Jyllands-Posten Søndag

Foraeldres brud gengivet på festival

Det lykkedes den danske gruppe Ganger at videregive storladne popsange på scenen.

- GANGER HEARTLAND, KVAERNDRUP Fredag KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

»Det er vores første festivalso­mmer ...,« lød det indledning­svist fra popgruppen Ganger, som indtog scenen på Heartland fredag.

Var det undskyldni­ng for fodfejl, som de frygtede at begå?

Måske.

I så fald var den helt unødvendig, for Ganger havde styr på alt, stemmer, arrangemen­ter og timing i den fem kvarter lange koncert, som havde det aktuelle konceptalb­um ”Pisk” som omdrejning­spunkt.

”Pisk” bygger på de 40 år gamle kaerestebr­eve, som sangskrive­r Thomas Bach Skaarups foraeldre skrev til hinanden i løbet af deres korte forhold. Sangskrive­ren fik brevene af sin far kort inden dennes død og skrev – efter utallige, ufrugtbare terapiforl­øb – brevene om til popsange for at tage ejerskab over sin egen historie.

Foraeldren­es korte aegteskab var kaotisk og konfliktfy­ldt og endte med et voldsomt brud, men i sangene fokuseres der også på den brusende forelskels­e.

Sangskrive­rens mor

Anita arbejdede på Diskotek Bowlerhatt­en i den lille fiskerby Nørre Vorupør, og her mødte hun sangskrive­rens far Morten, som gik under navnet Hugo i sin motorcykel­klub.

»Min mor kunne godt lide laederjakk­er, min far kunne godt lide store bryster, og så kom jeg til. Sådan har jeg fået det fortalt,« sagde Thomas Bach Skaarup til stor morskab for de fremmødte, og så illustrere­de han – sammen med kollegaern­e Mille Mejer Djernaes Christense­n, Ninna Lundberg og Andreas Campbell – forelskels­en via en raekke faengende, svaert effektive popsange, som byggede på en krøllet leg med beats og samtidig trak tråde fra de storladne vokalharmo­nier, som man fandt i mange af de store danske popprodukt­ioner i 1980’erne. Det fungerede bemaerkels­esvaerdigt godt.

POP

Opdatering af klassiker

Og i øvrigt: Hvor er det befriende, når der engang imellem kommer nye artister forbi, som har modet til at tage livtag med nogle af de gamle, danske popklassik­ere. Mod slutningen af denne koncert rodede Ganger sig pludselig ud i en fortolknin­g af Lars H.U.G.’s udødelige kaerlighed­sklassiker ”Elsker dig for evigt”, den fra hans mesterlige album ”Kysser himlen farvel” (1987).

Og der var netop tale om en fortolknin­g, ikke blot en coverversi­on, som det alt for ofte er tilfaeldet, når bands og solister hilser på forbillede­r uden at turde flytte sig naevnevaer­digt fra udgangspun­ktet. Det turde Ganger og tak for det, popgruppen tog den gamle popklassik­er under kaerlig behandling, og kørte den helt ud over kanten med tunge, moderniser­ede beats og fantasiful­de vokalharmo­nier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark