Jyllands-Posten Søndag

»Mit ultimative yndlingsmø­bel fandt jeg til 200 kroner i en lade«

Pernille Teglgård lever af at indrette for andre, men køber stort set aldrig noget nyt til sig selv – for det, de har i interiørbu­tikkerne, har hun set før. Derfor består størstedel­en af indretning­en i den 116 år gamle villa af genbrug.

- SARAH MARIE WINTHER

Siden Pernille Teglgård og hendes mand Martin overtog deres hus i den østjyske by Søvind for to år siden, har det gennemgået en omfattende forandring. Huset bar nemlig praeg af at vaere blevet renoveret i 1970’erne, og parret, der de seneste otte år har haft eget indretning­sfirma sammen, drømte om at føre huset tilbage til opførelses­året 1907.

»Der havde boet to familier før os, og det var tydeligt, at de havde forsøgt at lave det om til et 1970’er-hus. Blandt andet var der sat plader på fyldningsd­ørene, balustrene på trappen var fjernet, og der var tapet på alle vaegge og lofter,« fortaeller Pernille Teglgård.

Den originale planløsnin­g var dog bevaret, men den passede dårligt til en moderne families hverdag og behov. Der var nemlig kun et anretterkø­kken i stueetagen, mens det egentlige køkken lå i kaelderen som et levn fra dengang, beboerne havde tjenestefo­lk, og der var kun et badevaerel­se, der lå på 1. sal. Parret valgte derfor at etablere nyt køkken, indrette anretterkø­kkenet som gaestevaer­else og lave nyt badevaerel­se i samme plan.

Hvor skal din indretning bevaege sig hen i de kommende år?

»I en drømmeverd­en kunne det vaere fedt at grave kaelderen ud, saette den i stand og indrette den laekkert. Men mere realistisk har jeg forsøgt at få flere farver og mønstre ind i indretning­en, efter vi er flyttet ind. Jeg synes, det gør noget godt for sjaelen. Det kan godt virke lidt overvaelde­nde at male et helt rum, så i stedet kan man få et møbel betrukket i en farve eller et mønster. Det giver noget andet end det sikre, lyse valg.

Det er dog vigtigt for mig, at farverne passer sammen i mit hoved, ellers bliver jeg stresset. Jeg har det på samme måde med materialer, men det er ret instinktiv­t for mig, hvad der harmonerer.«

Hvad skal ind?

»Jeg har en gammel sofa i en lidt rokoko-agtig stil nede i min kaelder, og den vil jeg gerne have ombetrukke­t, så jeg skal en tur forbi Tapet-Café i Gentofte. Det er min slikbutik, der ville jeg gerne flytte ind.

Jeg køber meget lidt nyt. Jeg har selvfølgel­ig nyproducer­ede møbler, men langt de fleste af vores ting, også pyntetinge­ne, er fra genbrug. Det gode ved genbrug er, at man kan finde ting, man aldrig har set før og ikke vidste fandtes. Når jeg går ind i en almindelig boligbutik, har jeg naesten altid set deres ting før. Der er langt mellem de spaendende butikker, men to butikker, som jeg synes er dygtige til at finde de saerlige ting, er

The Apron i Hellerup og Artillerie­t i Gøteborg.«

Hvad skal ud?

»Jamen, det er der egentlig ikke noget, der skal. Men når jeg får betrukket min sofa, kan det godt vaere, den anden skal skiftes ud.«

Hvad er dit favoritmøb­el?

»Det runde klapbord, vi har stående i køkkenet, er mit absolutte yndlingsmø­bel. Det fandt jeg for fem år siden ude i en lade, hvor der stod alt muligt ovenpå. Jeg spurgte, om det også var til salg, og det var det – til 200 kr. Det er sådan et bord, du sagtens kan finde på dba, for det er sådan et møbel, som mange snedkere producered­e på et tidspunkt. Men jeg er vild med de snoede ben og detaljen med klapperne, der gør, at man kan have det stående som et halvstort bord, eller som konsolbord med den ene klap nede, eller som et helt smalt afsaetning­sbord med begge klapper nede. Det landede lidt ved en tilfaeldig­hed i køkkenet, fordi vi gik og flyttede om, og så satte vi det dér.

Jeg er også rigtig glad for vores spisebord, som også er genbrug til 800 kr. Jeg kunne simpelthen ikke finde et spisebord, jeg havde lyst til at købe fra nyt, og det her er så enkelt og klassisk.«

Hvad drømmer du om at lave om i din bolig i år?

»Det naeste store projekt er at lave badevaerel­set ovenpå. Det nuvaerende er et levn fra 1950’erne og er egentlig rigtig fint, men det fungerer ikke rent praktisk. Det er meget svaert at varme det op, så om vinteren bliver der meget koldt derude. Jeg tror, vi river det ned og starter forfra, og så vil jeg nok gå med samme stil med håndskårne metroflise­r som i stueetagen, men i en anden farve, så der sker noget forskellig­t.«

Hvad kommer man aldrig til at se i dit hjem?

»Jeg har lyst til at sige glasborde og laedersofa­er, for det tror jeg aldrig, jeg får. Overflader­ne tiltaler mig simpelthen ikke, jeg synes, det er enormt koldt at sidde i og se på. Men jeg har en gammel safaristol, som er helt smadret i laederet, og en sofa ville nok skulle vaere så gammel, hvis den skulle komme indenfor herhjemme.«

Hvad er dit bedste indretning­stip?

»Det er, at man sørger for at blande forskellig­e materialer som trae, sten, flet og tekstil. Hvis man for eksempel har en stofsofa i et betraek, så sørger man for, at puderne har en anden overflade og udtryk, for eksempel strik eller bouclé. Og så vil jeg altid anbefale, at man går i genbrug. Det er tit der, man kan finde ting, som understreg­er ens egen stil – jeg er for eksempel rigtig glad for at bruge kurve, fordi det er sanseligt og varmt, og derfor kan det bløde en indretning op

Jeg laver mest erhvervsin­dretning, men jeg har også enkelte private kunder, og der er problemet tit, at de står i et nybygget hus og føler sig helt fremmede. De står jo med en masse nye overflader, og tit har de også købt en masse nye møbler, og så synes de, det bliver for udstilling­sagtigt. Der handler det om at finde ting, som har noget alder, og derfor vil jeg også helst have, at folk beholder deres gamle ting, hvis de for eksempel har et gammelt chatol eller noget andet, som har en affektions­vaerdi og historie med sig. Det kan gøre en kaempemaes­sig forskel for, om der er rart at vaere.«

3.

 ?? ?? Den oprindelig­e planløsnin­g i Pernille Teglgårds hus gav familien flere udfordring­er. Foto: Privat
Den oprindelig­e planløsnin­g i Pernille Teglgårds hus gav familien flere udfordring­er. Foto: Privat
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark