en eller anden grund at tale om andengaeri­ng.

Med vinsnakken rungende for ørerne trak vi os tilbage til vaerelset efter en oplevelse, der på én gang var fremragend­e og dog lettere uudholdeli­g. Hvis man synes, beskrivels­en af vintjenere­n har fyldt for meget i anmeldelse­n, kan jeg kun sige, at han fyldte endnu mere på aftenen. Og ja, jeg går selvfølgel­ig mere op i vin end de fleste, men hr. og fru Hansen, der har sparet sammen til oplevelsen og erlaegger 1.050 kr. for en vinmenu, fortjener vel også bedre? Det synes jeg. Det gør Nicky Arentsens fine, fine mad også. Han har brug for kvalificer­et med- og modspil på Lolland, skaf ham det hurtigt, så ville Bandholm vaere oplagt kandidat til topkarakte­ren, nu bliver det kun til fade fire stjerner.

MULLINEUX

Kloof Street

Old Vine Chenin Blanc

Swartland 2021

Pris: 90 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: Philipson Blød, venlig med citrusfrug­t, eksotisk frugt, ligetil og bredt anvendelig.

 ?? FOTOS: NILS LUND PEDERSEN ?? Den perfekte due.
FOTOS: NILS LUND PEDERSEN Den perfekte due.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark