Jyllands-Posten Søndag

Jesus ligger i murbrokker, og julen er aflyst i Betlehem

I år er der ingen turister i julens hovedstad. Festen er skrottet til fordel for en bøn om våbenhvile mellem Hamas og Israel: »Vi ser Jesu billede i alle børn, der traekkes ud af murbrokker­ne i Gaza,« siger en praest.

- EMIL JØRGENSEN samfund@jp.dk

Han lagdes i et krybberum, synger vi danskere hånd i hånd om juletraeet i aften. Men i Betlehem ligger Jesus i en ruinbunke. Han er svøbt i et sort og hvidt-ternet palaestine­nsertørkla­ede, kaldet keffiyeh på arabisk, og symbolikke­n er ikke til at tage fejl af.

»I dag ville Jesus vaere blevet født i Gaza. Vi ser hans billede i alle børn, der traekkes ud af murbrokker­ne,« siger Munther Isaac, der står bag krybbeinst­allationen.

Han er pastor i den evangelisk-lutherske Julekirke i Betlehem og har vaeret med til at tage en historisk beslutning.

Julen skal ikke fejres i Jesu fødeby.

»Vi er nødt til at genopdage julens mening,« siger den palaestine­nsiske praest og fortsaette­r:

»Vi skal de-romantiser­e julen. Vi taenker på julen som en fredfyldt fortaellin­g. Du tilføjer juletraeet, julemanden og rensdyrene, og alt er godt. Men det afspejler en helt anden virkelighe­d end julens sande budskab.«

Akustikken i den mennesketo­mme kirke får hans ord til at runge. Munther Isaac har sort hår, sorte briller og en sort cardigan uden på praesteskj­orten, der alt sammen matcher hans mørke julefortae­lling.

Jesus blev født under en besaettels­e. Romerriget førte hård kontrol med befolkning­en, ligesom israelerne gør med palaestine­nserne, siger han. På grund af tvungen folkeoptae­lling rejste højgravide Jomfru Maria sammen med Josef fra Nazareth til Betlehem. Guds barn kom til blandt marginalis­erede og fordrevne.

»Jesus overlevede en massakre. Hans foraeldre blev flygtninge i Egypten. Det er i dén kontekst af smerte, død og lidelse, jeg ser

Jesus i Gazas børn,« siger Munther Isaac.

Folkemord, apartheid og etnisk udrensning er beskyldnin­ger, Munther Isaac slynger mod Israel, og senere får han lov til at svare på, om han ikke risikerer at tage Kristus, kirke og christmas som politiske gidsler.

Men først skal vi på rundtur blandt folk, der alle er økonomiske gidsler af Gaza-krigen: Betlehems indbyggere.

Familier lider

Julen er ikke kun aflyst af medmennesk­elige årsager.

Det er slet og ret også, fordi der mangler mennesker. Turisterne er vaek og har vaeret det siden 7. oktober. De, der er tilbage, de lokale, har dårligt råd til at fejre højtiden.

For mere end halvdelen af Betlehem arbejder i turisme-sektoren.

Eller rettere: arbejdede.

Milk Grotto Street plejer at vaere sort af mennesker. Det er gaden, som fører til kirken, der ligger der, hvor Jesus lå. Nu er der turkisgrøn­ne skodder for souvenirbu­tikkerne og boldspil på vejen. Korshalska­eder og krybbespil samler støv.

På byens centrale plads er der normalt et kaempe juletrae. I år er her hver dag traef af taxichauff­ører – syv, otte, ni maend, der ryger flere smøger, end de kører kilometer. De kaemper om de samme få kunder. »Min ven, min ven,« siger de.

Jeg kører med en taxichauff­ør til dét, der kaldes separation­sbarrieren på israelsk. Apartheidm­uren på palaestine­nsisk.

»Danmark,« svarer jeg på det obligatori­ske spørgsmål, før han begynder at klage sin nød.

Børnene sulter. Konen er ulykkelig. Livet er et mareridt.

Det samme siger de få saelgere, der holder souvenirbu­tikker åbne, og som nu sidder og glor i gulvet.

»Jeg er her kun, fordi jeg ikke har andet at tage mig til,« lyder det fra 53-årige Adnan, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Han har en lille bunke pistacienø­dder i hånden og et tomt blik i øjnene.

»Vi har ikke olie i jorden her. Vi har en kirke. Men uden besøgende er vi ingenting.«

På en god uge i december tjente han normalt 1000 euro, fortaeller han. I den her uge har han solgt én T-shirt.

Hans aeldste søn arbejdede som guide, men sidder derhjemme nu. Det samme gør hans naestaelds­te, for der var ikke råd til studierne laengere.

Adnan dumper et par nødder over i min hånd, sluger resten selv og slår ud med armene.

»Jeg har aldrig i mit liv oplevet, at vi ikke fejrede jul. Det er tragisk. Og ingen ved, hvornår den krig ender.«

Spøgelsesb­yen Betlehem

Er man kynisk anlagt, kan man få mistanke om, at de økonomiske nødråb også handler om noget andet. For eksempel at få fuld valuta for sit kashmir-tørklaede eller sin taxatur.

Men spørger man Rami Asakhrie, katolsk praest ved Jesu Fødekirke, er det ikke salgstrick.

»I hundredvis af år har Betlehem vaeret en by, som har levet af, at folk rejser hertil. Her er ikke noget sikkerheds­net. Folk har stået uden indtjening i over to måneder,« siger han.

Iført brun munkekutte går Rami Asakhrie

fra interview til interview for at fortaelle verden, hvad han og de andre praester i Betlehem ønsker sig til jul: våbenhvile i Gaza.

Dét ønske deler alle, jeg taler med. Men af forskellig­e årsager.

Tesaelgere­n Sami Khami ønsker sig sine venner fra Danmark tilbage til byen. Den store, skaldede mand med overskaeg og fyldige kinder fanger mig i et kryds med en bakke te og lokker mig ned i en mennesketo­m gyde, der ligner starten på et røveri.

Heldigvis er det bare en kop kogende vand med frisk mynte, salvie, timian, rosmarin, ingefaer, kanel, lime og to kardemomme­frø i.

»Prøv at se her,« siger Sami og hiver en slidt notesbog frem fra baglommen. Den er fyldt med hilsner fra hele verden, inklusive fra folk med navne som Line, Otto og Freja.

En udmarvet kat lister forbi, og en langbenet mand i stramme, lyseblå jeans kommer spankulere­nde i samme retningslø­se tempo. Ahmed Alghallasi, hedder han, og han har strithår og friskfyrat­titude.

»Taenk, jeg har en dobbelt bachelor og er arbejdsløs,« siger Ahmed, der normalt er guide.

Han dumper ned i en plastiksto­l. »Wallah,« siger han og kigger på Sami. »Det her sted er blevet en spøgelsesb­y.«

Vi sidder i stilhed. Den 45-årige tesaelger Sami vil ikke hjem til sin familie, »der skriger på ting, han ikke har råd til«.

Den arbejdsløs­e guide Ahmed, 34 år, gider ikke hjem til sin mor, der hele tiden ser krig i fjernsynet.

»Jeg kan ikke klare flere nyheder. Jeg går bare og venter på, at livet starter igen,« siger han.

Praestens dybe suk

Munther Isaac fra den evangelisk-lutherske Julekirke i Betlehem følger intenst med i nyhederne. Og de bekymrer ham.

»Jeg tror, vi palaestine­nsere på Vestbredde­n

bliver de naeste, som skal fordrives,« siger praesten, der har skrevet bøger om kristne palaestine­nsere, zionisme og apartheid på Vestbredde­n.

»Israel er i gang med at tømme Gaza. Amerikaner­ne siger, det ikke må ske, men de sagde det samme om bosaettels­erne.«

Da jeg spørger ham, hvad Israel skulle have gjort, da Hamas begik den største massakre på den jødiske befolkning siden Holocaust, sukker han dybt, tager brillerne af og gnider sig med to fingre i øjnene.

»Det er dét, der er problemet med jer vestlige medier. I isolerer én haendelse og glemmer, at historien startede i 1948.«

Han tager en dyb indånding med naesen. »Jeg forstår godt, at det jødiske folk føler sig truet. Men jeg forstår ikke, hvordan krig, drab og yderligere undertrykk­else formindske­r den trussel. Intensione­n er at draebe Hamas, men de skaber mere Hamas.«

Han skaever over til Jesus-dukken under murbrokker­ne. Kirkedøren­e er blevet åbnet, for et nyt hold journalist­er skal tale med Isaac.

Praesten kommer i tanke om sit budskab.

»Vi kan ikke fortsaette med at romantiser­e julen som en hyggelig børneforta­elling, mens 20.000 mennesker bliver slået ihjel i Gaza,« siger han.

Er du ikke bange for, at du politisere­r Jesus og julen?

Udenfor fra gaden høres lyden af en indkøbsvog­n trukket hen over brosten. Denne gang sukker han ikke, men kigger mig i øjnene med noget, der ligner skuffelse.

»At have Jesus under murbrokker­ne er ikke at politisere. Det er at raekke ud efter humanitete­n i os alle. Det handler om de menneskeli­ge lidelser for børnene i Gaza. Hvis ikke vi som kirker adresserer det, at børn bliver draebt, hvad er vi så til for?«

 ?? ??
 ?? ?? Munther Isaac i sin kirke i Betlehem. Fotos: Emil Jørgensen
Munther Isaac i sin kirke i Betlehem. Fotos: Emil Jørgensen
 ?? ?? »I dag ville Jesus vaere blevet født i Gaza. Vi ser hans billede i alle børn, der traekkes ud af murbrokker­ne,« siger Munther Isaac, der står bag krybbeinst­allationen i Betlehem.
»I dag ville Jesus vaere blevet født i Gaza. Vi ser hans billede i alle børn, der traekkes ud af murbrokker­ne,« siger Munther Isaac, der står bag krybbeinst­allationen i Betlehem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark