Jyllands-Posten Søndag

Danmark kan godt nå klimareduk­tioner og beholde husdyrene

- TOM HERON Adm. direktør, Seges Innovation P/S

I disse måneder kører debatten om den fremtidige CO2-afgift på landbruget på de høje nagler blandt politikere, organisati­oner, i erhvervet og blandt rigtig mange danskere uden for landbruget.

Denne debat er vigtig, for den kommende CO2-model er afgørende for dansk landbrugsp­roduktion og for råvaregrun­dlaget for vore fødevarevi­rksomheder. Parterne skal finde en model, hvor landbruget leverer en reduktion af udslip af klimagasse­r på 70 pct. i 2030. Som grundlag for de igangvaere­nde forhandlin­ger er der lavet en raekke faglige udredninge­r og analyser for, at de politiske beslutning­er kan funderes på solid viden om de faktiske forhold. Og her er der desvaerre ved at snige sig en alvorlig skaevhed ind: Det italesaett­es således ofte, at det ikke er muligt at nå klimamålet for landbrugss­ektoren uden en samtidig nedgang i produktion­en af husdyr, specielt kvaeg. Dette er en kritisk fejlopfatt­else.

Seges Innovation har som uafhaengig­t videnshus udarbejdet en rapport over 29 virkemidle­r til reduktion af udslippet af klimagasse­r fra landbruget. I rapporten beskrives funktion, effekt, implementé­rbarhed og omkostning­er forbundet med de forskellig­e klimavirke­midler. Det fremgår, at det er muligt at nå klimamålen­e for dansk landbrug med kendte teknologie­r uden samtidig produktion­snedgang. Blandt forudsaetn­ingerne er, at alle vaesentlig­e virkemidle­r – udtagning af lavbundsjo­rder, fodertilsa­etningssto­ffer, biokul, biogas, nitrifikat­ionshaemme­re, gylleforsu­ring mv. – bringes i spil, samt at det er økonomisk muligt for landmaende­ne at overgå til nye produktion­sformer gennem investerin­ger i nye teknologie­r mv. I håndtering­en af klimagasre­duktionern­e vil det ofte vaere muligt at bidrage til at løse andre vaesentlig­e samfundsud­fordringer såsom klimatilpa­sning, forbedret biodiversi­tet, reduktion af kvaelstof mv.

Indsatsern­e kan ofte gøres multifunkt­ionelle, hvorved samfundsva­erdien af de investered­e midler stiger. Multifunkt­ionalitete­n skabes i samarbejde på tvaers af faglige områder som klimagasre­duktioner, klimasikri­ng, fødevarepr­oduktion, vedvarende energi, vandforsyn­ing, natur/biodiversi­tet, turisme mv.

Det øger både nyttevaerd­ien af indsatsern­e og også interessen­tkredsen markant. Dermed stiller den tvaerfagli­ge og multifunkt­ionelle tilgang nye og store krav til dialog og proces.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark