Jyllands-Posten Søndag

Det er som noget fra en bananrepub­lik

- EBBE ANDERSEN

Pensionist, Vemmelev

Min kone og jeg har i dag betalt 50.000 kr. i bøde til Skattevaes­enet. Vores brøde består i, at vi i 2017 fik solgt vores hus i Brenderup på Fyn. Vi ville på vores gamle dage flytte ”hjem” til Vestsjaell­and, hvor vi begge kommer fra. Vi ledte efter et hus, vi kunne magte med vores alder. Vi fandt det i Vemmelev.

Vi fik i forbindels­e med hussalg og -køb vores bankrådgiv­er til at saelge nogle medarbejde­raktier, vi havde købt hos min arbejdsgiv­er. Det taenkte vi ikke naermere over. Banken ordnede det hele. Vi flyttede i september 2017 og løb ind i problemer med vores flyttemand. Vi kørte en sag imod ham, samtidig med at vi skulle indrette vores nye hus.

I 2019 blev vi kontaktet af skattevaes­enet og fik en opkraevnin­g af for lidt betalt skat i

2017. Den betalte vi så. Ca.

57.000 kr. Så fik vi begge et brev fra Udbetaling Danmark om, at vi skal tilbagebet­ale 22.000 kr. hver, som vi har fået i pensionsti­llaeg, fordi overskudde­t af salget betragtes som en indtaegt. Nu troede vi så, at sagen var slut. Vi havde så godt og vel betalt, hvad vi skyldte.

Det var sagen så ikke. Den 8. marts i år fik vi en indkaldels­e til et webmøde med Skattestyr­elsens strafenhed. Det er fire år efter, vi troede, at sagen var slut, og seks år efter, at sagen startede. Vi holdt webmødet, hvor to unge piger fra strafenhed­en påstod, at vi har overtrådt en paragraf i skattelovg­ivningen, og de ville vurdere, om vi skal straffes yderligere. De hører slet ikke efter vores argumenter. Vi, som er midt i 70’erne, skal huske i detaljer, hvad der skete for seks år siden. Vi er målløse over den behandling.

De skriver: »Vi vurderer derfor, at du som minimum har accepteret risikoen for, at den manglende indberetni­ng ville medføre en for lav skatteansa­ettelse.« Vi har ikke vurderet noget som helst, da vi troede, at sagen gik af sig selv. Det mener de skal koste os 50.000 kr. Vi får så hele 14 dage til at acceptere bøden, ellers går sagen til politi og domstole. Vi kan sandelig også få lov til at afdrage bøden på maks. 12 måneder, lige godt

4.000 kr. om måneden. Er det ikke mageløst? Skattevaes­enet har brugt seks år, så kan vi få 14 dage til at traeffe en beslutning. Vi skal acceptere bøden og betale den, ellers går sagen videre til politiet. Jeg har sagt, at vi ikke vil acceptere bøden, men betale den. Vi må acceptere den, da vi ikke har penge til en retssag.

Er vi blevet en bananrepub­lik, hvor to unge piger i en offentlig forvaltnin­g egenhaendi­gt kan give to pensionist­er en bøde på

50.000 kr.?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark