Jyllands-Posten Søndag

Min luftpudebå­d er fyldt med ål

Ungarn er et historisk vinland, der har oplevet modgang fra både muslimer og kommuniste­r; nu er landet hastigt på vej tilbage på vinens verdenssce­ne.

- NIELS LILLELUND, Jyllands-Posten udsendte medarbejde­r | lillelund@jp.dk

Jeg taler ikke ungarsk, og jeg forstår det heller ikke. Ikke et ord.

Mens jeg sad og stirrede på etikettern­e på flaskerne til ugens smagning, kom jeg til at taenke på den legendaris­ke Monty Pythonsket­ch (ved det godt, okay, boomer!) med en ungarsk turist, der har fået fat i en falsk ordbog. »Min luftpudebå­d er fyldt med ål,« siger han til tobakshand­leren, og jeg frygter lidt at have skrevet noget tilsvarend­e, så ungarsktal­ende må på forhånd baere over med min vankundigh­ed. Jeg forstår ikke et ord, så jeg naegter at købe en ridset tobakshand­ler.

På min tur til Ungarn talte vi da heller ikke andet end engelsk, for det var Vega Sicilia, det navnkundig­e spanske vinhus, der havde inviteret os til Ungarn for at se naermere på deres ambitiøse ungarske projekt Oremus.

Mange fjender

Ungarn er et land, der har haft sine fjender gennem årene, og det har sat sig i en betydelig historisk bevidsthed. Byen Budapest kan sine steder baere en aura af Europa, fra før skuddene faldt i Sarajevo, men den moderne, grumme historie med den brutale sovjetruss­iske nedkaempni­ng af oprøret i 1956 er meget naervaeren­de mange steder i hovedstade­n, hvor man finder statuer af Ronald Reagan og George Bush.

Kommuniste­rne havde deres eget forhold til vin; det skulle vaere rigeligt og billigt. Ikke snoppet, som danskerne siger på Facebook nu om dage.

Så da Oremus-folkene skulle i gang med at genopbygge og genfinde fordums storhed, måtte de meget bevidst undgå de vinstokke, der var stjerner under kommunisme­n. Kommuniste­rne foretrak de hårdtarbej­dende og højtydende kloner fremfor bourgeois-stokkene, de mere dovent anlagte, som ikke leverede så meget, men til gengaeld den ypperste kvalitet. Arbejderne i kommunisme­ns vingård var forsynet med numre og tal, og x11 og x15 var (hvis jeg husker ret) det gamle styres yndlingskl­oner.

Omvendelse af kritikerne

Men nu skulle kriteriern­e vendes om, hvis man ville finde den kvalitet, der har gjort ungarske vine berømte. Vores vaert fortaeller historien kort efter at have oplyst, at vi befinder os 100 km fra graensen til Ukraine, hvad der et øjeblik får stilheden til at saenke sig. Så taet er det på, krigen og historien; alvoren, om man vil.

Berømte er de ungarske vine, historisk set. Der søde ungarske vine menes at vaere blandt de første i historien, der blev klassifice­ret; fakta fortaber sig en anelse. I Gogols ”Døde sjaele” drikker de sig fulde i ungarsk vin (og i meget andet, det er en russisk roman), og ikke

FÅ VIN I ØRERNE

Lyt til podcasten ”Hvad drikker Lillelund?” på www.jp.dk/podcast mindst de søde vine har en plads ved verdenshis­toriens vinøse højbord som noget af det ypperste, der frembringe­s. Og det er det også.

Og ja, der fremstille også masser af rødvin i Ungarn, ikke mindst den berømte tyreblod Bikavér, som er en officiel, om end løseligt defineret druesammen­saetning, der ikke er identisk med den okseblod, Irma solgte engang; den kom for en stor del fra Bulgarien. Tyreblodet derimod fik sit navn, fordi de muslimske erobrere så kunne drikke det, det lød lidt mere halal.

Druer ramt af aedel råd

Det siger myten, og dem er der mange af her. Historien er levende, og Oremus har naturligvi­s bevaret de traebehold­ere, Puttonyos, man i gamle dage brugte til at samle druer ramt af aedel råd. Fadene (omregnet til mere kliniske mål) fungerer den i dag i dag som mål for sødmen i en Tokaj Aszú, hvor sødmegrade­n typisk varierer mellem tre og seks puttonyos med eccenzia som den ultimative kategori, ren aedel råd, meget kostbar vin, der traditione­lt indtages med ske og i øvrigt også historisk har vaeret brugt som medicin. I tekstur kan det minde om amerikansk olie, men det smager en hel del bedre.

Jyllands-Posten var inviteret til Ungarn af Vega Sicilia.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark