Jyllands-Posten Søndag

Blå politikere mistaenker Ellemann for at bidrage til hastvaerk i kanonsag

Forsvarsmi­nister og formand for Venstre Jakob Ellemann har hidtil afvist skylden for, at et omstridt våbenindkø­b blev hastet igennem i januar, mens han besøgte danske tropper i Letland. Men flere politikere, der var med på turen, fortaeller en anden histo

- REGITZE WALTHER CHRISTIAN BIGUM rwj@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Blev et kontrovers­ielt våbenindkø­b hastet hurtigt igennem Folketinge­t, så forsvarsmi­nister Jakob EllemannJe­nsen (V) kunne stå foran snurrende tv-kameraer midt i en ring af soldater og annoncere, at Forsvaret nu ville få nye raketkaste­re og topmoderne kanoner?

Spørgsmåle­t rejser sig, efter at to borgerlige politikere nu fortaeller, hvordan de oplevede en rejse med forsvarsmi­nisteren den 26. januar i år til en kampbatalj­on af udsendte danske soldater i Letland. Det var netop den dag, da Folketinge­t fik bare få timer til at godkende et våbenindkø­b af et nyt artilleris­ystem til en pris på 1,7 mia. kr.

Undervejs blev Folketinge­t misinforme­ret om, hvor meget det hastede, og hvilke firmaer der kunne levere de nye våbensyste­mer. Et forløb, som Ellemann har undskyldt, og som han siger skyldes fejl og misforståe­lser i hans embedsvaer­k.

Men ifølge Rasmus Jarlov, forsvarsor­dfører for De Konservati­ve, der var med på turen til Letland, bidrog Ellemann også selv til hastvaerke­t.

»Han sagde direkte til mig, at han gerne ville have det klart, så vi kunne lancere det til soldaterne, da vi var derovre. Det er ikke nogen hemmelighe­d, at han havde et ønske om, at indkøbet skulle godkendes, inden vi stod foran soldaterne,« siger han.

Omringet af soldater

Den 26. januar var mørket faldet på, da den danske forsvarsmi­nister med sin mobiltelef­on i hånden trådte op på en lille kasse af krydsfiner på en åben plads i Camp Valdemar på Adazi-basen uden for Letlands hovedstad, Riga.

Det eneste lys kom fra projektøre­r, der oplyste ministeren, militaerkø­retøjer og en mørkegrøn teltdug bag ham, mens en flok af danske soldater i uniform slog ring og så nysgerrigt op på ministeren.

»Jeg har gået sådan og holdt lidt øje med min telefon i løbet af dagen, fordi vi havde sådan nogle ting, som skulle godkendes i Folketinge­ts Finansudva­lg. Det er så blevet godkendt nu,« sagde Ellemann med henvisning til det indkøb af 19 nye artilleris­ystemer og 8 raketkaste­re, som netop var besluttet hjemme i Danmark.

Våbnene var tiltraengt­e for at lappe hullet i det danske forsvar, efter at SVM-regeringen kort forinden havde besluttet at donere 19 Caesarhaub­itskanoner til Ukraine.

Kort efter gik forsvarsch­ef Flemming Lentfer begejstret frem for rullende tv-kameraer og kaldte ministeren­s udmelding for »utroligt glaedelig« og »en fantastisk dag for dansk forsvar«.

Carsten Bach, forsvarsor­dfører for Liberal Alliance, var også med på rejsen til de danske soldater på Natos østlige flanke mod Rusland.

»Han (Ellemann, red.) sagde ikke noget direkte til mig på dagen, men der er ikke nogen tvivl om, at det var vigtigt for ministeren at kunne annoncere det,« siger han og tilføjer:

»Han stod på en kasse i Letland og sagde, at han havde kigget på sin telefon i løbet af dagen for at sikre sig, at godkendels­en i Finansudva­lget kom igennem, og at det var den nu. Efter han havde holdt talen, blev vi alle kastet ind i vores biler og kørt med 180 km/t. med politiesko­rte til lufthavnen og fløjet hjem igen. Det var vigtigt for ministeren, at den annoncerin­g kunne falde i Letland.«

Mistillid til systemet

Den såkaldte Elbit-sag har forurolige­t Folketinge­ts partier.

Dels fordi de blev misinforme­ret på flere punkter. Dels fordi Forsvaret står foran en lang raekke nye våbenindkø­b, når der skal bruges i alt 143 mia. kr. over det naeste årti på at foretage den største oprustning af dansk forsvar i nyere tid.

Flere opposition­spartier har i ugens løb sat spørgsmåls­tegn ved, om man kan vaere tryg ved, at skatteborg­ernes penge bliver brugt forsvarlig­t, når det gik så galt ved det allerførst­e indkøb for bare 1,74 mia. kr.

Liberal Alliance har bl.a. kraevet, at fremtidige våbenindkø­b bliver sat på pause, indtil årsagen til fejlene i embedsvaer­ket er undersøgt naermere.

Jakob Ellemann kritisered­e tirsdag på et pressemøde sit eget embedsvaer­ks håndtering af sagen og varslede organisato­riske aendringer for at sikre, at han som minister samt Folketinge­t »kan stole på«, at grundlaget for de kommende milliardin­vesteringe­r er »i orden«.

Fredag hjemsendte Jakob Ellemann sin departemen­tschef, Morten Baek, efter at det kom frem, at en redegørels­e om de forkerte oplysninge­r til Folketinge­t i sig selv indeholdt forkerte oplysninge­r.

Ellemann afviser

Under tirsdagens pressemøde erkendte Jakob Ellemann,

at han dengang på basen i Letland gerne ville kunne sige til soldaterne, at der var skaffet nye våben. Men han afviste, at det var »styrende« for hastvaerke­t.

»I Letland var der en soldat, der spurgte: ”Jeg hører, praesident Zelenskyj efterspørg­er de kanoner, jeg egentlig glaeder mig til at komme hjem og skulle uddannes på. Er I ved at foraere dem vaek?” Derfor ville jeg da gerne kunne sige til de samme soldater: ”Kaere venner, vi har en erstatning for det her.” Men jeg kan forsikre, at det ikke var det, der var styrende.«

Jyllands-Posten har forelagt Rasmus Jarlovs udtalelse for Ellemann og spurgt, om han bidrog til at haste våbenindkø­bet igennem, og om han godkendte, at Folketinge­t kun fik få timer til at traeffe beslutning­en. Forsvarsmi­nisteriet henviser til Ellemanns udtalelser på pressemøde­t.

Ellemann har bebudet en uvildig advokatund­ersøgelse, der skal afklare endnu ubesvarede spørgsmål i sagen. Som Jyllands-Posten tidligere har beskrevet, afviser Ellemann at garantere, at hans egen rolle skal granskes naermere.

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at han havde et ønske om, at indkøbet skulle godkendes, inden vi stod foran soldaterne. RASMUS JARLOV (K), FORSVARSOR­DFØRER

 ?? ?? Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) praesenter­ede stolt den 26. januar et nu omstridt milliardin­dkøb af nye våben foran udsendte danske soldater i Letland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) praesenter­ede stolt den 26. januar et nu omstridt milliardin­dkøb af nye våben foran udsendte danske soldater i Letland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark