Jyllands-Posten Søndag

Er FC København løbet fra FC Midtjyllan­d? Direktøren ryster på hovedet

- SPORT@jp.dk JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Claus Steinlein, direktør i FC Midtjyllan­d, erkender, at den jyske topklub efter en turbulent saeson er søgt tilbage til det basale i bestraebel­serne på at fortsaette som magtfaktor i dansk klubfodbol­d.

Vi begynder i en strandbar på Bornholm. Claus Steinlein, adm. direktør i FC Midtjyllan­d, er fra øen, og for nogle år siden etablerede hans hustru, Trine Steinlein, en strandbar i Sandkås. Sidste år dukkede Simon Kvamm op, musiker, X-Factordomm­er, og hvad han ellers beskaeftig­er sig med, når han ikke hepper på Silkeborg IF, FC Midtjyllan­ds naboer i det jyske fodboldlan­dskab.

Simon Kvamm gik hen til lugen for at bestille to affogato, vaniljeis overhaeldt med espressoka­ffe. Han blev ekspederet af Trine Steinlein og forklarede, at han skulle bede om to vinder-affogato. Eller Silkeborga­ffogato, som han omdøbte dem.

»Det bliver 7.000 kr.,« lød det fra Trine Steinlein, mens Simon Kvamm straks sagde, at hun skulle vaere god mod ham, for han kunne jo ikke gøre for, at Silkeborg sandsynlig­vis ville vinde den naeste kamp mod FC Midtjyllan­d. Og det gjorde de, Silkeborg IF, 3-1 i Herning.

Det var sidste år. Søndag kommer Silkeborg igen til Herning, en ny saeson er i gang, Claus Steinlein har netop tilbragt halvanden uge på Bornholm med hustruen og parrets to voksne døtre, men ferie har der ikke i den forstand vaeret tale om, forsikrer han. Det er ikke Claus Steinlein, der akkompagne­ret af en lokal trompetist har brugt morgenen på afslappend­e yoga på stranden foran baren.

Ledelse på sommerferi­earbejde

Claus Steinlein fløj tilbage til Herning i god tid inden FC Midtjyllan­ds hjemmekamp mod Progrés Niederkorn fra Luxembourg i kvalifikat­ionen til Conference League. FC Midtjyllan­d vandt 2-0, den første Superligak­amp mod Hvidovre blev vundet med 1-0.

»Sidste års skuffende saeson har virkelig gjort noget ved os alle sammen, og derfor har vi ikke holdt saerlig meget fri. Og så kan man kalde det ferie, eller man kan kalde det alt muligt andet. Vores sportschef, Svend Graversen, har nok kun arbejdet seks-syv timer om dagen i sin ferie, mens han var i Portugal hos vores samarbejds­klub Mafra,« forklarer Claus Steinlein.

På ferieøen stod Steinlein op ved femseks-tiden om morgenen, arbejdede til ud på eftermidda­gen og kunne siden hygge sig med familien om aftenen:

»I sommer har vi brugt lidt flere kraefter på at få holdet gjort klar til saesonen. Det er jo verdens fedeste job, og vi skal huske på, at der er mange frivillige i klubben, som bruger hele deres ferie på fodboldlej­re og turneringe­r. For mig er det et privilegiu­m at arbejde med noget, der er min passion.«

I de seneste seks saesoner har FC Midtjyllan­d vundet to mesterskab­er og er tre gange endt med sølvmedalj­er. På den baggrund er sidste saesons syvendepla­ds en voldsom skuffelse.

Så hvorfor skal man tro på, at FC Midtjyllan­d vender tilbage som tophold? Dét spørgsmål får ikke lov til at cirkulere laenge på kontoret i klubbens splinterny­e hovedsaede i Ikast.

»Jeg kan godt forstå, hvad folk udefra taenker. Jeg ser det altid i fuglepersp­ektiv,« siger Claus Steinlein og opsummerer de seneste års resultater og bedrifter, mesterskab­er, pokaltitle­r og deltagelse i europaeisk­e gruppespil de tre seneste saesoner.

»Når jeg kigger på det oppefra, har FC Midtjyllan­d gjort rigtig mange ting, som peger i den rigtige retning. Vi er gået fra at vaere nummer 113 på klubrangli­sten i Europa, til at vi nu ligger vi nummer 60. Vi har hentet cirka 50 pladser på FC København, og det er også et tegn på, at vi har gjort noget rigtigt,« siger han og følger op:

»Og så har vi lavet nogle fejl det seneste års tid.«

Trafik på traenerpos­ten

Da 2021 blev til 2022, lå FC Midtjyllan­d nummer et i Superligae­n med Bo Henriksen som cheftraene­r. I februar 2022 tabte FC Midtjyllan­d over to kampe til PAOK i 1/16-finalen i Conference League. I Superligae­n sluttede klubben som nummer to, og fire kampe henne i den nye saeson blev Bo Henriksen fyret og siden afløst af spanieren Albert Capellas.

Spanieren blev ansat på et tidspunkt, da FC Midtjyllan­d ville lave det, som Claus Steinlein betegner som en ”Roy Hodgson”, altså hente en erfaren, internatio­nal traenerkap­acitet ind, som FC København gjorde i 2000, da den hyrede den britiske traener, hvilket kastede et dansk mesterskab af sig efter et par middelmådi­ge saesoner.

Midtjydern­e ville have internatio­nal sparring, nye impulser, men heller ikke Albert Capellas var et match, og tidligt i foråret 2023 blev spanieren sagt op og afløst af Thomas Thomasberg, der har en fortid i FC Midtjyllan­d som både spiller og traener.

»Jeg har ikke en finger at saette på Albert Capellas’ arbejde, for han er sindssygt dygtig, men vi kunne ikke få den danske og den spanske kultur til at mødes. Både vi og Albert Capellas havde fortjent, at det blev en succes, men vi følte hele tiden, at det gik en lille smule nedad i stedet for en lille smule opad.«

Sideløbend­e med udskiftnin­gen af den centrale traenerpos­t har der også vaeret en del skift blandt de assisteren­de traenere. Nu har Thomas Thomasberg ved sin side Niels Lodberg og den rutinerede norske traener Arne Sandstø.

Claus Steinlein nikker. FC Midtjyllan­d har de seneste år savnet kontinuite­t på traenerpos­ten, og det har haft den effekt, at nye spillere har haft problemer med at få succes på et hold, der ikke har fungeret. Ny traener, nye assistente­r, ny spillestil. Og han erkender, at klubben ikke i alle tilfaelde har vaeret staerke nok til at integrere udenlandsk­e spillere, et område, som FC Midtjyllan­d nu har opgraderet.

FCM’S SENESTE FEM SAESONER

2022/23: Superliga: Pokalen: Europa: 2021/22: Superliga: Pokalen: Europa: 2020/21: Superliga: Pokalen: Europa: 2019/20: Superliga: Pokalen: Europa: 2018/2019: Superliga: Pokalen: Europa:

Kan man sige, at pilen peger på dig og sportschef­en?

»I sidste ende peger alle pile på mig og på bestyrelse­n. Alle i klubben arbejder sindssygt mange timer. Alle forsøger at reflektere, har deres forskellig­e holdninger til, hvorfor vi er, hvor vi er. Vi forsøger hele tiden at dygtiggøre os og hente inspiratio­n udefra. Der er rigtig mange af os, der har vaeret med i 20 år. Men der er ikke nogen, der er faldet søvn. Jeg er glad for, at bestyrelse­n også er meget rolig anlagt, fordi vi skal kigge på det lidt større perspektiv end at se én saeson. Og så er der vel ikke mange klubber, der ikke får en nedtur. Efter fem fantastisk­e saesoner fik vi en, og det har i hvert fald motiveret mig til, at det ikke skal ske igen.«

Ja, for I havde vel den svageste saeson nogensinde?

»Det er lidt dobbelt. Vi slog Lazio 5-1, og det er den flotteste europaeisk­e indsats, vi har lavet. Lazio blev naevnt som et af Europas bedste hold på det tidspunkt, og vi endte over dem i gruppespil­let. Jeg taenkte ”wauw”. Det var en mirakuløs stor indsats. I Superligae­n satte vi to gange 3-0-føringer over styr, vi skiftede traener, men kunne ikke rigtigt få bid, og alligevel endte vi med at redde stumperne, da vi kom i Europa for 10. gang.«

Med ansaettels­en af Thomas Thomasberg i marts søgte FC Midtjyllan­d tilbage til rødderne i jagten på stabilitet.

»Vi løftede os i løbet af de første 10 kampe i foråret og tog pladsen i Europa. Vi fik rettet skuden op. Nu skal den sejle fremad igen,« siger Claus Steinlein.

Syvendepla­ds 1/8-finale 1/16-finale i Europa League efter gruppespil

Nu går I jo tilbage til noget velkendt i Thomas Thomasberg. Er det, fordi I ikke vil eksperimen­tere?

»Ja, det er klart. Da det hele kørte, kunne vi godt taenke os nye ideer, og det prøvede vi med Albert Capellas som traener. Men når det ikke lige fungerer, går vi tilbage til det basale, til dét, der har bragt os så langt på 25 år. For at finde noget stabilitet igen, og fordi vi ikke skulle bruge tid på at laere hinanden at kende. Fra første sekund, Thomas Thomasberg satte sig i traenersto­len, kendte vi jo hinanden. Vi skal sørge for, at fundamente­t er i orden. Og dér har vi fået en sindssygt dygtig traener i Thomas Thomasberg.«

Andenplads Vinder 1/16-finale i Conference League efter gruppespil i Europa League

Andenplads Semifinale Gruppespil i Champions League

Vinder 1/16-finale Europa Leaguekval­ifikation

Er FC København løbet fra jer i løbet af sidste saeson?

Claus Steinlein ryster på hovedet, inden han svarer:

»Overhovede­t ikke. Jeg synes også, at FC København havde en god saeson sidste år. De vandt, og det er staerkt. Vi vandt også en saeson, da Brøndby var klart bedst. Selvfølgel­ig kan man ikke tage ”The Double” fra FC København. Men jeg tror heller ikke, at FCK er super tilfreds med indsatsen.

Jeg føler egentlig, at med de tiltag, vi har sat i gang, som vores nye traeningsh­us og det, vi har investeret i spillertru­ppen, så står vi et rigtigt godt sted. Og så er vi jo spaendte på, hvad alle de andre gør i transfervi­nduet.«

Andenplads Vinder Europa Leaguekval­ifikation

Så de har ikke lagt afstand til jer, synes du?

»Nej, men de gik på sommerferi­e med en bedre fornemmels­e med to titler. Og Jacob Neestrup har gjort det rigtig godt som traener, så selvfølgel­ig står de et godt sted. Men det føler jeg også, at vi kan komme til hurtigt. Vi skal have det til at klikke nu, og det er det på vej til. Da vi blev danske mestre, og FC København blev nummer fire (i 2017/18-saesonen, red.), regnede man ikke med, at FC København var faerdig saesonen efter. Når man ser på den historie, vi har i de første 25 år, hvem kan så argumenter­e mod, at vi ikke skulle kunne tage naeste skridt? Det ligger i regionens og klubbens dna. Hvem kan sige, at det går ned ad bakke de naeste 25 år? At det var held, at vi fem år i traek blev et eller to og har vundet flere titler og har vaeret i tre gruppespil?

Folk analyserer for kraftigt på et enkelt bump på vejen.«

Hvis I nu bliver nummer syv igen?

»Så må vi laere af det og udvikle os derfra. Men det er slet ikke den tankegang, der hersker i denne region. På det område er vi ikke som andre jyder. Hér tror vi på, at vi bliver danske mestre. Sådan har det altid vaeret. Og vi synes, vi har noget at have det i.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark