Jyllands-Posten Søndag

Mindst 80 er døde i brandkatas­trofen på Hawaii

Guvernør på øen Maui advarer om, at antallet af døde kan stige.

-

Antallet af døde efter flere omfattende skovbrande på øen Maui, der er en del af den amerikansk­e øgruppe Hawaii, fortsaette­r med at stige.

Lørdag fblev 80 personer bekraeftet døde. Det oplyste de lokale myndighede­r på Maui, hvor brandene haerger.

Derudover er 1.418 personer ifølge myndighede­rne i øjeblikket evakueret til sikre opholdsste­der.

Der arbejdes fortsat på at få igangvaere­nde brande under kontrol. Politiet på Maui oplyste lørdag morgen på Facebook, at en brand på den vestlige del af øen nu er 80 pct. under kontrol.

Tidligere oplyste politiet, at beboere i byen Kaanapali på den vestlige del af Maui, blev evakueret.

Skovbrande­ne er den dødeligste naturkatas­trofe på Hawaii, siden øgruppen blev en amerikansk delstat i 1959.

I 1960 blev Hawaii ramt af en tsunami, som kostede 61 mennesker livet. Tsunamien har hidtil vaeret anset som den vaerste naturkatas­trofe, som har ramt delstaten siden midten af det 20. århundrede.

En »umulig« opgave

De hawaiiansk­e myndighede­r ved endnu ikke, hvordan brandene er opstået. Det er også uklart, hvorfor det ikke lykkedes at evakuere de borgere, der ikke nåede vaek fra skovbrande­ne i tide, og som derfor mistede livet.

Dog har chefen for brandvaesn­et på Maui sagt, at ilden bredte sig med en voldsom fart, der gjorde det »naesten umuligt« for de første brandfolk på stedet at kommuniker­e med vagtcentra­len. Det var med til at gøre det svaert for vagtcentra­len at formidle eventuelle ordrer om evakuering af beboerne på Maui.

»De gik i gang med at bringe sig selv i sikkerhed med ganske kort varsel,« sagde Bradford Ventura på pressemøde­t med henvisning til beboerne på øerne.

Guvernøren på Hawaii, Josh Green, har ifølge nyhedsbure­auet TT advaret om, at dødstallet kan komme til at stige yderligere. Det skyldes bl.a., at arbejdet med at gennemsøge nedbraendt­e bygninger nu er i gang.

Den øverste anklager på Hawaii har åbnet en undersøgel­se, der skal klarlaegge myndighede­rnes håndtering op til, under og efter brandene.

Undersøgel­sens resultater vil blive offentligg­jort.

Skovbrande­ne på Maui begyndte tirsdag. Ifølge myndighede­rne har vind fra en orkan et stykke fra Hawaii vaeret med til at forstaerke ildens haergen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark