Jyllands-Posten Søndag

Her er syv lynhurtige tips til dig, der skal pynte hjemmet op i en fart

December er kendt for at have for få timer i døgnet. Men frygt ej, hvis du har set dig nødsaget til at slaekke lidt på pynteriet: Det er muligt at skabe julestemni­ng på ganske kort tid og med ting, du har i og omkring hjemmet.

- NINA EWALD nina@jp.dk

Julen kommer hvert år bag på mange, mig selv inklusiv. Nu er det juleaftens­dag, og det er dermed sidste udkald, hvis du skal nå at skabe mere julestemni­ng i huset, før aftenens gaester indfinder sig, eller du selv drager af sted. Det kan vaere, entreen savner lidt pynt, eller det mørke hjørne i stuen i den bedste af alle verdener var udstyret med en hyggelig lysdekorat­ion.

Men du har formodentl­ig ikke ret meget tid til at kaste dig ud i de store kreationer. Og oven i hatten holder de fleste forretning­er også lukket i dag, så du har heller ikke mulighed for at købe nyt.

Der findes dog en raekke hyggelige løsninger, du kan lave med ting, du allerede har eller kan finde i hjemmet, haven, på altanen eller på hundelufte­rturen. Og de tager ikke mange minutter at fremstille.

Går du samtidig med service og pynt i naturfarve­r eller rødlige nuancer og arrangerer det hele med et par levende eller kunstige lys, vil du lynhurtigt kunne skabe ekstra julestemni­ng.

Hokus pokus 1 – 2 – 3!

Pynt op på en hylde

Har du en hylde eller tallerkenr­aekke som her, kan du lynhurtigt skabe et hyggeligt juletablea­u. Stil et par tallerkner eller skåle i julede nuancer/ mønstre.

Kom mos i et kraemmerhu­s eller lignende og haeng det op på en krog eller saet det fast med tape. Arranger gerne et par kugler og et lys på hylden – og vupti, så smager det af jul.

Personlige gaver

Hvis du endnu ikke har fået pakket julegavern­e ind og opdager, at du er løbet tør for julepapir, skal du ikke fortvivle. Pak i stedet gaverne ind i brunt indpakning­spapir eller brug sider fra et magasin eller dagens avis.

Bind et (silke-)bånd omkring og stik et par grene ind under båndet. Selv om det ikke er papir med nisser og hjerter, er man ikke i tvivl om, at det her er julegaver.

Glas med lys og kogler

Find et stort glas eller en glasvase og saet et bloklys ned i den. Fyld eventuelt dekoration­s-glassten eller spray kunstig sne i bunden, hvis du har det. Ellers kan du blot laegge små kogler omkring lyset. Bind til sidst et bånd om glasset.

Du kan selvfølgel­ig også bruge et LED-lys i dekoration­en.

”Juletrae” i vase

Måske skal du ikke holde juleaften hjemme, men synes alligevel, at der mangler en duft af gran og natur i hjemmet. I så fald kan du klippe et par store fyrre- eller grangrene af i naturen (eller bruge stedsegrøn­ne rester fra en vissen julebuket).

Stil dem i en stor vase eller flaske som her. Pynt vasen med et bånd og haeng en stjerne eller lignende på kanten, som kan glimte i stuens lys.

Guf til den søde tand

Hvis du har forskellig­e slags julegodter liggende rundt omkring i hjemmet, kan laekkerier­ne lynhurtigt skabe julestemni­ng på køkkenbord­et eller inde i stuen.

Saml et par julekrus og skåle og fyld dem op med sukkerstae­nger, chokoladej­ulemaend og hvad du ellers har. Arranger krus og skåle på en bakke og dekorer med kunstige juletraeer, en nøddeknaek­kerfigur eller andet pynt fra bunden af julekassen.

Jul på glas

Mangler du julestemni­ng i et hjørne, for eksempel som en velkomst til gaesterne i entreen, kan du samle en masse julekugler i en stor glasklokke eller en glasvase.

Her er der lagt en lille lyskaede ned mellem kuglerne, så de lyser op i mørket. Start med at laegge enden af lyskaeden ned i glasset (den uden kontakt) og fyld derefter skiftevis kugler og kaede i, så lyset fordeles jaevnt.

To lys på et bord

Med stjerneani­s og et par stykker tyndt bånd eller sejlgarn (her er brugt rød-hvid dokumentsn­or), kan du lynhurtigt forvandle et par almindelig­e bloklys til pyntelys i julens tegn. Husk dog at holde øje med dem, og ryk dekoration­erne ned, efterhånde­n som lysene braender. Du kan også pynte kunstige lys på samme måde. Har du ingen stjerneani­s, kan du i stedet bruge en lille grankvist under snoren.

Nina Ewald, havearkite­kt

 ?? ??
 ?? ?? Stjerneani­s bundet fast med snor forvandler nemt et bloklys til et julelys. Vaer dog opmaerksom på at flytte dekoration­en, efterhånde­n som lyset braender ned.
Stjerneani­s bundet fast med snor forvandler nemt et bloklys til et julelys. Vaer dog opmaerksom på at flytte dekoration­en, efterhånde­n som lyset braender ned.
 ?? ?? Julet service og et kraemmerhu­s på en hylde giver hurtigt lidt julestemni­ng.
Julet service og et kraemmerhu­s på en hylde giver hurtigt lidt julestemni­ng.
 ?? ?? Kom mos i et kraemmerhu­s og haeng det op på en krog eller saet det fast med tape. Arranger gerne et par kugler og et lys på hylden – og vupti, så smager det af jul.
Har du ikke noget juletrae i år, kan du saette et par stedsegrøn­ne grene i en vase.
Kom mos i et kraemmerhu­s og haeng det op på en krog eller saet det fast med tape. Arranger gerne et par kugler og et lys på hylden – og vupti, så smager det af jul. Har du ikke noget juletrae i år, kan du saette et par stedsegrøn­ne grene i en vase.
 ?? ?? Stik et par gran- eller laerkekvis­te under gavebåndet, når du pakker ind. Det gør ikke bare gaverne flottere, det men også mere personlige.
Stik et par gran- eller laerkekvis­te under gavebåndet, når du pakker ind. Det gør ikke bare gaverne flottere, det men også mere personlige.
 ?? ?? Et stort glas med kogler fra haven og et bloklys. Mere skal der ikke til at skabe husets fineste julestage. Fotos: Nina Ewald
Et stort glas med kogler fra haven og et bloklys. Mere skal der ikke til at skabe husets fineste julestage. Fotos: Nina Ewald
 ?? ?? Byd gaesterne velkommen med kønne julekugler og en lille lyskaede i glas.
Byd gaesterne velkommen med kønne julekugler og en lille lyskaede i glas.
 ?? ?? En guf-station fyldt med julegodter på køkkenbord­et er altid et hit.
En guf-station fyldt med julegodter på køkkenbord­et er altid et hit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark