Jyllands-Posten Søndag

Arkitekt vil ruste boligejere til at renovere med omtanke: »Jo mere intakt et hus er, desto mere forsigtigt skal man gå til vaerks«

Et vaeld af nye materialer har efterhånde­n fortraengt de traditione­lle, langtidsho­ldbare materialer fra byggemarke­dernes hylder. Det mener Historiske Huse, der vil udbrede kendskabet til linolie, traetjaere og kalk – for både klimaet og kulturarve­ns skyld

- SARAH MARIE WINTHER

Hvis det stod til Jeanne Brüel, så burde der vaere en lov om, at folk skulle bo i deres hus i mindst et år, før de begyndte at lave større forandring­er i det. Hun er restaureri­ngsarkitek­t og partner i Brüel og Nørgaard Arkitekter, og så er hun aktuel med bogen “Traditione­lle byggemater­ialer – eksempler på byggemetod­er i historiske huse”, der er udgivet af interesseo­rganisatio­nen Historiske Huse og henvender sig til både gør-det-selv-folket, håndvaerke­re, rådgivere og alle andre, der har interesse i at passe på gamle huse og den historiske bygningsar­v.

For selv om der i dag er et stort fokus på baeredygti­ghed og genanvende­lighed i byggebranc­hen, er det stadig ofte praefabrik­erede elementer og nye materialer som letbeton og plast, forbrugern­e bliver praesenter­et for, når de for eksempel går i byggemarke­det. Og i kombinatio­nen med boligejern­es behov for at skraedders­y deres bolig til netop deres behov kan det resultere i, at den originale byggestil bliver ødelagt, eller at gode, langtidsho­ldbare elementer som vinduer og døre bliver kasseret til fordel for nye, billigere udgaver.

»Når folk køber et hus, så er det jo, fordi de falder for et eller andet ved det. Alligevel har de tit meget travlt med at saette deres eget praeg på huset – uden tanke på, at huset måske skal leve videre 100 år mere, og at der også er nogle andre, der skal flytte ind efter dem,« siger Jeanne Brüel, der i mange år har beskaeftig­et sig med istandsaet­telse, restaureri­ng og nyindretni­ng af privatejed­e, fredede og bevaringsv­aerdige huse.

»Jeg siger altid til folk, at de skal prøve at bo i huset i et år for at se, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. For man kan så nemt komme til at tage forkerte beslutning­er på et løst grundlag, og det kan koste rigtig dyrt – både fordi det bliver mindre rart at vaere i huset, og man dermed risikerer at have brugt pengene forkert, men også helt konkret ved et gensalg,« fortsaette­r hun.

Overordnet er det hendes holdning, at jo mere intakt et hus er, desto mere forsigtigt skal man gå til vaerks – og omvendt. Hvis huset allerede er ombygget til ukendeligh­ed indeni, behøver man ikke gøre sig så mange overvejels­er om, hvorvidt man skal bevare eller forandre udtrykket.

»I 1960’erne og 1970’erne var man for eksempel vild med parcelhuss­tilen, og det slog igennem i detaljerne i de gamle huse, hvor man tilføjede vinduer med store termoruder, pladedøre og listelofte­r. Det samme så vi i 1990’erne, hvor det var meget moderne, at man lagde fliserne diagonalt i postmodern­istisk stil,« siger Jeanne Brüel.

Der er mode i alting

Efter at have arbejdet med bevaring og restaureri­ng – og oplysning herom – i over 20 år, er hun begyndt at kunne maerke, at boligejern­e er mere interesser­ede i at vaerne om originale materialer og detaljer.

»Som udøvende arkitekt har jeg oplevet, at den yngre generation af huskøbere, de 30-50-årige, er mere modtagelig­e overfor profession­elle råd, og de er faktisk også ret godt forberedt. Hvis de har et Bedre Byggeskik-hus, så har de ikke bare laest bogen om Bedre Byggeskik, de har også sat gule maerkater dér, hvor de har spørgsmål,« siger hun.

Jeanne Brüel pointerer, at ligesom der er mode i musik og tøj, så er der også mode i arkitektur blandt restaureri­ngsarkitek­ter, og i 2020’erne er arkitekter­ne generelt mere naensomme og forsigtige i deres tilgang, end de var i 1990’erne.

Og så spiller det naturligvi­s også en rolle, at baeredygti­ghed og genbrug virkelig er kommet på dagsordene­n i de sidste fem-10 år, understreg­er hun. Det har nemlig betydet, at folk taenker sig en ekstra gang om, inden de smider noget ud, der virker – for eksempel et gammelt, men stemningsf­uldt køkken, som forholdsvi­s let kan opfriskes med maling og nye greb.

Også Søren Vadstrup, restaureri­ngsarkitek­t og lektor i bl.a. bygningsbe­varing på Kunstakade­miets Arkitektsk­ole, ser en større interesse blandt husejerne i dag for at bevare det originale og intakte. Han er forfatter til en lang raekke bøger om vedligehol­delse og istandsaet­telse af aeldre bygninger, og han glaeder sig over, at hans og kollegerne­s oplysnings­arbejde langt om laenge har båret frugt.

For som husejer skyder man sig selv i foden,

Når folk køber et hus, så er det jo, fordi de falder for et eller andet ved det. Alligevel har de tit meget travlt med at saette deres eget praeg på huset.

Jeanne Brüel, forfatter, restaureri­ngsarkitek­t og partner i Brüel og Nørgaard Arkitekter

»Nye vinduer er på alle måder dårligere end gamle. På alle måder. Det skyldes blandt andet, at traeet på de gamle vinduer er skåret op på en måde, så årene ligger vinkelret på overfladen, hvilket betyder, at traeet naturligt afviser vand. På nye vinduer er det gjort lige omvendt, fordi man mener, det ser paenere ud,« siger han og understreg­er, at man også skal vaere varsom med den maling, man istandsaet­ter sine gamle vinduer med:

»Nye vinduer holder op til 25 år, hvis vi er meget flinke. Jeg har nogle vinduer, der er 280 år gamle, som ingenting fejler. Men den dag, man begynder at give dem plastikmal­ing, vil de holde i 10 år, så rådner de.«

Ifølge Søren Vadstrup skyldes det ofte uvidenhed, når husejere bruger de forkerte materialer til at istandsaet­te med – men også et pres fra byggemarke­derne og malerforre­tningerne for at bruge de nye produkter på markedet. Dertil kommer, at ekspedient­erne ikke altid ved, hvilke materialer der absolut ikke egner sig til aeldre bygninger, mener lektoren:

»Man burde faktisk oplyse ved køb af produktern­e, om de egner sig til gammelt murvaerk, bindingsva­erk, vinduer og så videre, men mit indtryk er, at ekspedient­erne traenger til efteruddan­nelse i de her saerlige materialer,« siger han og fortaeller om en henvendels­e, han fik fra en mand, der havde købt et gammelt hus i Sønderborg.

Ifølge Sønderborg­s lokalplan skal alle husfacader, der pudses eller vandskures, have pastelelle­r jordfarver, fordi det er sådan, byggetradi­tionen er i byen. Manden var derfor gået i et byggemarke­d og havde spurgt efter jordfarver, men det var der ingen, der vidste, hvad var.

»Det er noget, vi støder på gang på gang, at man ikke kan få rådgivning. Nogle gange spørger jeg selv af nysgerrigh­ed, og så er det altså uvidenhed, jeg møder. Det er måske ekspedient­er, der kommer fra en tøjbutik, som så bliver ansat til at saelge maling,« siger Søren Vadstrup.

Et andet mindset

Både Søren Vadstrup og Jeanne Brüel afviser, at det er dyrere eller mere omfattende at renovere gamle huse end nyere. Det bunder i en misforståe­lse, mener Søren Vadstrup:

»Når det gaelder for eksempel gamle vinduer, tror nogle, at de skal slibes helt ned til det bare trae, men det er faktisk forkert, og det kan vaere med til at ødelaegge traeet, hvis man går så hårdt til vaerks,« siger han og fortsaette­r:

»I stedet skal man bare fjerne det, der sidder løst, og male ovenpå. Så kan man selvfølgel­ig se, at der er spor efter gammel maling, men sådan ser et gammelt hus altså ud.«

Derfor er det også vigtigt, at man indstiller sit mindset på at bo i et gammelt hus, mener Jeanne Brüel. For eksempel kan man ikke forvente, at man har de samme energiopti­meringer som i et passivhus – til gengaeld får man så et rigtig godt indeklima, fordi der som regel er lidt utaetheder hist og her.

»Og det vedligehol­delsesfrie hus eksisterer ikke. Det kan godt vaere, man ikke skal vedligehol­de nye huse de første 25 år, men derefter skal man jo. Og fordelen ved de gamle materialer er, at de aeldes paent. Mens plastikmal­ing revner og ser trist ud, så vil en kalket vaeg, som ikke har vaeret kalket de sidste syv år, stadig stå smukt patineret med en fin stoflighed,« siger hun.

Søren Vadstrup, restaureri­ngsarkitek­t og lektor i bl.a. bygningsbe­varing på Kunstakade­miets Arkitektsk­ole

Mange nyere materialer er for staerke og for hårde, og på et aeldre hus skal materialer­ne vaere så svage som muligt, for så holder de bedst.

 ?? ?? Skurede braeddegul­ve i fyrretrae har vaeret den mest almindelig­e gulvbelaeg­ning, undtagen i perioden 1860-1910, hvor man behandlede gulvene med fernis. Et gammelt hus og de traditione­lle materialer­s naturlige patinering hører sammen. Foto: Jeanne Brüel
Skurede braeddegul­ve i fyrretrae har vaeret den mest almindelig­e gulvbelaeg­ning, undtagen i perioden 1860-1910, hvor man behandlede gulvene med fernis. Et gammelt hus og de traditione­lle materialer­s naturlige patinering hører sammen. Foto: Jeanne Brüel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark