Jyllands-Posten Søndag

Drueskolen 11: Måske kommer chenin blanc på mode

Kig mod Loire og isaer mod Sydafrika for at finde både topvine og gode køb på chenin blanc.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Der er så smukt i Loire. Man kalder det Frankrigs have med et udtryk, der er ... ja, typisk fransk, for man har poetisk sans på de kanter. Grønt er her, og de smukke slotte ligger spredt med ødsel hånd ud over landskabet, som har sin egen blide skønhed; hvis man skal diskutere pensionsre­form og saette biler i brand, er det ikke her, det foregår.

Vin er her masser af, mere og mere anerkendt også herhjemme, fordi Loire-vine står godt til det nynordiske køkken.

Her er også masser af sauvignon blanc, en meget populaer druesort i verden, og vores drueskole vil selvfølgel­ig nå frem til den, selv om alt for mange vine på denne drue er håbløst enstrenged­e, kedsommeli­ge som en konfirmati­onstale – så er De forberedt, og man bør ruste sig til foråret og den slette uendelighe­d af hysterisk blomstrend­e sauvignon blanc-vine, som trives mellem sangskjule­rne til familiefes­terne.

Anderledes med chenin blanc, som kan give fantastisk­e resultater, og som er ved at komme lidt tilbage på scenen. »Fantastisk emne, jeg drikker ikke andet i øjeblikket,« udbrød en vinhandler, da jeg praesenter­ede ham for artiklens emne, og det kan man selvfølgel­ig ikke regne med – men alligevel.

Druen har vaeret dyrket i Loire-dalen i mere end 1.000 år, flere end 20 appellatio­ner har den her, men den udgør kun omkring 15 pct. af Loires vinmarker. I 1970’erne forsvandt en del, da man ganske enkelt rykkede den op med rode for i stedet at plante ikke mindst cabernet franc.

Det kan man undre sig over, for chenin blanc er alsidig og god til alt. Mange laver mousserend­e vin af den, og nogle af verdens bedste søde vine skabes på chenin blanc; om end søde vine generelt er gået lidt af mode. Dens vaekstsaes­on er lang, og druen, der lokalt også kaldes Pineau de Loire, kraever opmaerksom­hed i marken. Syren – og det er afgørende – er naturligt høj.

I de fleste af de store chenin blanc-vine optraeder den ublandet, om end det er tilladt at blande op til 20 pct. chardonnay eller sauvignon blanc i vinen nogle steder.

I Sydafrika

De fleste forbinder nok chenin blanc med Loire, men der er faktisk dobbelt så meget af den i Sydafrika, hvor den i disse år skaber fremragend­e vine. Prøv f.eks. vinene fra Lukas Van Loggerenbe­rg, som ikke ejer marker, men køber druer i Paarl og Stellenbos­ch. Hans første årgang var 2016, og han laver sin vin i en afsideslig­gende lade, der ligger på Devon Hill i Stellenbos­ch. Sin erfaring med chenin blanc har han netop fra Loire.

Druen menes at vaere kommet til Sydafrika allerede med Jan van Riebeeck, den hollandske skibslaege, der grundlagde kolonien. Lokalt lyder druen steen.

Der sker en masse i Sydafrika, hvor det vrimler med gode køb og originale vine. I Sydafrika kan chenin blanc-vine vaere friske, sprøde og frugtige, mens de bedre og mere ambitiøse er både mineralske og komplekse. I det hele taget: Hvis jeg skal pege på ét område, hvor det sner i disse år, så er det Sydafrika i almindelig­hed og chenin blanc i saerdelesh­ed.

Og ja, man kan også gøre gode køb for omkring en hund, og hvor mange steder kan man det efterhånde­n? – altså når vi taler om vine med en vis personligh­ed. Prisen på god vin er staerkt stigende, så man skal glaede sig over at finde noget.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark