Jyllands-Posten Søndag

Måske har Jesus fra Horsens en pointe

Glenn Bechs bestseller ”Jeg anerkender ikke laengere jeres autoriet” kan noget, man må modstraebe­nde indrømme det.

-

Jeg kom sent til vaerket, det skal indrømmes. Krabbede mig modvilligt hen imod det, mens alle talte om det, for min erfaring er, at når alle er enige om noget, tager de fejl. Men jeg har overgivet mig og laest bogen.

Manden, Weekendavi­sen kaldte ”Jesus fra Horsens”, er en alt andet end tilgivende skikkelse. Han baerer det borgerlige navn Glenn Bech, og alene fornavnet kunne placere ham både socialt og tidsmaessi­gt, hvad han selv ville vaere den første til at skrige fra hustagene.

»Min mutti bleger sit hår og tager sol,« hedder det allerede på første side i ”Jeg anerkender ikke laengere jeres autoritet”, der er et rasende og med mellemrum naermest uartikuler­et opråb, der har bedåret den kulturelle middelklas­ses abonniner i en grad, så oprøret nu er ude i femte-sjette-syvende oplag, og klassekaem­peren må formodes at vaere kommet til penge (men det er jo ikke gjort med det).

»Rasende og renhjertet og forbløffen­de let at elske,« skrev pressen. »Sjaeldent har Politikens laesere vaeret mere enige: Pris går til Glenn Bech.« Og den renhjerted­e forfatter brød sammen i gråd, som det sig hør og bør.

Glenn Bech beskriver sin barndom som uerklaeret homoseksue­l dreng i Horsens, og et kort referat må lyde, at det ikke var spor morsomt. Utvivlsomt selvopleve­t, utvivlsomt rigtigt i beskrivels­en, rent af hjertet, men også lettere komisk, når det dumper ned i en offentligh­ed, hvor en lillebitte seksuel minoritet i den grad saetter dagsordene­n. LGBT+-bevaegelse­n er jo også et overklasse­faenomen, enormt meget på mode, definerend­e for debatten, men hvad hjaelper det en provinssva­ns (som Glenn Bech kalder sig selv), som vokser op i en helt anden virkelighe­d?

Han kan se sig favnet nu, krammet halvt ihjel, om end han giver sig lidt i favntaget, som når han efter opstandels­en(!) skriver:

»Jeg og mit politiske projekt er intet frisk pust, men en lort, der skal aedes. Jeg udgav et manifest dedikeret til klassekamp­en.«

Selve bogen er alt og ingenting og veksler lystigt mellem pinefulde barndomser­indringer og diskussion af arveafgift­en; som andre før ham prøver Bech at isolere den grundlaegg­ende nepotisme, der holdt ham ude af selskabet.

Man kalder det den nye klassekamp, personligt er jeg allerede traet af den. I litteratur­en, ikke mindst, hvor det vrimler med ghettobørn og voldsforbr­ydere, men selvfølgel­ig er der noget at komme efter, som der altid har vaeret. Det var ikke »ånd af vor ånd«, sagde Collin (citeret efter hukommelse­n) nedladende om den altid tryglende Andersen, sådan taler insideren om outsideren, og det kan jo vaere så upågribeli­gt svaert at saette på begreb. Hvorfor er man udenfor, og hvordan kommer man ind?

I Kristian Bang Foss’ mesterlige ”Frank vender hjem” møder Frank en pige fra den rige Holmberg-familie og datter af Ingelise, der har sit eget haveprogra­m i fjernsynet. Hun er gift med André, gauche caviar par excellence, familien har sommerhus i Skagen – ikke »på«, det siger man ikke hos Holmbergs, klasseskel­let ligger også i den bevidste brug af et forholdsor­d og ikke kun i de penge, der skal til at købe et sommerhus i eller på Skagen – alt efter temperamen­t. Man spiser af Flora Danica ved festlige lejlighede­r og gør jo som sådan ikke noget nummer ud af det, kun i familien, entre nous; »stellet er ude«, hviskes der i marehalmen, hvorefter fodbolden hurtigt flyttes ud i forhaven.

Nu er det snart sommer, og Skagen er måske et meget godt sted at kigge hen, hvis man vil saette ord på det upågribeli­ge.

»Jo, det var et saerligt land, og han erobrede det hvert år med samme store forventnin­g. Bagude lå sminke og støv og anstrengen­de prøver og den bestandige kamp med underlødig­e instruktør­er og af og til tvivlsomme tekster (når man forlod det klassiske repertoire) og forude det uendelige stormombru­ste hav, den hvislende marehalm og de blødende, storslåede solnedgang­e.« Lyder det i Rifbjergs novelle ”Poulsen privat,” en gennemført ondskabsfu­ld satire over Poul Reumerts ankomst til Kandestede­rne syd for Skagen.

»Anna, der er personer på stranden,« sagde den rigtige Reumert konsterner­et til sin hustru, hvis han under morgenens bad (au naturel, naturligvi­s) stødte på andre strandgaes­ter, men nogle år senere var det jo Rifbjerg selv, der bankede PRIVAT-skiltene ned omkring sin grund, og siden er det bare vaeltet ind med personer, assortered­e, upassende, udannede.

»Da jeg var barn, tilbragte vi mange sommerferi­er i Gl. Skagen. Det var i 1970’erne, laenge før uge 29 med den naermest rituelle fremvisnin­g af privilegie­r, hvor rigmandsbø­rn promenerer rundt med fars Mastercard og en ’pagne under armen. Nej, dengang kunne mine foraeldre leje »Højenhus«, en fin gammel villa, som lå i klitten direkte ud til det store Vesterhave­t, uden at det kostede en halv bondegård. Et år blev mine foraeldre venner med en lokal fisker, Knud-Erik, og hans kone, som inviterede os hjem i deres parcelhus til en generøs frokost,« skriver arkitekt Ane Cortzen i Berlingske; hun er datter af Børsens mangeårige chefredakt­ør Jan Cortzen.

Med raedsel fortaeller hun om en kvotekonge, der i Skagen har startet et større byggeproje­kt uden brug af arkitekt.

»Forslaget ligner noget, et børnehaveb­arn kunne skabe ved hjaelp af nogle naerliggen­de Duplo-klodser,« skriver hun, og hun »kan i hvert fald utvetydigt konkludere, at der sidder en borgmester i Skagen, som ikke forstår, hvad der er en god investerin­g for hendes by«.

Det gør der nu ikke. Skagen hører til Frederiksh­avn Kommune, og det er der, borgmester­en sidder, hvad der kan vaere en del af forklaring­en på miseren.

Arkitektur er et fag, som Cortzen skriver, det er politik og økonomi også, og Ane Cortzen ulejliger sig ikke med at undersøge hverken de administra­tive forhold eller den økonomiske udvikling, der har demokratis­eret hendes barndoms paradis blandt brave fiskere og omdannet det til uigenkende­lig grimhed. Nu er der personer på stranden hele tiden, nu er der TV 2 og ”Kaos i Skagen”, grimme mennesker, der lever livet uden brug af arkitekt; den sande overklasse vaemmes ved det og søger at forklaede foragten som en form for omsorg for det faelles. Det er sgu klasse!

Jesus fra Horsens har bestemt en pointe, man må modstraebe­nde indrømme det.

KOMMENTAR

Man kalder det den nye klassekamp, personligt er jeg allerede traet af den. I litteratur­en, ikke mindst, hvor det vrimler med ghettobørn og voldsforbr­ydere, men selvfølgel­ig er der noget at komme efter.

”Verdens gang” er en ugentlig kommentar af Niels Lillelund, som er journalist, forfatter, kritiker og mangeårig kommentato­r på Jyllands-Posten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark