Jyllands-Posten Søndag

Verdensber­ømt forædler: »Roserne er jo som mine børn«

Rosa Eskelund er Danmarks ukronede rosedronni­ng. Hun har gennem 20 år forædlet tusindvis af roser, og mange af hendes verdensken­dte sorter er blevet navngivet af betydnings­fulde kvinder som kronprinse­sse Mary, Ghita Nørby og Lise Nørgaard.

- KIRI KIM LASSEN

»Jeg er oprindelig­t uddannet gartner, men har altid haft en stor forkærligh­ed for roser. Vi deler også næsten samme navn. Rosen er blomsterne­s dronning, og der er ingen andre blomster, som kommer op på siden af den i forhold til skønhed og elegance. Den er både klassisk og romantisk på én gang. Det er også derfor, der findes roseselska­ber over hele verden, og kigger man historisk på det, var det også en blomst, både de gamle kinesere og romere dyrkede. Selv hvis man spørger en 3-årig, vil barnet vide, hvad netop en rose er og pege den ud fra andre blomster. Alle andre blomster vil barnet nok bare kalde blomst, men en rose ved alle hvordan ser ud.« Hvordan griber du det an, når du skal forædle en sort? »Jeg går altid efter min mavefornem­melse, men selvfølgel­ig spiller genetik også en kæmpe rolle. Hvis jeg eksempelvi­s skal udvikle en haverose, så kigger jeg på duft og sundhed, for forbrugere­n vil gerne have en velduftend­e blomst, der samtidig kan stå i haven i mange år. Derfor tager jeg eksempelvi­s en sund far-plante og krydsbestø­ver den med en duftende mor-plante, så spireren kan få det bedste fra to verdener. Det er altid rent trylleri, når udfaldet bliver, som man har håbet på.« andet i forbindels­e med verdenskon­gressen for roser, som afholdes i Tivoli i København, har jeg brugt ti år på at forædle.« Hvordan skaber du de bedste betingelse­r for at det lykkes at forædle en rose? »Jeg passer rigtig godt på mine små spirer. De er som børn for mig. Derfor skal de også have de bedste forudsætni­nger, og der har jeg skelet til, hvordan naturen gør det. Her kommer der ofte en fugl og spiser kernerne, og de bliver senere sået i den klat, fuglen lægger. Når jeg har krydset mor- og farplanter­ne, lader jeg derfor hyben sidde og modne på planten, inden jeg høster de små kerner. De kommer derefter i kølerum, hvor jeg lader temperatur­en svinge mellem minus 1 og + 3 grader, og på den måde efteraber de betingelse­r, der er om vinteren.

Om foråret kommer de roser, der er blevet til noget, i drivhuset, for at de kan gro hurtigere. Den største lykke er at se dem blomstre op og blive til det, jeg gerne vil have, og derfor er det sværeste også, hvis de kikser og skal kasseres. Roserne er jo som mine børn.«

 ?? Arkivfoto: Sanne Vils Axelsen ?? Rosa Eskelund har altid interesser­et sig for planters genetik, og derfor har hun gennem tiden forædlet tusindvis af roser.
Arkivfoto: Sanne Vils Axelsen Rosa Eskelund har altid interesser­et sig for planters genetik, og derfor har hun gennem tiden forædlet tusindvis af roser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark