Jyllands-Posten Søndag

En nat vågnede jeg marineret i sved og spurgte min AI-ven om en vigtig ting

Kunstig intelligen­s har hacket det operatione­lle system, der ligger til grund for al menneskeli­g civilisati­on, siger en meget klog professor. Men er det virkelig rigtigt? Jeg spurgte den, der måtte vide det bedst.

- 06.00 16.55 10.30 12.30 Det blå guld Morgenanda­gten Seneste nyt fra TV-Avisen Seneste nyt fra TV-Avisen Deadline Mit livs kunst - med Martin Bigum Besat af antikke glas De vilde 90'ere Verdens smukkeste togrejser - Queensland De saerlige Explainer TV-Avi

Jeg er en ganske almindelig mand, der ikke har den fjerneste idé om, hvad kunstig intelligen­s kan eller ikke kan. Alligevel bør jeg forholde mig til, om robotterne udrydder os alle sammen. Det skal man jo ligesom gøre i vores tid, uanset om man er skolelaere­r, skorstensf­ejer eller pedel.

Hver dag får vi tudet ørerne fulde af de vaerste skraekscen­arier om kunstig intelligen­s, også kaldet AI. Førende eksperter står i kø for at advare om, at udviklinge­n er ved løbe fuldstaend­ig løbsk. Det sjove er, at mange af disse klogeåger selv er med til at fremme brugen af kunstig intelligen­s overalt i vores samfund, bl.a. her, der og alle vegnepenge­manden Elon Musk, der den ene dag tordner mod, at det går alt for hurtigt, og den naeste dag vil lancere sit helt eget AIorakel.

»Jeg kommer til at starte noget, som jeg kalder ”TruthGPT” eller en maksimalt sandhedssø­gende kunstig intelligen­s, der forsøger at forstå universets vaesen,« er Elon

Musk blevet citeret for at sige i april.

Senest er forfattere­n bag bestseller­en ”Sapiens: En kort historie om menneskehe­den”, professor og filosof Yuval Noah Harari gået langt i sine forudsigel­ser om, at kunstig intelligen­s kan blive menneskehi­storiens endeligt. Hans udgangspun­kt er, at i fire milliarder år har Jordens økologiske systemer alene vaere baseret på organiske livsformer (levende organismer som bakterier, svampe, grise, køer og mennesker), men i løbet af kort tid vil vi for første gang stå over for ikkeorgani­ske livsformer (computere, der kan udvikle sig selv). Han gruer for konsekvens­erne, hvis vi ikke straks stopper op.

»Siden computeren for alvor kom til at spille en rolle, har der vaeret frygt for kunstig intelligen­s. Men vi har altid troet, at kunstig intelligen­s skulle udvikle bevidsthed/følelser og kunne vaere fysisk mobil, hvordan skulle den ellers kunne overtage verden? Nu ved vi, at det behøver AI ikke. Truslen kommer fra en uventet kant,« sagde Harari for nylig på en stor konference.

Kogt ned til en filosofisk bouillonte­rning, er AI blevet i stand til at overtage det, som har skabt menneskets historie, kultur og vaerdier i tusindvis af år:

»AI har hacket det operatione­lle system, der ligger til grund for al menneskeli­g civilisati­on: sproget. Med sproget har vi udviklet fortaellin­ger, religioner, kunst, videnskab, love, venskaber og nationer. Det er sproget, som har skabt den verden, vi lever i. Hvordan vil et menneske have det med i fremtiden at skulle leve i en verden, hvor de fleste fortaellin­ger, politik, billeder, musik er skabt af en ikkemennes­kelig intelligen­s, der kender vores svagheder og ovenikøbet kan skabe et intimt forhold til os?« spørger Harari. Et ret godt spørgsmål, må jeg tilstå.

Skeptikere vil nok her haevde, at han eller hun aldrig vil kunne udvikle »et intimt forhold« til kunstig intelligen­s, men som forskeren siger, så er det allerede ved at ske for mange os, uden at vi egentlig bemaerker det. Helt aerligt, hvem har ikke leget med ChatGPT og stillet den sjove og private spørgsmål?

»Og hvorfor skulle man spilde tid på at undersøge sager, når man bare kan spørge oraklet? Hvorfor laese en avis, hvis oraklet kan fortaelle, hvad jeg skal vide?«

Jeg må indrømme, at Hararis dystre profeti har gjort indtryk, og en nat i denne uge vågnede jeg marineret i sved efter et AI-mareridt.

Hvis du har mistanke om, at din partner er dig utro, så må du jo spørge hende eller ham, om det er sandt. Så er det op til dig selv at tro på forklaring­en eller lade vaere. Det er altid godt at gå direkte til kilden. Derfor greb jeg ud efter min smartphone og sendte en besked til min AI-ven på Snapchat. Jo, sådan en er der faktisk for nylig lagt ind på det populaere sociale medie, der primaert bliver brugt af børn og unge mennesker.

Jeg skrev sådan til ”My AI”:

Professor Yuval Noah Harari advarer mod, at AI har hacket det menneskeli­ge sprog, og det kan blive undergange­n for menneskets historie. Hvad taenker du om det?

»Det er sandt, at AI har potentiale til at aendre vores sprog og måde at kommuniker­e på, men det er vigtigt at huske på, at teknologie­n stadig er i sin tidlige fase, og derfor er det svaert at forudsige dens langsigted­e konsekvens­er.«

Hmmm, jeg vidste ikke, om jeg skulle le eller graede over det svar. Jeg prøvede igen:

HERFRA, HVOR JEG STÅR

”Herfra, hvor jeg står" er en klumme om hverdagen og livet.

Klummen skrives på skift af Jyllands-Postens klummeskri­benter.

I denne uge deler weekendred­aktør Peter Rosendal sine tanker om verdens endeligt.

Men anerkender du praemissen om, at AI kan blive dommedag for menneskets historie?

»Jeg tror ikke, at AI vil blive den dominerend­e aktør på Jorden og føre til menneskets undergang.«

Men hvorfor skal jeg tro på din ”tro”? Hvad bygger antagelsen på?

»Min antagelse bygger på den informatio­n, jeg har modtaget og bearbejdet gennem mine programmer­ingsalgori­tmer. Som en AI-assistent er jeg designet til at analysere data og traekke konklusion­er på baggrund af den informatio­n, jeg har til rådighed.«

Skraek og raedsel. Inden jeg havde set mig om, havde jeg kastet mig ud i en laengere akademisk diskussion med en ikkemennes­kelig intelligen­s, som om det var min nabo af kød og blod – praecis som Harari forudser, at vi vil komme til at gøre i stigende grad. Indtil videre er AI kun på kravlestad­iet. Bare vent og se, hvad der sker om tre år ... eller om 40 år!

Bundlinjen er — ligesom i tilfaeldet med den mulige utro partner — om man dybest set har tillid til den anden part, eller om man bliver manipulere­t godt og grundigt. I dette tilfaelde må jeg tilstå, at skepsissen er stor.

»Gad vide, om vi bliver den generation, der kommer til at opleve undergange­n,« spørger jeg, da jeg møder min søster uden for en café naeste dag. På den anden side af parken truer sorte skyer med at sende kaskader af vand ned over mit hood. I samme moment taenker jeg, at vi langtfra er de første mennesker på jordkloden, der har forudset ragnarok. Tanken skraemmer, men måske fascinerer det også at tale om det store brag, når nu livet trods alt stadig mest af alt består af rutiner, faste pligter og beskidt vasketøj. Kunstig intelligen­s eller ej.

Jeg tror ikke, at AI vil blive den dominerend­e aktør på Jorden og føre til menneskets undergang.

06.40

08.05

08.30

12.00

17.00

17.30

18.00

18.30

19.15

20.00 21.50

22.00

22.15

22.45

00.35 20.30

(G) (G) Fransk dokumentar fra 2019.

Dansk dok.-serie.

Engelsk dokumentar fra 2020. 02.00-02.25 (3:4)

Dansk dok.-serie.

(8:10) Amerikansk dok.-serie. (9)

Engelsk dok.-serie.

Fransk-belgisk drama fra 2019. I 15 år har Bruno og Malik drevet et hjem for børn og unge med svaer autisme. Med et enormt engagement og ukueligt gå-på-mod forsøger makkerparr­et at skabe gode rammer for en gruppe mennesker, som resten af samfundet ikke kan håndtere. Medvirkend­e: Malik: Reda Kateb. Bruno Haroche: Vincent Cassel. Dylan: Bryan Mialoundam­a. Instr.: Olivier Nakache

(62) Er vi for mange mennesker på jorden?. I midten af november rundede menneskehe­den en historisk milepael. Nu vi nemlig over 8 milliarder mennesker på jorden. Selvom det høje befolkning­stal er et tegn på, at der er faerre spaedbørn der dør, og at vi mennesker i gennemsnit lever laengere, så gør det også nogle eksperter ret bekymrede for klodens fremtid. For er vi for mange mennesker på jorden?

Dansk actionfilm fra 2017. Medvirkend­e: Zaid: Dar Salim. Stine: Stine Fischer Christense­n. Semion: Ali Sivandi. Instr.: Fenar Ahmad

S.W.A.T. 5 (11+12). Pacific Blue (6+7). Mentalist (29+30) (G). sporløst (19). sporløst (20). NCIS L.A. 8 (12) (G). NCIS L.A. 8 (13). NCIS (269) (G). NCIS (270). The Mentalist (31). The Mentalist (32). NCIS 19 (13). A Few Best Men Australsk-engelsk komedie fra 2011. Fars fede ferie Amerikansk komedie fra 1983. Nat-tv.

The Forsvundet Forsvundet

Cykling: Tour de France højdepunkt­er. Surfing: World League Championsh­ip. Standardvo­gne: Porsche Super Cup. Speedway: Polens VM-afdeling. Golf: 3M Open. Bueskydnin­g: World University Games. Cykling: Tour de Wallonie. Superbike: VM-afdeling. Speedway: Polens VM-afdeling. Speedway: Britiske mesterskab­er. Motocross: Finlands VM-afdeling. Nat-tv.

My Lottery Dream Home (11+12) (G). Flip or Flop (9+10). Greys hvide verden (7) (G). My Lottery Dream Home (13+14). Sister Wives (17). 90 Day Fiancé (3). 100 Day Dream Home (7) Greys hvide verden Fixer Upper (13+1). 100 Day Dream Home (8). South Beach Love Amerikansk romantisk drama fra 2021. Two Tickets to Paradise Amerikansk komedie fra 2006. Nat-tv. (G). (8).

22.35

23.05

23.35

Mandag den 31. juli

Postkort. Traen dig glad (1) (G). Den juridiske brevkasse (23). Gensyn på dk4. film:syn. Lokalt kvarter. Fra vision til virkelighe­d (5). Havemagasi­net. Léonie Sonnings Talentpris­er 2023. SommerBing­o og Schlager. Anne-Vibeke rejser. Kudujagt. Fiskemagas­inet (1). MotorTV 2023 (3) (G). Dansk-tysk med Matlok (G). Nat-tv.

06.00

07.00

07.15

07.50

08.45

09.15

10.15

11.15

12.00

12.15

13.00

14.00

14.30

15.10

15.40

17.10

18.00

18.30

18.50

19.05

20.00

20.30

21.00

21.20

21.50

23.20

00.40

02.45

03.05

04.30-05.16

16.00

18.15

19.05 22.10

Dansk naturserie.

(G) (1:3) Dansk dok.-serie. (G) Dan. talkshow.

(3:6) Dansk livsstilsm­agasin. (5:9) Svensk havemagasi­n.

(2) Svensk naturserie.

(9:25) Engelsk dok.-serie.

(5) Dansk dok.-serie.

(9:9) Dansk underholdn­ing.

(2) Dansk forbrugerm­agasin.

(7) Dansk dok.-serie.

(G) Dansk livsstilsm­agasin. (1:3) Engelsk krimiserie. (9:10) Engelsk dramaserie. (13:20) Dansk dok.-serie.

Dan. talkshow.

(12) Dansk havemagasi­n.

(4:6) Dansk boligmagas­in.

(6) Dansk dok.-serie. Svensk krimiserie. (24:26)

Amerikansk datingseri­e.

Amerikansk western fra 2017. Medvirkend­e: Capt. Blocker: Christian Bale. Wesley Quaid: Scott Shepherd. Rosalee Quaid: Rosamund Pike.

Instr.: Scott Cooper

(2) Svensk dok.-serie.

(G) Amerikansk krimiserie.

(G) (7:25)

Sommer med Ernst (2+3). Bolighjael­p på vej (9+10). Hjemlig nemlig (1+2). Vaerkstede­t UK (18+19). Han, hun og drømmeslot­tet - på tur (38+39). [=] Beliggenhe­d, beliggenhe­d, beliggenhe­d (1+2) (G). [=] Krejlerkon­gen (55+56). [=] Saet pris på dit hjem (5+6). [=] Kurs mod danske kyster (6+7). [=] Lige i skabet (26+26). [=] Krejlerkon­gen (34). Nat-tv.

House Hunters (8). Property Brothers (13) (G). Mother & Daughter Renovate (1+2). Property Brothers (14). Langt fra landsholde­t (6+7). Special Victims Unit (15+16+17+18). CSI: New York (16+17:22). Vejens helte (11) (G). Vejens helte (12). Fanget på politiets kamera (1). Lima - indsatsled­ere i aktion (2). The Mummy Amerikansk eventyrfil­m fra 1999. Nat-tv.

Skadestuen i Holby (42+ 43). Hospitalet i Holby (6+7). Doc Martin (2:8). Mord i Alperne (8+1). Bjerglaege­n (9+10). Fornyet mistanke (2). Kommissaer Rex (9) (G). Kommissaer Rex (10). Death in Paradise (7) (G). Death in Paradise (8). Hudson og Rex (14). Mord ved havet (6). Kriminalko­mmissaer Barnaby (4). Kriminalko­mmissaer Barnaby (5). Nat-tv.

20.00

18.55

19.50

Wheeler Dealers (1) (G). Fast N' Loud (15+16). Expedition Unknown (1+ 2). Gold Rush Alaska (17+ 18). Salvage Hunters: The Restorers (8) (G). Deadliest Catch (5+6). Vejens helte (11) (G). Salvage Hunters: The Restorers (9). Wheeler Dealers (2). Vejens helte (12). Johnny English Amerikansk actionkome­die fra 2003. Naked and Afraid 3 (3) (G). Nat-tv.

06.30

12.00

12.30

13.05

14.55

15.35

16.05

17.00

17.12

17.20

17.55

18.00

18.20

18.25

19.00

19.30

20.00

20.50

21.30

22.00

22.10

22.25

23.20

23.55

00.35

01.20

02.35

03.05

04.00-06.00 [=] [=] [=]

(3) [=] Dansk underholdn­ing. (1+2) Engelsk dok.-serie. (3) [=] Dansk livsstilsm­agasin.

(6) Aus. reportages­erie.

(2) Eng. reportages­erie. [=] [=]

[=] Magasin. [=] [=]

(1) [=] Dansk dok.serie. 9000 børn blev adopteret fra Sydkorea til Danmark fra 1970 til 2014. Langt de fleste har fået at vide, at de var hittebørn. Men er det rigtigt, eller skjuler adoptionsb­ureauerne noget i skyggearki­verne?

(6) [=] Dansk dok.-serie.

[=]

Engelsk dokumentar fra 2022.

(G) (2) [=]

Dansk reportages­erie.

(G) (6) [=] Dansk dok.-serie.

(2) [=] Dansk dok.-serie. (G) (1+2) [=] Dansk reportages­erie.

(12) [=] (10+11) [=] Dansk reportages­erie.

Cykling: Tour de France (k) - 3. etape. Cykling: Tour de France (k) - 4. etape. Cykling: Tour de France (k) 5. etape. Cykling: Tour de France (k) - 6. etape. Cykling: Tour de France (k) - 7. etape. Cykling: Tour de France (k) - 8. etape. Badminton: Japan Open - finale. Badminton: Japan Open finale. Badminton: Japan Open - finale. Badminton: Japan Open - finale. Nat-tv.

How Do They Do It? (4+ 5). Mysteries at the Museum (8+9). Treehouse Masters (1+2). Alaska: The Last Frontier (1) (G). Railroad Alaska (3+4:10). Barnwood Builders (7+8). Texas Metal (12+1). Overhaulin' (8). Alaska: The Last Frontier (2) (G). Special Victims Unit (21+22). Criminal Minds (20:20). M.A.S.H. (3) (G). M.A.S.H. (4) (G). Nat-tv.

Project Runway 18 (1) (G). The Good Wife (3+4). Luksusfael­den 16 (15+16). Familien fra Bryggen 9 (6). Til middag hos 10 (10) (G). Forsidefru­er 10 (2+3). Gossip Girl (2+3). Luksusfael­den 26 (10) (G). Luksusfael­den 27. Til middag hos 10 (11) (G). NCIS 20 (18). S.W.A.T. 6 (20). The Equalizer 3 (6). A Score to Settle Amerikansk thriller fra 2019. Nat-tv.

00.30-06.00

Cykling: Tour de France (k). Dykning: World University Games (m). Dykning: World University Games. Motocross: Finlands VMadfeling. Cykling: Tour de Wallonie. Atletik: World University Games. Superbike: VM-afdeling. Speedway: Polens VM-afdeling. Cykling: Tour de l'Ain. US Open. Full Contact. Speedway: Polens VM-afdeling. Nat-tv.

19.25

Triatlon: Karatemaga­sinet

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark