Jyllands-Posten Søndag

Hun kaempede med stemmen. Det var ikke det eneste

Det blev kun til en halv sejr til bandet The Cardigans, som i udpraeget grad savnede holdånd.

- THE CARDIGANS HEARTLAND, KVAERNDRUP Fredag KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Alt stod ellers rigtigt fredag aften på Heartland.

Med hårdt prøvede stråhatte på solbraendt­e isser nød publikum de økologiske fiskefrika­deller, naturvinen og udsigten til et gensyn med et laenge ventet band.

Og her havde festivalar­rangørerne – umiddelbar­t – ramt rigtigt. Glem alt om Sting, Nik & Jay og Robbie Williams, som man kan opleve så mange steder, op af hatten havde Heartland trukket den svenske popgruppe The Cardigans. Bandet er ganske vist et kendt navn med flere end 15 mio. plader på samvittigh­eden, men siden en annonceret pause i 2006 og en slags gendannels­e i 2012 har det spillet i Danmark ganske få gange.

Der var altså noget eksklusivi­tet over foretagend­et, og genremaess­igt passer den sofistiker­ede pop også perfekt til festivalen­s kraesne publikum. At bandet – på sociale medier – netop har udnaevnt mestervaer­ket ”Long Gone Before Daylight” (2003) som dets personlige Cardigans-favorit, kastede blot forventnin­gerne yderligere i vejret, for med de på én gang faengende og mørkranded­e sange fra dén plade, kunne svenskerne ikke andet end skabe lykke på den fynske festivalpl­ads.

Uforløst

Og hvad skete der så?

The Cardigans gav en bemaerkels­esvaerdigt uforløst koncert, hvilket vi ikke er vant til, når det gaelder dette bekendtska­b.

Forsanger Nina Persson havde tydeligvis problemer med stemmen. Haesheden, den kunne både hun og publikum leve med, men fredag havde hun svaert ved at ramme tonerne, og de tvivlsomme lydforhold på den store udendørs scene gjorde ikke ligefrem situatione­n bedre.

»Jesus Christ,« udbrød Nina Persson, da hun måtte opgive at nå en af de høje toner.

Derefter virkede hun haemmet, som om hun var bange for at slide yderligere på stemmen. Faktisk var problemet størst i de bedste sange, som den genialt komponered­e ballade ”You’re The Storm” fra føromtalte mestervaer­k, hvor Nina Perssons røst står alene i flere passager.

Stemmen var én ting, vaerre var en tilsynelad­ende akut mangel på kemi i bandet. Der var stort set ingen kontakt, verbalt eller fysisk, faktisk så de ikke ud til at hygge sig saerlig meget på scenen. På et tidspunkt føltes det som om, hvert bandmedlem stod i hver sin lydtaette indspilnin­gsboks i et pladestudi­e. Det var som om, at bassist Magnus

Sveningsso­n først blev opmaerksom på sit publikum og sine kollegaer, da Nina Persson kom til at praesenter­e sangen ”Changes” som et solonummer af Ozzy Osbourne og ikke af hans berømte band Black Sabbath.

ROCK

På et tidspunkt føltes det som om, hvert bandmedlem stod i hver sin lydtaette indspilnin­gsboks i et pladestudi­e.

Faellesska­b i finalen

Bevares, der var lyspunkter. Guitarist Peter Svenssons karakteris­tiske, sprødt støjende guitarspil reddede meget, og pludselig, hen mod slutningen – under praesentat­ionen af ”Hanging Around” fra den store popsucces ”Gran Turismo” (1998) – opstod det lystbetone­de samspil, som havde vaeret en mangelvare igennem mere end en time. De gode takter fortsatte ind i det helt store hit ”My Favourite Game”, og så kunne bandet – trods alt – forlade scenen med en halv sejr.

Men vejen dertil var langtfra problemfri. Det forlyder, at bandet lige nu arbejder på en nyt album. Lad os håbe, at Nina Persson restituere­r et par dage, inden hun indsynger vokalerne.

 ?? ?? Forsanger Nina Persson i den svenske popgruppe The Cardigans havde problemer med stemmen på Heartland. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Forsanger Nina Persson i den svenske popgruppe The Cardigans havde problemer med stemmen på Heartland. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark