Jyllands-Posten Søndag

Plan om boykot af afstemning om svensk Nato-optag

Mandag er afstemning om Sveriges Natomedlem­skab på dagsordene­n i det ungarske parlament. Men boykot ventes.

-

På mandag skal Ungarn stemme om Sveriges medlemskab af Nato. Det fremgår af parlamente­ts dagsorden, men ifølge den ungarske avis HVG ventes regeringsp­artiet

Fidesz at boykotte mødet. I så fald kan mødets dagsorden ende med ikke at blive godkendt.

Den svenske avis Aftonblade­t citerer HVG for, at det »naesten er sikkert«, at der ikke bliver nogen afstemning.

Ifølge Zsolt Németh, der er fra partiet Fidesz og formand for parlamente­ts udenrigsud­valg, haster beslutning­en ikke. Alle 30 medlemslan­de i Nato skal godkende Sveriges optagelse. Kun Tyrkiet og Ungarn mangler.

Ungarn har tidligere meddelt, at landet ikke vil vaere det sidste til at ratificere - tiltraede - den svenske optagelse.

Tyrkiet venter til oktober

Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, sagde i midten af juli op til et Natotopmød­e i Vilnius ja til, at Sverige kan indlemmes i Nato. Erdogan varslede dog, at det først bliver stemt igennem, når parlamente­t åbner igen til oktober.

Hvis tyrkerne først stemmer til efteråret, kan Ungarn dermed også vente og stadig undgå at blive de sidste.

Den tyrkiske udenrigsmi­nister, Hakan Fidan, siger ifølge tyrkiske medier, at Tyrkiet og Ungarn er i taet kontakt. De samarbejde­r taet om processen med at godkende den svenske ansøgning, lyder det ifølge det svenske medie SVT. Ifølge HVG samles de ungarske politikere igen på den anden side af sommer den 25. september.

Sverige og Finland søgte om Nato-medlemskab sidste år i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

For begge lande var det et historisk brud med den militaere alliancefr­ihed, som har vaeret central for deres sikkerheds­politik i mange år. Finland er blevet indlemmet i alliancen.

Både koranafbra­endinger og Sveriges politiske kurs over for kurdere har skabt uoverensst­emmelser mellem Sverige og Tyrkiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark