Jyllands-Posten Søndag

Professore­ns fif til at komme sundt gennem julen

Benyt de kommende feriedage til at komme på forkant med nytårsfors­aettet om den grønne omstilling i tarmen, lyder det fra en forsker i tarmmikrob­er, der vil udbrede kendskabet til den grønne morgengrød.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

Hvad gør man, når man hver eneste dag i 36 år har spist 500 gram blendet grøntsager til morgenmad, og julen banker på?

Den anerkendte tarmforske­r Oluf Borbye Pedersen er ekspert i kroppens kemi, og der er fødevarer, han helt undgår. Mad og drikke er dog så central en del af vores sociale liv, at der i julen levnes plads til aebleskive­r for ham, som i 2023 introducer­ede mange danskere for ”professore­ns grønne morgengrød”.

Her fortaeller han, hvordan du kommer sundt gennem julen.

Oluf Borbye Pedersen er en af verdens førende forskere, hvad angår tarmbakter­ier. Hans hjemmelave­de grønne morgenmad blev for alvor kendt, efter han deltog i DRs populaere podcast ”Genstart” i sommeren 2023.

Her delte han sin opskrift på de 500 g friskt blendede grøntssage­r, som han og familien trofast spiser med en topping af nødder. Ifølge Oluf Borbye Pedersen er den grønne grød lige praecis det, vores otte meter lange tarmorgan og dets livsvigtig­e beboere af svampe, bakterier og vira behøver for at holde os sunde og raske.

Også i juledagene står den på grøn morgenmad.

»Vi kickstarte­r julemorgen som saedvanlig­t med en stor portion blendet råkost toppet med f.eks. baer, valnødder og mandelsnit­ter. Sammensaet­ningen varierer fra dag til dag og efter årstiden. Sidste del af morgenmade­n er en portion kefir med baer. Kefir er formentlig det mest tarm-mikrobiove­nlige surmaelksp­rodukt, vi har i Danmark. Det indeholder ikke mindre end 13 forskellig­e bakteriest­ammer,« siger Oluf Borbye Pedersen.

Han har tidligere fortalt, at han ikke spiser staerkt sukkerhold­igt mad eller fedtholdig­e faerdiglav­ede kager.

Siger du nej til aebleskive­r, hvis du er til et julearrang­ement?

»Nej, slet ikke. Sund mad er godt for vores helbred. Men det giver jo ikke et godt liv alene. Glaeden ved at spise og drikke sammen med andre er vel noget af det, som virkelig løfter os i livet. Og aebleskive­r og gløgg i vennelag er både juleguf og julefryd.«

Hvad spiser du juleaften?

»Maden juleaften hos os er – tror jeg – så traditione­lt dansk, den vel kan blive: en skaldyrsan­retning som starter. Som hovedret andesteg, brun sovs, rødkål, brunede kartofler, frisk tranebaers­alat, ribsgelé og waldorfsal­at. Risalamand­e med kirsebaers­ovs. Mousserend­e vin, rødvin og portvin.«

Hvad gør du og din familie her i julen? Afviger I fra jeres ellers restriktiv­e spisevaner?

»Jeg tvivler på, at der mange, som vil kalde vores spisevaner restriktiv­e. I hverdagen forsøger vi, så godt vi kan, at efterleve Fødevarest­yrelsens råd. Det betyder, at vi spiser varieret og overvejend­e plantemad med vaegten lagt på økologiske

grøntsager, baelgfrugt­er og rodfrugter inklusive kartofler. Og friske eller tørrede svampe, friske krydderurt­er, valnødder, hasselnødd­er og mandler og baer af enhver slags, ris, fisk, skaldyr, fjerkrae, aeg og fedtfattig­e mejerivare­r. Det madreperto­ire er ikke spor kedeligt eller restriktiv­t.

Tvaertimod. Det giver masser af energi.«

For Oluf Borbye Pedersen er der stor forskel på at lave mad hjemme og vaere inviteret i byen.

»Når vi er ude, hvad enten det er som gaester hos familie eller venner eller på restaurant, spiser vi med største fornøjelse de retter, som serveres. Alt andet vil vist vaere et vaertspars mareridt,« siger han.

Du har fået en stor del af danskerne til at spise din grønne grød. Hvis man ikke kan se sig selv spise den i julen, kan man så på andre måder kompensere for den fede og søde julemad?

»Svaret er enkelt. I stedet for at have dårlig samvittigh­ed over måske at spise alt for godt og for meget i juledagene – så benyt feriedagen­e til at komme på forkant med nytårsfors­aettet om den grønne omstilling i tarmen. Hvis den da ikke allerede er en del af din hverdagsru­tine. Og et par ekstra gå- eller løbeture i julen hjaelper helt fantastisk, så julesulet ikke saetter sig.«

I hverdagen forsøger vi, så godt vi kan, at efterleve Fødevarest­yrelsens råd. Det betyder, at vi spiser varieret og overvejend­e plantemad. OLUF BORBYE PEDERSEN, TARMFORSKE­R

 ?? ?? Oluf Borbye Pedersen er en af verdens førende forskere i sundhedsfr­emmende tarmbakter­ier. Foto: Nils Meilvang
Oluf Borbye Pedersen er en af verdens førende forskere i sundhedsfr­emmende tarmbakter­ier. Foto: Nils Meilvang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark