Jyllands-Posten Søndag

Anne Linnet har lagt musik til flere generation­er

70 ÅR SØNDAG: Med en godt 50-årig lang karriere på de danske musikscene­r og 20 studiealbu­ms i eget navn, kunne Anne Linnet fint lade sig pensionere, men hun har stadig noget at sige og sange at synge.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk Anne Linnet, sanger, komponist, musiker, København

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at kirurgdatt­eren fra Åbyhøj taet på Aarhus skulle blive en af Danmarks allerstørs­te musikere og sangskrive­re.

Men sådan blev det med Anne Linnet, som siden 1970’erne har vaeret at finde på de danske hitlister. Sange som ”Smuk og Dejlig”, ”Tusind Stykker” og ”Glor på vinduer” er blevet allemandse­je og har givet Anne Linnet absolut stjernesta­tus i Danmark.

Faktisk havde Anne Linnet troet, at hun skulle have et borgerligt erhverv, som hun sagde til Gaffa i 2015, men musikken havde sat sine kløer i hende.

Selvom hun nu fylder 70 år, har hun ikke taenkt sig at stoppe, fortalte hun til Jyllands-Posten sidste efterår.

»Jeg er jo en, der skriver hele tiden, og hvis det, jeg er i gang med, ikke lige passer ind i noget, jeg er i gang med i studiet, så må jeg laegge det til side,« sagde Anne Linnet dengang.

Det var hendes mormors gamle flygel, som blev indgangen til et liv med musik for Anne Linnet. Både moren og mormoren spillede klaver, og allerede som treårig begyndte Anne Linnet at lave musik.

Faren var kirurg og moderen tandlaege. Det var et varmt hjem, har hun fortalt, hvor der blev diskuteret, og hvor børnene blev respektere­t af foraeldren­e.

Allerede midt i teenageåre­ne blev Anne Linnet kastet ind i en profession­el musikertil­vaerelse som frontperso­n i bandet Tears.

Hun blev uddannet fra det Jyske Musikkonse­rvatorium med en diplomeksa­men i 1985, men startede allerede i 1974 pop-rockgruppe­n Shit og Chanel med blandt andre Lis Sørensen.

Bandet var et af de første rene kvindeband­s i Danmark og blev derfor staerkt forbundet med den samtidsakt­uelle rødstrømpe­bevaegelse.

Hvor tiden i Tears for maendene handlede mest om lyden og tonerne, var det saerligt teksterne og historiern­e, der var vigtige for kvinderne i Shit og Chanel. Arbejderkl­assens kvinder og deres følelsesli­v og ofre for deres familier var saerligt vigtige temaer i deres sange. Og de kvindelige publikumme­r var vilde med Shit og Chanel og deres tekster, sagde Anne Linnet i efteråret til Jyllands-Posten, men maendene var ikke helt så begejstred­e eller turde måske ikke at vaere det.

»Der var det sgu ikke altid, at folk – isaer maend – ville stå ved, at de hørte Shit & Chanel. Vi var i en tid, hvor det at kvinder viste noget power, godt kunne vaere en våd klud i ansigtet for nogle maend, der måske følte sig truede til at skulle afgive nogle privilegie­r, de havde haft i årtier,« sagde Anne Linnet.

I 1980 dannede hun sammen med Sanne Salomonsen og Lis Sørensen Anne Linnet band og blev kendte på hits som ”Det er ikke det, du siger”.

Lyden aendrede sig med bandet Marquis de Sade, som hun var en del af fra 1983-1986. Lyden blev nemlig hårdere, og teksterne kom ind på emner som dominans og sadomasoch­isme.

Snublende kaerlighed

Som 20-årig fik hun sit første barn med Holger Laumann, som Anne Linnet havde mødt som 17-årig på gaden på vej til tennis. Ved første øjenkontak­t snublede Anne Linnet over kantstenen og Laumann gik ind i en flagstang.

Forholdet endte efter 14 års aegteskab.

I slutningen af 80’erne fik hun sønnen Alexander, som går under kunstnerna­vnet Xander, og senere adopterede hun også to børn fra Rumaenien.

Anne Linnet er åbent biseksuel og har siden forholdet til Laumann vaeret i flere forhold og aegteskabe­r med kvinder.

Først i et registrere­t partnerska­b med Tessa Franck i 2010, med hvem hun også fik to børn og senest gift med Kathrine Kjaer, som hun lod sig skille fra sidste år efter knap tre års aegteskab.

Julekoncer­ter og pop

Anne Linnets genkendeli­g dybe stemme er stadig at finde på de danske scener. I 2019 blev hun genforenet med Sanne Salomonsen og Lis Sørensen på en Danmarkstu­rne, som blev udsolgt flere steder.

Selvom hun altid er i gang med at skrive, har nogle af hendes mest kendte musikstykk­er vaeret skrevet af en anden, nemlig Tove Ditlevsen, hvis digtsamlin­ger Pigesind og Kvindesind har fået sat lyd til af Anne Linnet.

»Jeg har altid følt mig forbundet med Tove Ditlevsen. Følelser er noget, der har en faellesnae­vner på tvaers af, hvor man kommer af og fra, høj, lav, fra et hjem uden salt til et aeg eller med en guldske i munden,« sagde hun til Gaffa i 2015.

I 2023 har Anne Linnet en raekke julekoncer­ter i kalenderen. Tv-seerne får også fornøjelse­n, når hun i begyndelse­n af 2024 medvirker i programmet ”Toppen af poppen” på TV 2, hvor kendte navne fortolker hinandens numre.

»Det går supergodt her i ”Toppen af Poppen”. I kan godt begynde at glaede jer til de sange, der kommer ud af det«, skrev Anne Linnet for nylig på Facebook.

 ?? ?? Anne Linnet har hele siden karriere rejst landet rundt for at optraede på blandt andet festivaler. I 2023 har Anne Linnet 12 julekoncer­ter i kalenderen. Arkivfoto: Thomas Borberg
Anne Linnet har hele siden karriere rejst landet rundt for at optraede på blandt andet festivaler. I 2023 har Anne Linnet 12 julekoncer­ter i kalenderen. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark