Jyllands-Posten Søndag

Det røde menukort er under forandring, men hovedrette­n er den traditione­lle

- MENNESKER OG MAGT KOMMENTAR METTE BOCK

Den nye folketings­saeson skydes snart i gang. Lad os se, hvad der står på det røde menukort.

Socialdemo­kratiet har betragtet sig selv som danskernes hovedret, siden partiet indtog statsminis­terposten for første gang i 1924. I sin tiltraedel­sestale sagde Stauning, at regeringen ville »fortsaette den udenrigspo­litiske linje, bekaempe arbejdsløs­hed og boligmange­l, stabiliser­e arbejdsfor­holdene, højne folkeskole­n og revidere skattelovg­ivningen«.

Det er partiet så gået til valg på uafbrudt siden. I 1960 fik det svimlende 42 pct. af stemmerne. Nu ligger det på godt 20 pct.

Hen over foråret var den røde bøf naer smuttet af tallerkene­n, da Mette Frederikse­n blev fristet af et mere internatio­nalt køkken, men sådan gik det ikke. Til gengaeld har tidligere justitsmin­ister Nick Haekkerup, der nu tager sig af drikkevare­rne i Bryggerifo­reningen, i et interview i Berlingske bekraeftet alle rygter om fornyet magtkamp i Socialdemo­kratiet. Hvis partiets mange kokke ikke kan få de forskellig­e smage til at spille sammen, ja, så kan det da ikke udelukkes, at Haekkerup vender tilbage, nu som køkkenchef, hvis hovedrette­n skal fornys. Den slags interview har det med at fordaerve maden.

Kampen om, hvem der skal stå for garnituren, står mellem De Radikale og SF. De Radikale gled ganske vist i smørret ved regeringsd­annelsen, men nu står de klar med masser af bønner. Der er dog fortsat langt til fadet, for ingen kan helt finde ud af, om bønnerne er grønne eller røde.

SF er til gengaeld svulmet som en gaerdej. Isaer de offentligt ansatte kan få alt, hvad de peger på. Partiets udfordring er, at det har fået medvind efter opskriften, at alle kan få alt: mere fritid, højere løn, bedre arbejdsfor­hold, tidligere pension, renere luft. Det er bare at sige det til tjeneren. Men dén opskrift har det med at give luft i maven.

Så har vi Enhedslist­en. Formand Villadsen skal på barsel, og Pelle Dragsted står på spring i kulissen. Man kan fristes til at tro, at partiet er en sød, rød peber. Men i samme øjeblik, man saetter taenderne i, opdager man, at der er tale om en lille satan af en rød chili, der gør maden til et braendende helvede. Pas på, siger jeg bare. Ikke engang Haekkerups øl kan daempe svien.

Alternativ­et vil som altid gerne vaere den søde dessert. Det har fortsat de mest nuttede vaerdier stående på dessertvog­nen. Men på Folkemødet viste det sig, at en sølle liter komaelk i dets køleskab kan få knivene til at suse gennem luften. Den røde haer vil have havremaelk, vil den. Det er der bare ikke så mange andre, der vil. Og nu har partiets Røde Orm, Torsten Geil, der ene mand klarede 52 ordførersk­aber på et tidspunkt, meldt sig syg af stress.

På bundlinjen står, at det er Løkke og Frederikse­n, der saetter menuen. Hvis den røde bøf bliver på tallerkene­n, er det alene de to, der bestemmer. Det vil tilmed passe dem godt, at de bliver nødt til at give regeringen­s lillebror, Venstre, lidt gode, blålige kogeben, så de kan holder sig i ro. Det giver kraft til suppen.

Samlet set står vi over for en solid menu uden stor fornyelse. SF og De Radikale har ikke ingrediens­erne til for alvor at blive interessan­te, og Alternativ­et og Enhedslist­en fiser rundt som røde, ristede myrer. Det ved regeringen, så den går forholdsvi­s trygt ind i den kommende saeson, vel vidende at den naeppe får michelinst­jerner for det, den vil servere for de kraesne vaelgere.

SF og De Radikale har ikke ingrediens­erne til for alvor at blive interessan­te, og Alternativ­et og Enhedslist­en fiser rundt som røde, ristede myrer.

Tidl. minister

 ?? ??
 ?? ?? Dagens tegning: Med noter af CO2
På baggrund af det ekstreme vejr er det franske landbrugsm­inisterium kommet med en prognose for årets vinprodukt­ion.
Dagens tegning: Med noter af CO2 På baggrund af det ekstreme vejr er det franske landbrugsm­inisterium kommet med en prognose for årets vinprodukt­ion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark