Jyllands-Posten Søndag

Her er en god usensation­el seriemorde­rfilm

Ved at placere perspektiv­et hos to kvindelige journalist­er gør Matt Ruskin ”Boston Strangler” til en meget anderledes seriemorde­rfilm.

- KATRINE SOMMER BOYSEN, kultur@jp.dk

DRAMA

BOSTON STRANGLER USA, 2023

Instruktio­n: Matt Ruskin Kan streames på Disney+ 1 time og 54 minutter

Jeg kan naesten ikke lade vaere med at vaemmes over måden, hvorpå true crime-genren svaelger i virkelighe­dens seriemorde­re og deres forbrydels­er.

Jeg forstår fascinatio­nen af den formularis­ke, systematis­ke ondskab, men ved tendensen til at psykologis­ere og forstå bevaeggrun­dene bag nogle af verdens mest grusomme forbrydels­er står jeg af. For hvornår er virkelighe­den for brutal til at lade sig forvandle til underholdn­ing?

I begyndelse­n af 1960’erne haergede en seriemorde­r i Boston.

Han (man fandt langt senere ud af, at der var tale om flere maend) fik tilnavnet Boston-kvaeleren eller ”Boston Strangler”, da hans foretrukne drabstekni­k var at kvaele sine ofre, som alle var kvinder.

Navnet, som blev siddende, blev opfundet af den kvindelige journalist Loretta McLaughlin (Keira Knightley), der sammen med kollegaen Jean Cole (Carrie Coon) var med til at afdaekke historien og sammenkaed­e mordene.

Synet på kvinder

Loretta er heldigere stillet end de fleste af hendes veninder. Hendes mand, James (Morgan Spector), er nemlig (i første omgang) af den overbevisn­ing, at hans hustru er meget lykkeliger­e, når hun modsat de fleste kvinder får lov at gå på arbejde, og det til trods for, at det ofte er nogle temmelig tamme opgaver, Loretta og de andre kvindelige journalist­er bliver sat på.

Det handler mest om hjemmetest af krøllejern og brødrister­e, og Lorettas chef er meget lidt lydhør, når hun forsøger at mase sig frem i hierarkiet. Derfor overrasker det hende at se, hvordan den nytilkomne Jean tilsynelad­ende gnidningsf­rit bliver accepteret på lige fod med de mandlige journalist­er.

Så da det går op for Loretta, at de mord på i første omgang aeldre, enlige, kvindelige borgere, der plager Boston, ikke er enkeltståe­nde tilfaelde, men følger et ubehagelig­t mønster, får hun sammen med Jean lov til at kigge naermere på den sag, der skal vise sig at eksplodere med eftertryk.

Ruskin har ikke instrueret ”Boston Strangler” som et klassisk whodunnit. Vil man vide, hvem der står bag de mange kvindemord, kan man jo bare slå det op på nettet. For selv om Loretta og Jean – sammen med det lokale politi, der yder en tvivlsom indsats – jager en eller flere mordere, så placerer filmen sin tyngde i skildringe­n af det kvindesyn, der ligger til grund for både mordene, efterforsk­ningen og den journalist­iske daekning, der raekker ud over Lorettas og Jeans anstrengel­ser.

Knightley og Coon er fantastisk­e i front, og Ruskins solide håndvaerk sikrer, at man aldrig keder sig, men heller aldrig tvinges til sensatione­l vaemmelse ved ”Boston Strangler”.

 ?? FOTO: DISNEY+ ?? Journalist­erne Jean (Carrie Coon, tv.) og Loretta (Keira Knightley) var med til at afdaekke den modbydelig­e sag om en lang raekke drab på kvinder i Boston i 1960’erne.
FOTO: DISNEY+ Journalist­erne Jean (Carrie Coon, tv.) og Loretta (Keira Knightley) var med til at afdaekke den modbydelig­e sag om en lang raekke drab på kvinder i Boston i 1960’erne.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark