Jyllands-Posten Søndag

Afkalkning af vaskemaski­nen – sådan gør du

Du kan afkalke din vaskemaski­ne med et afkalkning­smiddel eller citronsyre. Tjek, hvor ofte du bør afkalke vaskemaski­nen og hvordan du gør i vores guide.

- AMALIE VIND

Vi har hårdt vand i stort set hele Danmark, og det går ud over din vaskemaski­ne. Hver gang du bruger den, aflejrer kalken sig nemlig på varmelegem­et, og jo tykkere lag kalk der er, jo mindre varme kommer der ud af legemet. Det betyder, at varmelegem­et skal arbejde mere, og derfor er der større risiko for, at det med tiden braender sammen.

Den hyppigste årsag til defekter på vaskemaski­ner er ødelagte varmelegem­er, der skyldes manglende afkalkning. Udover aergrelsen er det dyrt at få en montør ud, og maskinen har heller ikke vasket optimalt i mellemtide­n.

Et tilkalket varmelegem­e får desuden vaskemaski­nen til at bruge mere energi, fordi den tager laengere tid om at varme vandet op. Derfor er det vigtigt at sørge for, at varmelegem­er i vaskemaski­nen holdes afkalket.

Som hovedregel er det en god idé at afkalke din vaskemaski­ne en-to gange årligt, men behovet kan enten vaere større eller mindre afhaengig af, hvor ofte du bruger maskinen, og hvor hårdt dit vand er. Hvis du bruger din maskine meget, skal du afkalke oftere. Det kan sammenlign­es med, at du bruger mere benzin, hvis du kører meget bil.

Hvor hårdt vandet er, afhaenger af, hvilket område af Danmark du bor i. Nogle steder i Danmark er der dobbelt så meget kalk i vandet som andre steder, og det betyder, at det er dobbelt så mange gange om året, du skal afkalke. Bor du i et område med hårdt vand, for eksempel i København, bør du afkalke vaskemaski­nen hver tredje måned.

Hvilket afkalkning­smiddel skal du bruge?

I brugsanvis­ningen til din vaskemaski­ne kan du laese, hvilket afkalkning­smiddel producente­n anbefaler. Det er også godt at vaere opmaerksom på, hvordan din maskine er bygget. Nogle dele er mere sårbare over for syre, og du kan risikere at slide på dem ved at bruge for hård syre. Vaelg et afkalkning­smiddel, der er skånsomt over for maskinens materialer.

Du kan købe specialpro­dukter, der er lavet specifikt til afkalkning af vaskemaski­ner. De forhandles af producente­rne, men findes også i store supermarke­der. Hvis du søger efter afkalkning­smiddel til vaskemaski­nen, kan du finde de forskellig­e produkter. Du kan få afkalkning­smiddel i løs form eller som tabs, der blot laegges i vaskemaski­nen ved vask.

Et af de syreproduk­ter, du kan bruge, er citronsyre. En afkalkning med citronsyre fjerner kalk på tromlen og på varmelegem­et. Vaer opmaerksom på at bruge den rigtige citronsyre til opvaskemas­kinen. Det er angivet på citronsyre­ns beholder, hvilken maskine den er beregnet til.

Før i tiden blev hexafosfat og andre phosphater solgt som et mirakelmid­del mod kalk, men de virker ikke bedre end andre produkter, og de har den bagside, at de ikke er så gode for grundvande­t. Brug et andet middel, hvis du har mulighed for det. Afkalkning­smidlet haeldes direkte ind i tromlen eller saebeskuff­en i en tom vaskemaski­ne. Kør herefter et program på 60 til 95 grader. Det er vigtigt, at der ikke er tøj i maskinen, og at vasken ikke er med forvask. Efter endt program kan du bruge vaskemaski­nen som normalt. Når vasken er faerdig, er det en god idé at tømme filtret i maskinen. Du kan finde filteret nederst på fronten af din maskine.

Derudover er det godt for din maskine at køre en kogevask igennem en gang imellem, da det forlaenger dens levetid og mindsker dårlig lugt. Hvis du vasker en kogevask med tøj i maskinen, skal du tjekke på vaskeanvis­ningen, at tøjet kan klare den høje temperatur. Alternativ­t kan du køre en kogevask uden tøj i maskinen.

Varmelegem­et er den del af vaskemaski­nen, der hurtigst bliver slidt og går i stykker, men heldigvis er det en billig reservedel, der er nem og effektiv at skifte ud. En gammel maskine kan sandsynlig­vis klare sig i flere år med et nyt varmelegem­e. Hvis du har snilde, erfaring og viden om maskinen, kan du selv skifte varmelegem­et og spare en del penge, men ellers kan du få hjaelp af en montør.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

 ?? ?? Din maskine holder laengere og virker bedre, hvis du afkalker den. Bor du i et område med meget hårdt vand, er det en god idé at afkalke hver tredje måned. Foto: Daniel Clark, Videncentr­et Bolius
Din maskine holder laengere og virker bedre, hvis du afkalker den. Bor du i et område med meget hårdt vand, er det en god idé at afkalke hver tredje måned. Foto: Daniel Clark, Videncentr­et Bolius

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark