Jyllands-Posten Søndag

EU vil lette hindring for unge europaeere efter brexit

EU og Storbritan­nien har ligget i brexit-krig i årevis, men nu signalerer Bruxelles nye tider ved at smaekke et vidtraekke­nde forslag på bordet.

- MARIE LOUISE ALBERS marie.l.albers@jp.dk

Et vigtigt øjeblik for ungdommen i Europa kan vaere på vej.

EU-Kommission­en har med et nyt forslag kridtet banen op til at laegge én af de store stridsøkse­r bag sig i den årelange brexit-krig med Storbritan­nien.

Bliver forslaget til virkelighe­d, vil det få betydning for millioner af unge europaeere; briter, danskere og andre unge EU-borgere.

Kommission­ens idé er at gøre det lettere for unge briter i alderen 18-30 år at rejse til, arbejde og bo i andre EUlande. Det samme skal gaelde for EU-borgere, der gerne vil til Storbritan­nien.

Der er tale om en begraenset periode på fire år med lempelige regler for den enkelte unge på begge sider af kanalen.

Forslaget indeholder en raekke betingelse­r om, at de unge bl.a. skal have en sundhedsfo­rsikring og dokumentat­ion for at have tilstraekk­elige midler til at leve for.

Brexit har ramt unge hårdt

Én af dem, der er glad for udsigterne til mere fri bevaegelig for de unge, er Mikkel Smed Espersen.

Han er generalsek­retaer i ICYE (Internatio­nal Cultural Youth Exchange), der er en dansk udveksling­sorganisat­ion for unge.

»Jeg er overordnet meget begejstret for forslaget. I det omfang, at de administra­tive krav er mindre, og der er større bevaegelse­sfrihed for de unge, vil det vaere en kaempe hjaelp til vores arbejde. Det vil betyde, at en naert beslaegtet kultur kommer endnu taettere på igen, og det håber vi selvfølgel­ig,« siger han.

Ifølge Kommission­en har Storbritan­nien allerede udtrykt interesse for en ordning og talt direkte med flere medlemslan­de om behovet for sådan en aftale. Det har vist sig, at konsekvens­erne af brexit i stort omfang har begraenset muligheder­ne for unge i både Storbritan­nien og EU.

Storbritan­nien har eksempelvi­s store problemer med at finde arbejdskra­ft til mange servicejob­s såsom på hoteller og i restaurant­er; job som – før brexit – var besat af mange unge udlaending­e.

Samtidig kan de unge briter ikke laengere bare rejse til f.eks. Alperne og vaere skiinstruk­tør i nogle måneder uden at taenke på visum og andre skaerpede krav.

Aftalen kan også vise sig at gøre det billigere og mindre bøvlet for universite­ter i Storbritan­nien og EU at rekruttere unge forskere og forsknings­assistente­r.

»Et gennembrud«

Den frie bevaegelig­hed mellem EU’s lande er en af unionens grundpille­r, og under forhandlin­gerne om Storbritan­niens udtraedels­esaftale var medlemslan­dene meget stålfaste i deres principper om ikke at give efter for briternes krav. Derfor er det også bemaerkels­esvaerdigt, at EU-Kommission­en nu vil tilbyde briterne at løsne op for reglerne.

Spørgsmåle­t om fri bevaegelig­hed for unge blev dengang diskuteret, men EU og Storbritan­nien nåede aldrig til enighed.

Medlemslan­dene i EU skal godkende forslaget, før forhandlin­gerne overhovede­t kan begynde. Der er lagt op til, at hvert land hver isaer kan beslutte, om de vil tilslutte sig ordningen.

The Guardian beskriver det nye forslag som »et gennembrud« i forholdet mellem Storbritan­nien og EU.

Ifølge The Times har britiske regeringsk­ilder dog allerede udtrykt skepsis over for forslaget, da det kan vise sig at vaere mere fordelagti­gt for EU-borgere end briter, og at det slet ikke vil hjaelpe den nuvaerende konservati­ve regering med at begraense tilstrømni­ngen af udlaending­e i landet. Det er i forvejen et løfte, som det bakser gevaldigt med at leve op til.

Forslaget synes derimod, påpeger The Times, at appellere til det britiske opposition­sparti Labour og dets formand, Keir Starmer, der lige nu står til at vinde det foreståend­e valg i landet.

Keir Starmer har ikke lagt skjul på, at han ønsker et taettere samarbejde med EU, hvis han bliver premiermin­ister.

Der er endnu ikke sat nogen dato på det naeste valg i Storbritan­nien, men det skal afholdes inden udgangen af januar 2025.

 ?? Foto: Tolga Akmen/AFP ?? Hvis et forslag fra EU-Kommission­en bliver til virkelighe­d, kan det give nye muligheder for millioner af unge i Europa. Her ses unge på en bar i London.
Foto: Tolga Akmen/AFP Hvis et forslag fra EU-Kommission­en bliver til virkelighe­d, kan det give nye muligheder for millioner af unge i Europa. Her ses unge på en bar i London.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark