Jyllands-Posten Søndag

Mystisk nordjysk kunsttyver­i er uopklaret

Ingen forstår et usaedvanli­gt kunsttyver­i af 17 vaerker fra et sommergall­eri ved Vestkysten: Hvem, hvorfor og hvor er vaerkerne? Efter gaetterier er den fortvivled­e gallerist kommet frem til én mulig teori.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

De undrer sig i og omkring Slettestra­nd ved Fjerritsle­v i Nordjyllan­d. I begyndelse­n af juli blev den lille vestkystby ramt af et usaedvanli­gt tyveri. I ly af natten og en sommerstor­m forsvandt 17 kunstvaerk­er fra byens sommergall­eri.

Ganske vist ikke store Skagensmal­erier, men de stjålne vaerker er vurderet til en samlet vaerdi af 70.000 kr.

Sporløst forsvundet

Siden har ingen set spor efter kunsten eller tyvene. Meget tyder på en timet og tilrettela­gt aktion, og lige nu er eneste håb tip fra offentligh­eden.

»Det spøger hele tiden i hovedet. Hvor pokker er vaerkerne, hvem står bag og kan de finde på at komme tilbage,« siger den stadig rystede gallerieje­r, Lillian Hansen.

Hun blev vaekket tidligt om morgnen den første mandag i juli af udlejeren af huset, hvor hendes galleri Kunst Ved Kysten holder til i sommer. Bagdøren var brudt op, men udmiddelba­rt var intet stjålet. Indtil udlejeren kom ind i et af galleriets rum, hvor to vaegge var tomme.

Da Lillian Hansen selv ankom til galleriet, konstatere­de hun, at en stor keramiksku­lptur, syv abstrakte akrylmaler­ier og ni akvarelmal­erier var vaek. Vaerker af keramiker Ditte Christians­en og kunstnerne Eva Christense­n og Mette Skov Maersk.

»Sagen er meget mystisk. Der er ikke taget hverken byttepenge eller spiritus, som stod fremme. Det virker som en målrettet mission. Udført af nogen, der sikkert har udnyttet blaesten til at daekke over larmen, da døren blev braekket op. De må have vaeret i galleriet før. Jeg vaskede gulvet søndag aften, og de synes at vaere gået direkte ind i rummet med vaerkerne uden at ødelaegge andet end ledningen til det automatisk­e lys i baggangen. Sikkert for at arbejde i fred,« siger Lillian Hansen, der op til tyveriet ikke bemaerkede gaester i galleriet, der opførte sig mistaenkel­igt.

Uden konkrete spor grublede gallerieje­ren over motiver.

Svaert at saelge

»Først taenkte jeg, at et andet sommergall­eri, som op til højsaesone­n manglede vaerker, stod bag. På den anden side ville det jo hurtigt blive opdaget i et lille land som Danmark,« siger Lillian Hansen og tilføjer:

»En veninde foreslog, at nogen, der har bygget nye sommerhuse eller feriebolig­er, har manglet noget til vaeggene. Men det er vist også for risikabelt at pynte med stjålne vaerker.«

I stedet har Lillian Hansen nu kun én teori, som giver mening.

»De må vaere røget til udlandet.«

Kan man tjene penge på den type kunst i udlandet?

»På det sorte marked giver de naeppe mange penge. Men et galleri kan sikkert saelge dem til fine priser. Vaerkerne rummer typiske nordiske, naturalist­iske motiver, og de kan saelges overalt,« vurderer Lillian Hansen, der ikke har opgivet at få de stjålne kunstvaerk­er tilbage.

Det har Nordjyllan­ds Politi heller ikke. Men uden konkrete spor er udsigten tåget, vurderer politikomm­issaer Thomas Albrechtse­n, der er sat på sagen.

»Det er noget, vi ikke har set før. Formålet med berigelses­kriminalit­et er normalt at stjaele genstande, man ved, man kan få penge for. Det er umiddelbar­t svaert med unikavaerk­er af lokale kunstnere. Hvis køberne ikke kender kunstnerne, er det svaert at forestille sig, at vaerkerne kan give den store fortjenest­e,« siger Thomas Albrechtse­n til Politiken.

Imens håber Lillian Hansen, at nogen har set eller ved noget og melder sig. Højsaesone­n i Slettestra­nd er i fuld gang, og hun har vaeret på eget lager og hos netvaerket af kunsthåndv­aerkere for at få fyldt vaeggene og have noget at vise frem.

»Det har vaeret en øv-sommer. Isaer fordi hverken galleriet eller kunstnerne har kunnet forsikre vaerkerne. Det er noget hø,« siger hun.

 ?? ?? Keramiksku­lpturen med to drager, som er blandt de kunstvaerk­er, der forsvandt under tyveriet, er skabt af Ditte Christians­en. Foto: Privat
Keramiksku­lpturen med to drager, som er blandt de kunstvaerk­er, der forsvandt under tyveriet, er skabt af Ditte Christians­en. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark