Jyllands-Posten Søndag

Selvom mord er bekostelig­e, kan tyskerne ikke få nok

Hver aften får tyskerne serveret mindst et par mord til aftenkaffe­n, men ikke alle er lige begejstred­e for dette voldsorgie.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Giftmord udsletter hel familie i Ludwigshaf­en, dødeligt knivstikke­ri koster adskillige ofre i Münster, en vred haevner går amok med skydevåben i Hannover.

Folk falder som fluer overalt i Tyskland, og drabene er ofte groteske og rammer i flaeng, men heldigvis kommer de mange drabsofre efterfølge­nde på benene, børster støvet af sig og kører fra tv-optagelsen hjem til familien.

En optaelling refereret i ugeavisen Die Zeit når frem til, at der i tyske krimiserie­r alene på de to store offentlige tv-stationer foregår mindst 1.000 drab om året – flere end i virkelighe­dens verden.

Dertil kommer utallige fiktive drab i programmer­ne hos landets mange private tv-sendere.

For når klokken har rundet 20 de fleste af ugens dage, har de tyske tv-seere typisk adskillige hårrejsend­e krimier at vaelge imellem, og de traekker millioner af seere ind foran skaermen.

Men ikke alle er lige begejstred­e for dette voldsorgie. Nok er det underholde­nde, men hvad er det egentlig for en historie, der bliver fortalt?

»Hverdagen i forbundsre­publikken afspejler den ikke,« lød det tidligere på året fra Reiner Haseloff, ministerpr­aesident fra det borgerlige CDU i delstaten Sachsen.

Politikere­ns anke går bl.a. på, at krimierne på de offentlige stationer, der finansiere­s via licensopkr­aevning, men også har reklamer, er en dyr fornøjelse, som stjaeler penge fra mere oplysende og seriøse formål.

Således koster det ifølge tyske medier 10-15 mio. kr. at producere et enkelt afsnit af den offentlige tv-station ARD’s evergreen ”Tatort”, gerningsst­edet.

Hos ARD melder man dog hus forbi:

»Selvfølgel­ig skal fiktion også afbillede det levede liv. Men den er ikke forpligtig­et til at orientere sig i de officielle kriminalit­etsstatist­ikker,« lød det i Die Zeit fra stationens programdir­ektør, Christine Strobl.

”Tatort” – en krimiklass­iker

episoder. De første år kom der ca. 10 episoder pr. år, men appetitten er steget støt, og man var oppe på 35 episoder i den forløbne saeson.

En akademisk undersøgel­se saetter tal på udviklinge­n:

»Krimier forbliver ikke bare tyskernes med afstand mest elskede fiktionsge­nre, de vinder også i betydning,« lød det fra forskerne bag en undersøgel­se offentligg­jort sidste år.

Mens krimierne for 10 år siden udgjorde 37 pct. af al tv-fiktion, er deres andel nu oppe på 48 pct.

Af de 100 mest sete fiktionsse­rier i 2021 var 89 krimier – kun laegeserie­n ”Der Bergdoktor”, bjerglaege­n, som kombinerer melodrama og skønne alpelandsk­aber, kan bide skeer med pistolsvin­gerne i de mange krimier.

Det skaber med licenspeng­e i ryggen et billede af Tyskland, der er råt – og måske forrående – mener i hvert fald kritikere:

»Hos ARD og ZDF er der dødsfald i et sådant omfang, at man kunne tro, at Tyskland var en failed state som Haiti eller Somalia,« skriver Florian Harms, chefredakt­ør for onlinemedi­et t-online.

Det er naturligvi­s langt fra tilfaeldet, og tyskerne kan roligt gå sig en aftentur ved 22-tiden, når krimiserie­n er slut.

Faldende drabtstal

Hos ARD og ZDF er der dødsfald i et sådant omfang, at man kunne tro, at Tyskland var en failed state som Haiti eller Somalia. FLORIAN HARMS, CHEFREDAKT­ØR, ONLINEMEDI­ET T-ONLINE

For virkelighe­dens drab er sjaeldnere end fiktionens, de er som regel ikke praeget af nogen djaevelsk opfindsomh­ed og rammer yderst sjaeldent tilfaeldig­e borgere.

Antallet af drab i Tyskland ligger målt per indbygger på niveau med Danmark – ca. 0,8 per 100.000 indbyggere. Det er et tal, som – med udsving fra år til år – er faldet med omkring en tredjedel de seneste 20 år, lige praecis i den periode udbuddet af tv-mord er stukket helt af.

 ?? ?? Flere end 1.200 gange har detektiver i krimiserie­n "Tatort" opklaret drabssager. Det er en dyr fornøjelse, men de tyske tv-seere elsker konceptet. Foto: Jens Kalaene/AP
Flere end 1.200 gange har detektiver i krimiserie­n "Tatort" opklaret drabssager. Det er en dyr fornøjelse, men de tyske tv-seere elsker konceptet. Foto: Jens Kalaene/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark