Jyllands-Posten Søndag

Droneangre­b mod Rusland tiltager i antal og rammer civile mål

Fjernstyre­de droner har i den seneste tid forvoldt ødelaeggel­ser flere steder i Rusland. Antallet af angreb er i stigning, og ekspert mener, at bagmaenden­e prøver at sende et signal.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk Lørdag den 5. august Mandag den 7. august Onsdag den 9. august

I de seneste uger er droneangre­b mod Rusland taget til og er blevet naesten daglige. Mindst 12 angreb på tre uger har Rusland afvaerget, flere med retning mod vigtige, militaere mål. Ekspert mener, at det signalerer en adfaerdsae­ndring.

De droner, som de seneste tre måneder er blevet brugt til at angribe Rusland, bliver ikke laengere kun sendt efter symbolske mål. Der sigtes nu også efter steder, der er mere betydnings­fulde for russerne.

»Hvor det tidligere har vaeret mere performati­ve angreb, som har vaeret et forsøg på at vise, at man kunne nå mål i Rusland, så begynder afsenderne nu at skrue op for angrebene, så de også har større militaer effekt,« siger adjunkt ved institut for Militaer Teknologi ved Forsvarsak­ademiet Andreas Graae.

Han er ikke i tvivl om, at det er pro-ukrainske oprørsgrup­per og den ukrainske regering, der står bag angrebene. Flere medier har spekuleret i, hvorvidt russerne selv kunne stå bag angrebene for at rejse sympati, men det er meget usandsynli­gt, mener Andreas Graae. Rusland ønsker, ifølge ham,

DE SENESTE ANGREB

blev et russisk tankskib beskadiget efter et droneangre­b.

blev Vnukovo-lufthavnen ved Moskva lukket på grund af droner i luftrummet.

blev to droner sydøst for Moskva skudt ned i løbet af natten.

Torsdag den 10. august blev to droner mod Moskva og 11 droner mod Krimhalvøe­n skudt ned af russiske styrker. ikke at fremstå som et let mål eller virke svag over for den russiske befolkning.

Flere angreb mod Moskva

Onsdag og torsdag i denne uge blev droner skudt ned, mens de havde retning mod Moskva. Torsdag blev yderligere 11 droner ødelagt naer havnebyen Sevastopol på Krim-halvøen, som Russerne mener var målet for angrebet.

Ruslands forsvarsmi­nisterium oplyste endvidere lørdag, at det tidligt om morgenen havde nedskudt og ødelagt 20 ukrainske droner over den annektered­e halvø Krim.

Det er bare et udpluk af de mindst 28 separate droneangre­b mod Rusland, der har vaeret sendt afsted siden starten af maj, hvor en drone blev skudt ned over Kreml.

Ud over angrebet mod Kreml er et russisk krigsskib blevet ramt af et droneangre­b, et russisk ammunition­sdepot blev ramt i slutningen af juli, og et område af Donauflode­n, som er en essentiel fragtrute for Rusland til eksport af korn, blev ramt i et angreb.

Ifølge The New York Times blev en bygning i det indre Moskva, hvor flere ministerie­r har til huse, ramt af to droner inden for 48 timer i slutningen af juli. Ifølge mediet sagde Dmitri S. Peskov, talsperson for Vladimir Putin, at Kreml anser angrebene som en »klar trussel«.

Gør klar til flere angreb

The New York Times skriver i en analyse, at Ukraine i fremtiden vil gå efter at angribe Rusland oftere, hvorfor de hastigt er i gang med at opbygge et større arsenal af hjemmebygg­ede droner.

Mediet beretter også om, hvordan flere russiske militaerbl­oggere oplever angrebene som et udtryk for ukrainsk desperatio­n. Men nogle af bloggerne anerkender, at angrebene kan påvirke den russiske befolkning psykologis­k, da civile i Rusland ellers ikke tidligere har oplevet krigens raedsler personligt.

I slutningen af juli meddelte Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, at krigen vil rykke til russisk territoriu­m, hvilket er en markant udmelding, da Vestens støtte kan forsvinde, hvis Ukraine begynder at angribe Rusland på russisk jord, mener Andreas Graae.

»Der kan måske ligge noget afprøvende eller afskraekke­nde i at sige, at man gør det, inden man faktisk gør det,« siger han og henviser til, at Zelenskyj måske prøver at teste Vestens støtte og samtidig forsøger at skraemme Rusland.

Selvom droneangre­bene er taget til i antal, er Andreas Graae påpasselig med at kalde det en intensiver­ing af krigen, men han mener, at det er en måde for Ukraine at vise, at landet stadig er klar til kamp.

 ?? ?? En drone blev den 1. august skudt ned, men ramte på vej ned en civil bygning i Moskvas finansdist­rikt. Foto: Evgenia Novozhenin­a/ Reuters
En drone blev den 1. august skudt ned, men ramte på vej ned en civil bygning i Moskvas finansdist­rikt. Foto: Evgenia Novozhenin­a/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark