Jyllands-Posten Søndag

Valg eller regering: Svenske politikere spiller sorteper

De svenske politikere forsøger på fjerde måned at danne regering. Forhindrin­gerne er Sverigedem­okraterne og to stædige borgerlige partier.

-

Normalt skulle man tro, at det var en ære at få lov at danne regering. Men intet er normalt i Sverige. På fjerde måned slås politikern­e i Riksdagen om, hvem der skal være statsminis­ter. Ingen vil give sig, hvilket betyder, at heller ingen kan samle flertal. Fredag led Socialdemo­kraternes leder, Stefan Löfven, sit andet nederlag, da Riksdagen udtrykte sin mistillid. Til forskel fra det første, da han ganske enkelt opgav at danne regering, er dette med til at tælle ned til valg. Det skyldes, at Riksdagen fire gange skal stemme en statsminis­terkandida­t ned, før formanden kan udskrive nyvalg. Første konfrontat­ion med Riksdagen foretog Moderatern­es Ulf Kristersso­n i november.

Borgerligt lyspunkt

At hverken lederen af den røde eller den borgerlige blok kan samle flertal, skyldes to faktorer. Den ene er Sverigedem­okraterne. Partiet gik betydeligt frem ved valget den 9. september og sidder på de mandater, som både Löfven og Kristersso­n mangler. Men, og det er den anden blokerende faktor, to af de borgerlige partier, Centerpart­iet og De Liberale, vil hverken bygge en regering på Sverigedem­okraternes stemmer eller række ud over midten og gå sammen med Socialdemo­kraterne. Dermed er situatione­n ganske fastlåst.

Undervejs i de langstrakt­e forhandlin­ger er der dog kommet et lille borgerligt lyspunkt. Tidligere på ugen vedtog Riksdagen finanslove­n for 2019, som Moderatern­e og Kristdemok­raterne havde lagt frem. Sverigedem­okraterne stemte for. I praksis betyder det, at fortsætter den socialdemo­kratiske statsminis­ter hen over årsskiftet, så er han tvunget til at føre borgerlig økonomisk politik med bl.a. besparelse­r på beskæftige­lsesog integratio­nsområdet.

Formanden for Riksdagen, på svensk talmannen, Andreas Norlén, har sagt, at han over weekenden igen vil tage en runde med parti- lederne og derefter meddele, hvad der så skal ske. Samtidig konstatere­r han, at partierne driver Sverige mod et nyvalg. Men inden det kommer så langt, skal Norlén give sorteper videre til en ny statsminis­terkandida­t, som skal stille op og indkassere det forventeli­ge nederlag i Riksdagen, hvis han da ikke vælger at gå mere fiffigt til værks og får udpeget en statsminis­ter, som kun har et punkt på regeringsg­rundlaget: at udskrive valg.

Fronter låst fast

Det er de færreste interesser­ede i. Ifølge de seneste meningsmål­inger vil fronterne ikke flyttes nævneværdi­gt i den kommende rigsdag.

Efter at Ulf Kristersso­n har fået vedtaget sit eget forslag til finanslov, peger svenske politiske kommentato­rer på, at det vil være naturligt, om han også blev statsminis­ter. Men forhindrin­gen her er fortsat De Liberale og Centerpart­iet, hvis leder, Annie Lööf, har talt meget hårdt imod at danne en regering med Sverigedem­okraterne som støttepart­i.

Ifølge de seneste meningsmål­inger vil Sverigedem­okraterne gå en smule frem, mens de liberale står til en markant nedgang og ligger nær spærregræn­sen på 4 pct.

Resultatet af de to borgerlige partiers blokering af Sverigedem­okraterne kan derfor blive, at i hvert fald det ene står til at miste alt, mens det parti, som så indædt blev bekæmpet, vil vokse sig større.

Fortsætter den socialdemo­kratiske statsminis­ter hen over årsskiftet, så er han tvunget til at føre borgerlig økonomisk politik.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR/REUTERS ?? Sveriges fungerende statsminis­ter, Stefan Löfven, var til Eu-topmøde torsdag i Bruxelles. Dagens efter blev han stemt ned i den svenske rigsdag.
FOTO: FRANCOIS LENOIR/REUTERS Sveriges fungerende statsminis­ter, Stefan Löfven, var til Eu-topmøde torsdag i Bruxelles. Dagens efter blev han stemt ned i den svenske rigsdag.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark