Jyllands-Posten Søndag

Obamas sundhedsre­form i modvind

En dom fra Texas har igen skabt usikkerhed om millioner af amerikaner­es sygeforsik­ring.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

En domstol i Texas afgjorde fredag, at Obama-regeringen­s sundhedsre­form fra 2010, bedst kendt som Obamacare, er i strid med forfatning­en.

Reformen, som har været en del af USA'S sundhedssy­stem siden 2010, giver obligatori­sk sygeforsik­ring til millioner af amerikaner­e, og det er netop den obligatori­ske del – altså at borgerne skal have en sundhedsfo­rsikring – der er omdrejning­spunkt for hele sagen.

Afgørelsen kommer, efter at flere stater har rejst sager om sygeforsik­ringen. Staternes økonomi bliver presset, når borgerne søger om statslig sygeforsik­ring, og derfor har Texas samt 19 andre stater ønsket at få sagen prøvet ved domstolene.

I 2012 bestemte USA’S højesteret ellers, at Obamacare var helt i tråd med forfatning­en – men sidste år kom Trump-regeringen med en skatterefo­rm, som eliminered­e muligheden for ”strafskat”. Og dén skatterefo­rm har nu gjort Obamacare forfatning­sstridigt, lyder afgø- relsen fra den texanske domstol.

»På nogle måder vedrører dette spørgsmål både Kongressen fra 2010 og Kongressen fra 2017. Den første kongres vedtog ACA ( Affordable Care Act, red.), mens den senere kongres savede det sidste ben af, den stod på,« skrev dommer Reed O’connor ifølge Reuters i sin afgørelse.

Knap 12 mio. amerikaner­e har i år sygeforsik­ring gennem Obamacare, mens i alt 20 mio. amerikaner­e har fået sundhedsfo­rsikring, siden loven trådte i kraft. Fredagens dom kaster hele systemet ud i uvished, og spørgsmåle­t om ordningens ud- formning kan gå hele vejen til Højesteret.

USA’S præsident, Donald Trump, der har som mærkesag at få stoppet Obamacare, men indtil nu ikke har kunnet finde flertal for at eliminere ordningen, har på Twitter glædet sig over dommen.

»Som jeg hele tiden har forudsagt, er Obamacare blevet kendt som en forfatning­sstridig katastrofe. Nu må Kongressen vedtage en stærk lov, der giver fantastisk­e sundhedsyd­elser,« skriver han.

I 2017 forsøgte Kongressen at afskaffe ordningen, men Republikan­erne kunne ikke enes om en løsning, og forsøget blev skrottet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark