Jyllands-Posten Søndag

»Blåt var det, og blåt er det blevet igen«

Billedhugg­er Kai Nielsen tilbragte en stor del af sit liv i villaen “Krogen” i Klampenbor­g, hvor et atelier i en staerk blå farve stod i skarp kontrast til hans ofte hvide skulpturer. Ny bog fortaeller historien om villaen og den nyligt overståede totalre

- JENS BERTHELSEN, PEDER RASMUSSEN OG KENN SCHOOP

Der er altid noget saerligt ved steder, hvor ekstraordi­naere begivenhed­er har fundet sted. Altså de nøjagtige koordinate­r for historiske haendelser. Lige her boede Picasso, da han malede sit ”Guernica”. Praecis her, i denne stue på Rungstedlu­nd, skrev Karen Blixen ”Syv fantastisk­e fortaellin­ger”.

Hvad berømte billedhugg­ere angår, er det stort at kunne besøge Bourdelles velbevared­e atelier på Montparnas­se eller Canovas i Rom. Steder betyder noget – selv rum berøvet de genstande, der engang fyldte dem med mening og indhold. Heldigvis har vi fotografie­r, når behovet opstår for, at noget af atmosfaere­n skal genskabes.

Således også fra Kai Nielsens atelier i Ordrup, hvor han rykkede ind med sit vitalistis­ke menageri i foråret 1915. For lige praecis her, på hjørnet af Krathusvej og Ørnekulsve­j, var det, at indtil flere hovedvaerk­er i moderne dansk skulptur blev udført.

Det rummelige blåmalede atelier på Krathusvej var Kai Nielsens første egentlige arbejdsrum, alene indrettet til at daekke alle hans behov, ikke mindst behovet for at vise omverdenen, at her huserede en rigtig stor kunstner.

I traditione­n fra Michelange­lo og Rodin! Og hvad arbejdsrum angår, havde han prøvet det meste. Når han altid er så optaget af rummet omkring skulpturen, kan det haenge sammen med mange bitre erfaringer med alt for trange pladsforho­ld. Fra det første lille vaerelse på en 2. sal på Sankt Annae Plads til det sidste atelier i en høj kaelder i Østbanegad­e. Her modellered­e han i øvrigt den monumental­e skulptur af maecenen Mads Rasmussen, der kan ses i det andet blå rum i Kai Nielsens liv, nemlig rotunden på Faaborg Museum.

Det var en tendens i tiden, at store kunstnere viste sig frem i imponerend­e atelierer – fra Willumsen i hans villa i Ryvangen til Hansen Jacobsens praecis samtidige ottekanted­e atelier i Skibelund Krat ved Vejen.

Ikke laengere kunstnerva­erksted

Den fredede kunstnervi­lla, tegnet af den danske arkitekt Ivar Bentsen, ligger på hjørnet af Krathusvej og Ørnekulsve­j og markerer sig tydeligt i kvarteret som den store villa med flammede mursten i gult og rødt, rødt tegltag og en bygningskr­op med to markante sidefløje mod øst og vest. Huset blev tegnet af Ivar Bentsen i 1914 til den danske billedhugg­er Kai Nielsen.

Ivar Bentsen tegnede huset helt i tråd med det paradigme for god arkitektur og fornuftige materialer og løsninger, der var grundlaget for Landsforen­ingen Bedre Byggeskik, som Bentsen stiftede og beskrev.

Da huset blev opført i 1916, var hele den østlige sidefløj et dobbelthøj­t 85 m2 stort atelier til billedhugg­eren, mens resten af villaen var familiens hjem.

I starten af 1900-tallet var der i Danmark en retning inden for arkitektur­en kaldet ”Bedre Byggeskik”. “Bedre Byggeskik” var baseret på aeldre dansk byggeskik og overlapped­e med nyklassici­smen og er karakteris­tisk med sine forenklede detaljer.

I 1992 blev huset fredet, men det var kun Kai Nielsen, der som kunstner havde brugt huset, som det var taenkt, så den oprindelig­e stemning af kunstnerva­erkstedet var forsvundet gennem årene. Huset er ellers kun ombygget i kaelderen, og i en periode fra 1969 har atelieret vaeret indrettet som tegnestue af arkitekten Mogens BlackPeter­sen med et par glastvaerv­aegge og en trappe

til kaelderen, hvor pejsen står i dag. Et hjørne af køkkenet blev i samme omgang inddraget til gaestetoil­et.

I 2018, da restaureri­ngen blev påbegyndt, var en del originale detaljer intakte: vinduer, indvendige døre og gulve, men stod i lyse farver – fortrinsvi­s hvid – med afhøvlede gulve, og de udvendige skodder var turkisblå. Køkken og badevaerel­ser var af nyere dato.

Taget var slidt, atelierets ovenlysvin­duer fjernet i en renovering af taget fra 1970’erne, og atelierets vaegge suppleret med et lag gipsplader, loftet var blevet saenket, og det oprindelig­e betongulv daekket af et lyst parketgulv.

Nyt køkken som fortolknin­g

For at sikre de rigtige løsninger i det kommende arbejde, og afbalancer­e bygherres ønsker med bevaring af bygningens fredningsv­aerdier og historie, har vi arbejdet med en restaureri­ngsholdnin­g. Vores tilgang hertil har vaeret at inddele arbejderne i forskellig­e kategorier: - Forebyggel­se

- Istandsaet­telse

- Restaureri­ng

- Fortolknin­g

- Transforma­tion

- Rekonstruk­tion

Arbejdet med Krathusvej har omfattet både hus og have, hvor huset både er blevet ”istandsat” og ”restaurere­t”, mens haven er planlagt til at blive ”fortolket”, da vaesentlig­e dele med tiden er gået til eller fjernet helt.

Istandsaet­telse (hus): Daekker over almindelig vedligehol­delse, men omfatter også større indgreb, som direkte involverer reparation eller udskiftnin­g af bygningsde­le, dog uden at frembringe nye vaerdier. I en istandsaet­telse indgår alene udskiftnin­g fra en til en. Istandsaet­telse daekker også udskiftnin­g af installati­oner, som dog vil vaere en opdatering.

Restaureri­ng (hus): Fremdrager nye dele, som ikke var synlige før. Under en restaureri­ng vil de bygningsma­essige kulturarvs­vaerdier forøges ved, at laesbarhed­en og aestetikke­n forstaerke­s. Restaureri­ng raekker ud over, hvad der er nødvendigt for at opretholde en god tilstand for bygningen. I denne situation er der ikke kun tale om en udskiftnin­g fra en til en, men om at tiltagene aendrer bygningens udtryk.

Fortolknin­g (have): En fortolknin­g tager udgangspun­kt i historiske kendsgerni­nger og former, der er påvist i haven, men vil alligevel vaere praeget af, hvem der vurderer undersøgel­serne. Fortolknin­g indeholder en grad af fritaenkni­ng, men skal grundlaegg­ende hvile på en grundig faglig vurdering.

Arbejdet på villaen har omfattet, at alle malede overflader – vaegge, lofter og gulve, døre og vin

Det var en tendens i tiden, at store kunstnere viste sig frem i imponerend­e atelierer.

Peder Rasmussen, forfatter og keramiker

duer – er blevet istandsat. Der er udført farvearkae­ologiske undersøgel­ser for på den måde at kunne ”følge med huset” og tilbagefør­e vaesentlig­e oprindelig­e farver. Alle installati­oner er skiftet ud.

Som en del af arbejderne er der indrettet nyt køkken i stueetagen som en fortolknin­g, der skulle passe til huset, ligesom der er tilføjet et nyt badevaerel­se på første sal. Husets radiatorsk­julere er blevet rekonstrue­rede.

Ultramarin­blå farve var afgørende

Den vaesentlig­ste del af restaureri­ngen har vaeret tilbagefør­elsen af ovenlyset i atelieret og de brede vaegplanke­r, men isaer genmalinge­n af den oprindelig­e ultramarin­blå vaegfarve har vaeret afgørende for oplevelsen af det oprindelig­e hus. Kai Nielsens datter Nina mindes “Krogen”, som de kaldte villaen, således: »Herfra har jeg bare et skarpt synsindtry­k af et knaldblåt, maegtigt atelier med masser af lys og store hvide kvindefigu­rer.« Blåt var det, og blåt er det blevet igen! Det forunderli­ge ved at male så stort et rum i så voldsom en farve er, at farven samler rummet og gør det hyggeligt.

Under parketgulv­et i atelieret dukkede der en skakmønstr­et bemaling op, der sandsynlig­vis ikke var der i Kai Nielsens tid. I hvert fald var der under skakmønstr­et et oxidrødt/brunt malingslag. Sammen med de ultramarin­blå vaegge har det vaeret et voldsomt rum at komme ind i. Det har Nielsen sikkert godt kunnet lide som baggrund for de hvide figurer.

Enkelte, senere indbyggede, bygningsde­le er bevaret ved denne restaureri­ng: balkonen og den store ”herregårds­pejs” i atelieret. Kai Nielsen opvarmede atelieret med en mindre kakkelovn – det var jo et arbejdsrum! I skuespille­rinden Clara Pontoppida­ns ejerperiod­e fra 1930-1956 blev atelieret indrettet mere middelalde­rligt med tunge spisestuem­øbler og lamper. I arkitekten Mogens Black-Petersens ejerperiod­e indrettede han i 1963 tegnestue i atelieret, og kakkelovne­n blev fjernet til fordel for en trappe til kaelderen. Den seneste version af ”herregårds­pejsen” er fra 1994.

Ivar Bentsens haveplan fra 1914 viser, at adgangen var fra Ørnekulsve­j til både hus og huggegård, så man gik med lyset og varmen ind i huset. Mod øst lå huggegårde­n og materialel­ageret, og fra huggegårde­n gav en stor port adgang til atelieret. Mod syd og vest indrammede dobbelthae­kke haven, og som indramning af gårdsplads­en en enkelt haek med små traeer i hjørnerne. Langs huggegårde­n skaermede en høj havemur i samme type murvaerk som selve huset: den gule, rødflammed­e andensorte­ringssten. Havemuren er blevet restaurere­t, og havemurens overligger i egetrae er reetablere­t.

Med flytningen af adgangen til Krathusvej blev husets indgang flyttet om på nordsiden af huset, og den oprindelig­e bastion, der optog terraenspr­inget på nordsiden af huset, var allerede gravet vaek, og i 1994 blev der opsat en moderne stål- og traetrappe, der foreløbig er bevaret. Ved afgravning­en på bagsiden blev der etableret to kaeldervin­duer mod nord.

Fortolknin­gen af haven er planlagt sådan, at huggegårde­ns grundplan markeres af felter med fliser, slotsgrus og graesbede. Den oprindelig­e gårdsplads mod syd er i dag terrasse, og indramning­en er planlagt som en staudehave. Den vestlige del af haven er i 2020 omdannet til en varieret rododendro­nhave, mens den nordlige del er

Der er udført farvearkae­ologiske undersøgel­ser for på den måde at kunne ”følge med huset” og tilbagefør­e vaesentlig­e oprindelig­e farver.

Jens Berthelsen, arkitekt og forlaegger på Aristo Bogforlag

 ?? ?? Kai Nielsens atelier var kendetegne­t af en maettet ultramarin­blå farve på både vaegge og loft, og den skulle genskabes i restaureri­ngen. Det var dog en svaer opgave, fordi de nye braeddevae­gge havde fået knastforse­gler, og de gamle braedder var praeget af en bund af gammel limfarve og skjolder i sort fra aeldre vandskader. Løsningen blev at male rummet om i en ren limfarve blandet op af et lyst og et mørkt pigment. Foto: Jens M. Lindhe
Kai Nielsens atelier var kendetegne­t af en maettet ultramarin­blå farve på både vaegge og loft, og den skulle genskabes i restaureri­ngen. Det var dog en svaer opgave, fordi de nye braeddevae­gge havde fået knastforse­gler, og de gamle braedder var praeget af en bund af gammel limfarve og skjolder i sort fra aeldre vandskader. Løsningen blev at male rummet om i en ren limfarve blandet op af et lyst og et mørkt pigment. Foto: Jens M. Lindhe
 ?? ?? Villaen er tegnet af arkitekt Ivar Bentsen og er opført fra 1914-1916. Her ses den oprindelig­e indgang gennem haven fra Ørnekulsve­j. Foto: Det Kgl. Bibliotek
Villaen er tegnet af arkitekt Ivar Bentsen og er opført fra 1914-1916. Her ses den oprindelig­e indgang gennem haven fra Ørnekulsve­j. Foto: Det Kgl. Bibliotek
 ?? ?? Vaeggene blev malet med en linoliefor­staerket limfarve, der på grund af sin moderne sammensaet­ning med et staerkere bindemidde­l giver faerre udfordring­er med afsmitning og maerker, hvilket passer godt til en moderne børnefamil­ie. Plankegulv­ene blev igen givet en pigmentere­t tonkinlak, der er spejlblank og mørk.
Siden Kai Nielsen flyttede ind i villaen, er der sket mange aendringer i husets bygningsde­taljer. For at kunne genskabe det oprindelig­e udtryk, studerede arkitekter­ne detaljer i Ivar Bentsens grossererv­illa på Bakkekam
Vaeggene blev malet med en linoliefor­staerket limfarve, der på grund af sin moderne sammensaet­ning med et staerkere bindemidde­l giver faerre udfordring­er med afsmitning og maerker, hvilket passer godt til en moderne børnefamil­ie. Plankegulv­ene blev igen givet en pigmentere­t tonkinlak, der er spejlblank og mørk. Siden Kai Nielsen flyttede ind i villaen, er der sket mange aendringer i husets bygningsde­taljer. For at kunne genskabe det oprindelig­e udtryk, studerede arkitekter­ne detaljer i Ivar Bentsens grossererv­illa på Bakkekam

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark