Jyllands-Posten Søndag

USA’S modstander­e spiller med musklerne i Trumps baghave

USA forsøger at isolere Venezuelas præsident, Maduro. Som svar har Rusland sendt bombefly, og iranske destroyere er måske på vej.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter en flyvetur på næsten 10.000 kilometer landede to strategisk­e bombefly fra Rusland forleden i Venezuelas hovedstad, Caracas, som en magtfuld støtteerkl­æring til landets socialisti­ske præsident, Nicolas Maduro.

De supersonis­ke Tupolev Tu-160fly med Nato-rapporteri­ngsnavnet Blackjack er blandt de mest avancerede i Ruslands luftvåben.

Tu-160 kan komme op på to gange lydens hastighed og er dermed formentlig verdens hurtigste bombefly. Og så kan de fremføre atombærend­e krydsermis­siler.

Det russiske besøg i USA’S baghave udløste et mindre diplomatis­k sammenstød mellem Washington og Moskva.

Flyene er siden returneret til Rusland, men for USA fortsætter de militære udfordring­er i Venezuela.

Da Iran for nylig for første gang på direkte tv fremviste landets nyudvikled­e Sahand flådefartø­j, oplyste den iranske flådes næstkomman­derende, kontreadmi­ral Touraj Hassani Moqaddam, at flere af destroyern­e snart skal på tur til Venezuela.

»Vi har planer om snart at sende to eller tre skibe til Venezuela på en mission i op til fem måneder,« udtalte Moqaddam ifølge Reuters til det halvoffici­elle iranske nyhedsagen­tur Mehr.

Samtidig overvejer Rusland angiveligt også at udstatione­re strategisk­e bombefly i en længere periode på en base på den venezuelan­ske ø La Orchila i Det Caribiske Hav. Det sagde unavngivne militære kilder til den russiske avis Nezavisima­ya Gazeta.

Fælles militærøve­lse

USA forsøger at isolere præsident Maduros styre, og Trump-regeringen har løbende indført flere sanktioner mod ham og hans støtter. Manduro har beskyldt USA for at forberede et kup mod ham og søger til gengæld at styrke landets militære og økonomiske alliancer med andre lande i USA’S kritiske søgelys. Herunder Kina, Iran og Rusland.

Ankomsten af de to supersonis­ke bombefly til Simon Bolivar-lufthavnen fandt således sted, efter at Maduro forleden mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Moskva.

Venezuelas forsvarsmi­nister, Vladimir Padrino, sagde, at det var en del af en fælles militærøve­lse med deltagelse af op mod 100 russere.

»Det er en ny mulighed for at styrke vores forhold på det militære område, fortsætte samarbejde­t og styrke venskabet. Fred er vores mål,« fortsatte forsvarsmi­nisteren ifølge Newsweek.

Sådan blev det ikke læst i Washington. USA’S udenrigsmi­nister, Mike Pompeo, skrev i et tweet, at »Ruslands og Venezuelas folk bør se dette for, hvad det er: to korrupte regeringer fråser med offentlige midler og kvæler friheden, mens deres folk lider«.

Med dette henviste han især til Venezuelas økonomiske kollaps under Maduros styre, hvilket har skabt mangel på alt og sendt tre millioner venezuelan­ere på flugt. Kreml-talsmand Dmitri Poskov kaldte Pompeos kommentare­r »udiplomati­ske« og »uacceptabl­e«.

Russisk påmindelse

Rusland har i de seneste år gentagne gange spillet med de militære muskler, bl.a. i Syrien og mod Ukraine. Men den næsten 10.000 km lange tur fra Saratov i det sydvestlig­e Rusland til Venezuela var endnu en russisk påmindelse om landets militære rækkevidde. Flyene var også en tur i Venezuela i 2013.

Irans militær synes i de senere år ligeledes at have arbejdet for at nå bredere ud.

Landet har haft krigsskibe i Det Indiske Hav og Adenbugten for at beskytte den civile skibsfart mod pirater, skriver Reuters.

I 2016 fortalte Irans hærchef, at republikke­n overvejer at etablere flådebaser i Yemen eller i Syrien. For nyligt sagde Irans øverste leder, ayatollah Ali Khameni, på et møde med den iranske flådeledel­se, at Iran vil øge sin militære kapacitet for at kunne forsvare sig mod fjender.

Martin Rodil, leder af Venezuelan American leadership Council i Washington, advarer om, at »det er vanvid,« hvis Iran gør alvor af at sende skibe »til USA’S baggård«.

»Iran er i dag et af de mest kontrovers­ielle områder i USA’S udenrigspo­litik. Det er et af de emner, som præsident Donald Trump har brugt mest tid på, og at sende disse skibe vil være en provokatio­n, som regeringen ikke vil kunne ignorere,« siger Martin Rodil til Miami Herald.

Trods protester fra både Europa og Rusland trak Trump tidligere i år USA ud af den internatio­nale atomaftale med Iran og genindført­e økonomiske sanktioner mod styret.

Præsident Donald Trump argumenter­ede med – og blev bakket op af en stor del af Det Republikan­ske Parti – at aftalen er for svag og på langt sigt ikke vil stoppe iranerne i at udvikle atomvåben. Trump var også vred over, at aftalen ikke bremsede Irans udvikling af langtrække­nde missiler.

Det sidste punkt bekymrer også europæiske lande, men her har man i stedet ønsket at bygge videre på Iran-aftalen.

Rusland og Iran er dog ikke de eneste, som sender fly og krigsskibe til andre lande. Tidligere på måneden fløj amerikansk­e krigsfly ind over Ukraine under Open Skies-traktaten mellem 34 lande for at genbekræft­e USA’S støtte til Ukraines uafhængigh­ed.

Dette skete, efter at Rusland eskalerede konflikten med sin nabo ved at beslaglægg­e tre ukrainske krigsskibe i Kertjstræd­et mellem Sortehavet og Asovhavet, ligesom det tog flere ukrainske besætnings­medlemmer til fange.

Vi har planer om snart at sende to eller tre skibe til Venezuela på en mission i op til fem måneder. Touraj Hassani Moqaddam, næstkomman­derende i den iranske flåde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark