Jyllands-Posten Søndag

De ekstreme ministre, som styrer Netanyahus hånd i krigen mod Hamas

De blev engang set som ekstreme figurer på Israels højrefløj. Nu er de indflydels­esrige ministre, som Netanyahu er politisk afhaengig af for at overleve.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk ANDREAS KRIEG FRA KING’S COLLEGE LONDON TIL AVISEN INEWS

»Regeringen er influeret af ekstremist­er som Ben-Gvir, der absolut ingen strategisk forståelse har.

Hvis det havde stået til Israels nationale sikkerheds­minister, Itamar Ben-Gvir, skulle det israelske gengaeldel­sesangreb mod det iranske praestesty­re have vaeret meget større.

Israel skal vaere »parat til at gå bersaerk« mod Iran, sagde han søndag for en uge siden oven på en dramatisk nat, hvor landet var blevet angrebet med flere end 300 iranske missiler og droner.

Han fik det ikke, som han ville have det. Israel svarede natten til fredag igen med et begraenset droneangre­b. Knap halvandet år efter premiermin­ister Benjamin Netanyahu personligt lovede at holde »et fast greb om rattet«, da han genvandt magten ved at gå i koalition med ekstreme partier på den yderste højrefløj, synes flere af Israels mest kontrovers­ielle politikere ikke desto mindre at have mere indflydels­e end nogensinde.

De mest fremtraede­nde figurerer er Ben-Gvir og finansmini­ster Bezalel Smotrich. De er begge religiøse zionister, som bor i bosaettels­er på den besatte Vestbred med staerke holdninger til håndtering­en af krigen i Gaza, samt hvilke betingelse­r Israel kan gå med til for at indgå en våbenhvile med Hamas. Det er måske nok det, som har givet Netanyahu de største problemer.

Deres krav er nemlig ofte de diametralt modsatte af ønskerne fra USA’s praesident, Joe Biden, og eftersom Netanyahu er afhaengig af Ben-Gvir og Smotrichs støtte for at fastholde magten og derfor sjaeldent går direkte imod dem, har det bidraget til at sende Israel på koalitions­kurs med amerikaner­ne, men også med andre vigtige allierede.

Netanyahu er klemt

»Netanyahu er mere bange for Itamar Ben-Gvir end for Joe Biden,« bemaerkede Ben Caspit, en fremtraede­nde israelsk kommentato­r, for nyligt i avisen Maariv.

Det er de to herrer, BenGvir og Smotrich, udmaerket klar over, og de har ikke holdt sig tilbage fra at udnytte det.

Ben-Gvir er den, som vaeret mest fremme i skoene.

Flere gange har han direkte truet med at vaelte Netanyahu, hvis han indgår en »uansvarlig aftale« med Hamas om at saette kampene i Gaza på pause eller går med til at udlevere palaestine­nsiske fanger fra israelske faengsler til gengaeld for frigivelse af israelske gidsler.

Senest har han advaret premiermin­isteren mod at bøje sig for internatio­nalt pres mod en militaerof­fensiv mod byen Rafah i det sydlige Gaza, som huser over en million internt fordrevne palaestine­nser og derfor har udløst frygt for et blodbad.

»Hvis premiermin­isteren beslutter at ende krigen uden en storstilet offensiv mod Rafah for at slå Hamas, vil han ikke have mandat til at fortsaette,« sagde Ben-Gvir tidligere på måneden, hvorefter Netanyahu kort efter meddelte, at »der er sat en dato« for det planlagte angreb.

Sikkerheds­ministeren har også udløst furore blandt familier til gidsler ved midt under krigen at kraeve en genindføre­lse af dødsstraff­en for terroriste­r, primaert palaestine­nsere, hvilket naeppe har fremmet forhandlin­ger med Hamas.

De seneste måneder har han desuden udleveret tusinder af skydevåben til bosaettere, hvilket ifølge kritikere har eskaleret bosaetterv­olden mod palaestine­nsere på Vestbredde­n, og fredag fik både USA og EU til at indføre nye sanktioner mod navngivne bosaettere.

En af dem er Bentzi Gopstein, en prominent højrefløjs­aktivist, som bl.a. har hjulpet med at samle penge ind til allerede sanktioner­ede bosaettere. Han er tilfaeldig­vis også rådgiver i politispør­gsmål for Ben-Gvir, der som sikkerheds­minister har ansvaret for, at politiet griber ind over for bosaetterv­old, hvilket ifølge flere palaestine­nsere og aktivister, som Jyllands-Posten har talt med, sjaeldent sker.

Smotrich er mindre højlydt, men mindst lige så effektiv og har bl.a. brugt sin kontrol over budgettet til at skubbe tingene i den rigtige retning, som han ser det.

Ifølge avisen Haaretz har han f.eks. naegtet at overføre penge til at forbedre infrastruk­turen til Gaza med henblik på at øge transporte­rne af nødhjaelp. Det har det internatio­nale samfund presset på for, men mange ultranatio­nalister, herunder mange bosaettere fra Vestbredde­n, er imod.

I februar brugte han et terrorangr­eb på Vestbredde­n som argument for blåstemple en udvidelse af bosaettels­er med 3.300 nye huse for at vise fjenden, at »angreb mod os« kun får »os til at stramme grebet over landet«.

»En antisemiti­sk løgn«

Han har også haevdet, at bosaetterv­old er en »antisemiti­sk løgn«.

De to ministre er begge desuden fortalere for en kontrovers­iel idé om »frivillig« masseudvan­dring af palaestine­nsere fra Gaza og en tilbageven­den af jødiske bosaettere, som Israel tvang ud af enklaven i 2005, før området blev overdraget til palaestine­nsisk kontrol.

Det saetter dem igen på koalitions­kurs med Washington, som har opfordret til, at det palaestine­nsiske selvstyre (PA) bliver revitalise­ret, og efter krigen overtager kontrollen med Gaza. Ben-Gvir, der har sagt, at PA bør behandles som Hamas, har beskyldt Biden-regeringen for at have mere travlt med at få nødhjaelp ind, der ender i haenderne på Hamas, end at give Israel sin fulde støtte.

»Hvis Trump havde vaeret ved magten, ville USA have ageret helt anderledes,« sagde han til avisen Wall Street Journal.

For Netanyahu er de både en redning og hans akilleshae­l. Det var Netanyahu, der før det seneste valg overtalte Ben-Gvir og Smotrichs to partier til at samarbejde, hvilket sikrede dem en større vaelgerand­el og dermed et flertal til Netanyahus koalition. Det gjorde Netanyahu, selv om Ben-Gvir er tidligere dømt for racisme og kendt for sine provokatio­ner, mens Smotrich tilbage i 2005 angiveligt blev arresteret for at vaere involveret i et terrorplot mod at rømme Gaza, hvilket dog aldrig førte til dom.

Nu ligger premiermin­isteren, som han har redt, og som konsekvens, siger mellemøste­kspert Andreas Krieg fra King’s College London til avisen Inews, har Israel i dag en regering, der agerer mindre rationelt end det iranske regime.

»Regeringen er influeret af ekstremist­er som Ben-Gvir, der absolut ingen strategisk forståelse har.«

 ?? ?? Fra venstre finansmini­ster Bezalel Smotrich, national sikkerheds­minister Itamar Ben-Gvir og premiermin­ister Benjamin Netanyahu.
Foto: Abaca/Reuters
Fra venstre finansmini­ster Bezalel Smotrich, national sikkerheds­minister Itamar Ben-Gvir og premiermin­ister Benjamin Netanyahu. Foto: Abaca/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark