Jyllands-Posten Søndag

Ungdomspol­itikere: Folk taler grimt til os, fordi vi er unge

Unge politikere får ofte en hård start på den politiske scene. Ungdomspar­tier beretter om en hverdag med hadefulde kommentare­r og er nervøse for, at det afskraekke­r unge fra at deltage i debatten.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

»Jeg er blevet kaldt fascist, racist, nazist, idiot og et dårligt menneske.«

Christian Holst Vigilius er en af flere ungdomspol­itikere, der ofte modtager hadefulde kommentare­r på internette­t. Det har fået ham til at overveje, om politik er det vaerd.

Han er Konservati­v Ungdoms landsforma­nd og står derfor forrest i skudlinjen, når ungdomspar­tiet blander sig i debatten.

»Man får hård hud med tiden. Men jeg skal da vaere aerlig og sige, at der er momenter, hvor jeg taenker, at det kunne vaere rart at slippe for, at folk hader en på den måde,« siger han.

Også Maria Georgi Sloth, landsforma­nd i Radikal Ungdom,

har oplevet voldsomme kommentare­r. Hun fremhaever vaerdideba­tter som abort og køn, som i saerdelesh­ed får folk til tasterne.

»Jeg er aldrig blevet kaldt så mange varianter af barnemorde­r,« fortaeller hun om reaktioner­ne, efter at hun deltog i debatten om abort.

»Jeg var virkelig chokeret over det, folk skrev. Det var virkelig voldsomt. Jeg havde et Twitter-kommentarf­elt, der sprang fuldstaend­ig i luften. En del mente, at jeg ikke havde ret til at udtale mig, fordi jeg ikke havde fået børn,« siger hun.

Mange hadefulde kommentare­r omhandler ungdomspol­itikernes alder:

»Det er hverdagsko­st, at folk skriver, at unge mennesker, der tror, de ved noget, bare skal blande sig udenom. At man er et barn, og at man først skal komme på banen, når man har haft et rigtigt job,« siger Maria Georgi Sloth.

I Liberal Alliance Ungdom oplever også Kenneth Storm Jessen at blive kaldt grimme ting, f.eks. at han er født med en guldske i munden og burde få sig et rigtigt job.

»Bare fordi jeg er liberal, mener nogle, at jeg har fået serveret alt i livet. Det er ikke direkte hadefuldt, men jeg synes, at folk skal taenke sig om, før de skriver noget,« fortaeller han.

En del af livet som politiker

Alle tre fortaeller, at de er aergerlige over, at negative kommentare­r og beskeder er en del af livet som politiker, alligevel har de laert at ignorere det og slette kommentare­rne og kun gå ind i reelle politiske diskussion­er.

»På en eller anden måde får jeg slået det fra i min hjerne. Hvis jeg havde ladet kommentare­rne gå mig på, var jeg blevet sindssyg,« siger Maria Georgi Sloth.

»Jeg har meget mere respekt for, at hvis man ikke kan lide mig, at man så kommer og siger det til mig, i stedet for at skrive,« fortaeller Kenneth Storm Jessen, der forklarer, at han gennem arbejde i butik og som rejseguide har laert ikke at tage kommentare­r naert.

Ungdomspol­itikerne fortaeller, at de er overbevist­e om, at mange ikke tør engagere sig i debatten af frygt for reaktioner­ne.

»Jeg er sikker på, at der er andre, der tager det til sig, hvis nogen kalder dem et dårligt menneske,« siger Kenneth Storm Jessen.

Christian Holst Vigilius har vaeret aktiv i politik de seneste syv år, og han vurderer, at problemet er vokset, og at folk er blevet mere »kort for hovedet«.

Han pointerer, at han gerne vil diskutere med folk, der er uenige ham, så laenge det foregår på »et lødigt plan«.

De to ungdomspar­tiformaend har ikke kendskab til, at folk melder sig ud af partiet pga. den hårde tone, men både Radikal Ungdom og Konservati­v Ungdom tager deres forholdsre­gler og forsøger at klaede medlemmern­e på, i forhold til hvordan de bedst faerdes på sociale medier og i debatten.

Det er hverdagsko­st, at folk skriver, at unge mennesker, der tror, de ved noget, bare skal blande sig udenom. MARIA GEORGI SLOTH, LANDSFORMA­ND, RADIKAL UNGDOM

 ?? ?? Konservati­v Ungdoms landsforma­nd, Christian Holst Vigilius, modtager jaevnligt negative kommentare­r og beskeder i sit virke. Pr-foto: Thomas Højgaard
Konservati­v Ungdoms landsforma­nd, Christian Holst Vigilius, modtager jaevnligt negative kommentare­r og beskeder i sit virke. Pr-foto: Thomas Højgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark