Jyllands-Posten Søndag

50 år og 45 mio. solgte eksemplare­r senere: Stadig en af historiens bedste rockplader

Hovedvaerk er aeldet med ynde: Én ting er ikoniske sange som ”Money” og ”Time”, som for alvor gav Pink Floyd spilletid i radioen, noget andet er de lydmaessig­e klaeder, som materialet blev praesenter­et i.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN, kasper.schutt@jp.dk PR-FOTO

ROCK

PINK FLOYD

THE DARK SIDE OF THE MOON Universal Music

Bevares, Pink Floyd var allerede store i slutningen af 1960’erne og begyndelse­n af 1970’erne.

Isaer hjemme i England havde sange som ”Astronomy Domine” fra debutalbum­met ”The Piper at the Gates of Dawn” (1967) og ”Echoes” fra mestervaer­ket ”Meddle” (1971) for laengst sikret London-bandet en trofast fanskare.

Men i 1973 skete der noget bemaerkels­esvaerdigt.

Da udgav Pink Floyd ”The Dark Side of the Moon”, bandets ottende studiealbu­m på blot syv år. Dén plade talte til masserne, og det har den gjort lige siden. Det er en af rockhistor­iens bedst saelgende plader, albummet lå på Billboard 200 i 736 uger, fra marts 1973 til juli 1988, og er i dag solgt i mere end 45 mio. eksemplare­r.

Nu fylder albummet 50 år, og i den anledning genudgives det i en raekke forskellig­e versioner, blandt andet et ambitiøst sammensat bokssaet bestående af en re-mastereret version af selve albummet, bonusalbum­met ”The Dark Side Of The Moon Live At Wembley 1974”, flere 7”-singler, en 160siders fotobog og meget mere.

En innovativ produktion

Vi beskaeftig­er os med selve studiealbu­mmet.

Det er aeldet med ynde. Én ting er ikoniske sange som ”Money” og ”Time”, som for alvor gav Pink Floyd spilletid i radioen, noget andet er de lydmaessig­e klaeder, som materialet blev praesenter­et i.

Lydbillede­rne er yderst behagelige, men de kradser også, og man kan stadig gå på opdagelse i de mange lag i produktion­en, som ganske vist bygger på bandets kaerlighed til den progressiv­e rock, men også byder på innovative afstikkere til elektronis­k musik. Ja, der er noget tidligt Kraftwerk over mangefacet­terede ”On the Run”, der ikke synes at vaere aeldet en dag siden udgivelsen i 1973.

Selv ”Money”, bandets første hit i USA, har tiden også vaeret god ved, selv om sekvensen med mønterne og det ringende kasseappar­at er blevet misbrugt utallige gange i tv-indslag om økonomi igennem årene.

Den store succes virker – heller ikke i dag – det mindste kalkuleret, for hvem kunne have forestille­t sig, at det var disse abstrakte lydstruktu­rer, rige på samples og reallyde, der skulle give bandet det helt store gennembrud?

Det er det, der gør Pink Floyds bedste plader udødelige: Det konstante mod til at gå lyd- og arrangemen­tsmaessige svinkeaeri­nder og se stort på traditione­lle sangstrukt­urer med vers og omkvaed. Når det er sagt, så holdt Pink Floyd balancen i disse år, den gode melodi skinnede igennem selv de mest vidtgående påfund, og sange som ”Us and Them” fremstår frem for alt faengende.

Lad samtidig denne genudgivel­se fungere som en påmindelse om, hvad albumforma­tet kan. I en tid, hvor artister – danske og udenlandsk­e – i tiltagende grad udgiver enkeltståe­nde numre, er det befriende atter at dvaele ved et vaerk, som er dramaturgi­sk gennemtaen­kt med en naturlig begyndelse, midte og slutning. Det komplette, sammensatt­e vaerk skaber naervaer, det styrker tilknytnin­gen til musikken og dens afsendere, og det er staerkt savnet i en branche praeget af flygtighed.

Det magiske guitarriff

Og hvad skete der så?

Pink Floyd brillerede fortsat på det efterfølge­nde hovedvaerk ”Wish You Were Here” (1975), og alene det uhyre enkle, men svaert effektive, intet mindre end magiske guitarriff, som den ni-delte signatursa­ng ”Shine On You Crazy Diamond” er bygget op omkring, kunne man skrive meget langt om.

Det samme gør sig gaeldende i forhold til bandets tiende album ”Animals” (1977).

Men så blev Pink Floyd – gradvist ganske vist – et mindre interessan­t bekendtska­b.

Ja, rockoperae­n ”The Wall” (1979) har ikonstatus, og Roger Waters puster fortsat nyt liv i ”Another Brick in the Wall” på sine soloturnée­r, men som samlet vaerk hører albummet ikke til blandt bandets staerkeste.

Så kom pladerne uden bassist Roger Waters, som – overbevist om, at Pink Floyd var historie – forlod bandet i 1985. Vaerkerne blev praesenter­et ved spektakula­ere koncerter, som rykkede graenserne for, hvordan rockmusik kunne praesenter­es live, men rent kunstneris­k kunne de ikke måle sig med Pink Floyds staerkeste udspil ”Meddle” (1971), ”The Dark Side of the Moon” (1973) og ”Wish You Were Here” (1975).

 ?? ?? Pink Floyds ottende studiealbu­m "The Dark Side of the Moon" er – ikke uden grund – en af de bedst saelgende plader i rockhistor­ien.
Pink Floyds ottende studiealbu­m "The Dark Side of the Moon" er – ikke uden grund – en af de bedst saelgende plader i rockhistor­ien.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark