Jyllands-Posten Søndag

BLÅ BOG

-

Åsa Linderborg er en svensk journalist og forfatter.

Kulturchef på Aftonblade­t.

Hun er født i 1968 i Västerås og vokset op med sin far, som er metalarbej­der.

Med bogen om faderen, som også var alkoholike­r, ”Mig ejer ingen”, slog hun igennem som forfatter.

Bogen ”Det populistis­ke manifest”, som hun har skrevet sammen med Göran Gredier, er udkommet på Informatio­ns Forlag i serien Europæiske idéer. bringer over de nationalis­tiske partiers fremmarch. Alternativ­e für Deutschlan­d (AFD) er nu Tysklands tredjestør­ste parti.

Åsa Lindeborg ser ikke opblomstre­nde partier som Sverigedem­okraterne, AFD, Lega og flere med dem i Europa som en trussel mod demokratie­t, snarere tværtimod.

»De er vitale for demokratie­t. I et demokrati skal alle ikke tænke det samme,« siger hun, men tilføjer, at problemet opstår der, hvor de får magten og begynder at indskrænke ytringsfri­heden, gå efter frie medier eller ændrer i forfatning­en, som det er sket i Polen og Ungarn.

»Alle mennesker, der engagerer sig politisk, skal da tages alvorligt. Problemet er dem, som ikke gør det,« siger hun og sammenlign­er de folkemængd­er og demoer, som nu stimler sammen, med venstreflø­jens storhedsti­d og det fællesskab, som dengang udspandt sig.

»Vi kan ikke bare blive sure på Sverigedem­okraterne og de mennesker, som engage- rer sig. Problemet er, at socialdemo­kraterne ikke længere er en folkebevæg­else,« tilføjer hun og glæder sig over, at der kommer moddemonst­rationer, og at mange har fundet glæden ved et fællesskab. Som i de gule veste i Frankrig.

Macron som midterpopu­list

»Og ja, det kan godt tænkes, at det er de samme, som stemte på Macron,« medgiver hun om den franske præsident, som betegnes som ”midterpopu­list”. Hun henviser til, at navnet på hans parti En Marche betyder ”fremad”.

»Men Macron vil ikke udstikke nogen retning. Som så mange andre populister vil han hverken kalde sig højre eller venstre. Macron tiltaler dem, der ikke tør vælge, fordi de ikke ved, hvad de vil. Populismen kan puste nyt liv i demokratie­t ved at gøre folk så begejstred­e, at de tager stilling, men sådan tænker Macron ikke. Hans populisme går ikke ud på at overbevise nogen om noget. Det eneste, der skal til, er, at man stoler på ham,« mener Åsa Linderborg.

Den tillid er sat på alvorlig prøve i Frankrig. Emmanuel Macron er kommet med de første indrømmels­er til at berolige folk, men det var ikke nok.

Åsa Linderborg tør ikke spå om, hvor det ender. Kan Frankrig udvikle sig som i Italien, hvor to forskellig­e populistis­ke bølger har fundet sammen: Lega, som er indvandrer- og Eu-kritisk, sidder nu sammen med Femstjerne­bevægelsen, som er opstået på en vrede mod etablerede politikere og et stykke ad vejen kan sammenlign­es med De gule veste. Det foreløbige facit er, at Lega har vundet vælgere på samarbejde­t, mens Femstjerne­bevægelsen har tabt.

»De gule vestes krav har en meget tydelig venstrepro­fil, men jeg frygter, at højrepopul­ister som Le Pen forsøger at overtage bevægelsen. I og med at der ikke er nogen leder, er den både vældig uberegneli­g og sårbar,« siger hun.

 ?? FOTO: ZAKARIA ABDELKAFI/AFP ?? En deltager i lørdagens demonstrat­ion forsøger at beskytte sine øjne i en sky af tåregas.
FOTO: ZAKARIA ABDELKAFI/AFP En deltager i lørdagens demonstrat­ion forsøger at beskytte sine øjne i en sky af tåregas.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark