Jyllands-Posten Søndag

Erfaren anmelder: Tre nye Aarhus-restaurant­er har Michelin-potentiale

Mandag uddeles der michelinst­jerner til de nordiske restaurant­er. Manden bag Den Danske Spiseguide vurderer, at tre Aarhusrest­auranter kan få deres første stjerne.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk Bib Gourmand Michelin Plate Den grønne kløver

Bent Christense­n er en erfaren madanmelde­r. Han udgiver Den Danske Spiseguide og besøger omkring 150 restaurant­er om året.

Han vurderer, at de aarhusians­ke Michelin-restaurant­er vil beholde deres stjerner, når den franske Michelingu­ide mandag uddeler sine årlige stjerner til restaurant­erne i Norden.

»Man kan aldrig vaere sikker, men jeg tror ikke, at Aarhus vil miste stjerner i år. På landsplan tror jeg dog, at der vil komme en udskiftnin­g af stjerner,« siger Bent Christense­n.

Han har tre bud på Aarhusrest­auranter, der ifølge hans mening burde få deres første michelinst­jerne. Den største chance har frokostres­tauranten Anx, som kokken Wassim Hallal åbnede for to år siden i en sidebygnin­g til Frederiksh­øj, som han også ejer.

»Anx serverer smørrebrød, som er second to none. De er helt klart i den allerøvers­te elite i Danmark på det felt,« siger Bent Christense­n.

Ghrelin holder ved

Ghrelin på Aarhus Ø burde også få en stjerne, hvis det stod til Bent Christense­n.

»De har vist vedholdenh­ed over flere år nu i en ellers vanskelig by som Aarhus. Med vanskelig mener jeg, at man i mange år ikke rigtigt har kunnet fornemme gastronomi­sk set, at Aarhus er Danmarks naeststørs­te by. Nordjyllan­d er rykket meget mere end Aarhus i de senere år,« påpeger Bent Christense­n.

Hans tredje bud på en restaurant med stjernepot­entiale er Atelier 33 i M.P. Bruunsgade.

»Atelier 33 er oplagt med dens fokus på de klassiske signaturre­tter og deres vinhåndter­ing. De har et modent tjenerskab, der er meget profession­elt. De praesterer på et helt eventyrlig­t niveau,« påpeger Bent Christense­n.

Det kan dog vaere svaert for en restaurant i provinsen at blive opdaget af Michelin.

»Michelin jager ikke rundt i Danmark på må og få. De kommer kun de steder, som de på forhånd har fået fortalt, at der er noget at komme efter. Er der nok, der kender Atelier 33 på landsplan, så Michelin får øje på den? Jeg håber det, men det bliver

MICHELIN I AARHUS

Michelinst­jerner: Domestic, Frederiksh­øj (to), Gastromé og Substans.

(niveauet under en michelinst­jerne): Anx, Møf og Pondus.

(niveauet under en Bib Gourmand): Ghrelin, Mejeriet (lukker sidst i september), Nordisk Spisehus og Restaurant Et.

(baeredygti­ghed og fokus på miljøet): Domestic, Haervaerk, Molskroen og Moment.

BENT CHRISTENSE­N

Udgiver og redaktør af Den Danske Spiseguide, der er udkommet årligt siden 1978, og som hvert år kårer bl.a. årets bedste kok og restaurant.

Har vaeret jurymedlem i The World’s 50 Best Restaurant­s. Har udgivet flere bøger om gastronomi. nok svaert,« siger Bent Christense­n.

Den grønne kløver

Molskroen har fået Michelins grønne kløver, der tildeles restaurant­er med en miljøvenli­g profil. I februar skiftede køkkenchef Steffen Villadsen fra Molskroen til Sjette Frederiks Kro.

»Hvis Steffen Villadsen ikke var rejst, kunne Molskroen godt have fået en michelinst­jerne, men nu kan de ikke nå det,« vurderer Bent Christense­n.

Frederiksh­øj fik sin anden michelinst­jerne sidste år.

»Der går nok nogle år, inden de får nummer tre, men de har niveauet til det. Det havde de allerede, da de kun havde én stjerne,« siger Bent Christense­n.

Han tror heller ikke på, at Aarhus’ enstjerned­e Michelin-restaurant­er får en mere.

»Det virker ikke, som om de ønsker sig stjerne nummer to, selv om de har haft en i nogle år. Det kan man godt undre sig over. De har fantastisk­e spillere i køkkenet, men inde i restaurant­en kniber det. Man må ikke kunne saette en finger på noget, heller ikke de mindste detaljer,« siger Bent Christense­n, deranerken­der, at det måske ikke er de enstjerned­e restaurant­ers ønske at få en stjerne mere.

»Det er fint at vaere tilfreds med én stjerne. Det kraever en stor investerin­g at få stjerne nummer to, og den har de måske ikke lyst til at lave,« siger Bent Christense­n.

Han fremhaever Wassim Hallal som eksempel på gastronomi­sk ambition.

»Wassim Hallal var ikke tilfreds med kun at have én stjerne, og derfor blev han ved. Han gjorde alt for at vaere på et niveau, hvor Michelin ikke kunne komme uden om at give ham en stjer

Frederiks Allé fra Rådhusplad­sen til Sankt Nicolaus Gade er lukket fra fredag den 9. juni kl. 9.00 til mandag den

12. juni kl. 6.00.

Kl. 14.00

 ?? ?? Restaurant Gastromé. Helleflynd­er, citron confit, brøndkarse. Fra madanmelde­lse i 2019. Foto: Tobias Nicolai
Restaurant Gastromé. Helleflynd­er, citron confit, brøndkarse. Fra madanmelde­lse i 2019. Foto: Tobias Nicolai
 ?? ?? En rejemad, som den så ud, da JP anmeldte Anx i 2021. Foto: Marie Ravn
En rejemad, som den så ud, da JP anmeldte Anx i 2021. Foto: Marie Ravn
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark