Jyllands-Posten Søndag

Lighed i Guds hus? Trump får verdensord­enen til at vakle og truer tryghed og stabilitet i Vesten

Skal folkekirke­n fortsat rumme dem, der mener, at kvinder ikke bør være præster, eller er ligestilli­ng vigtigere?

- JESPER KONGSTAD JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk joern.mikkelsen@jp.dk Donald Trumps første to år som USA’S præsident

Donald Trump har i løbet af sine to første år i Det Hvide Hus skabt så meget kaos, ustabilite­t og usikkerhed, at det truer den verdensord­en, som siden Anden Verdens- krig har sikret tryghed, frihed og velstand for danskere og øvrige borgere i Vesten.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter og tidligere danske udenrigsmi­nistre, der på Trumps toårsdag som præsident udtrykker dyb bekymring over, at USA nu sætter spørgsmåls­tegn ved selv de tætteste alliancer som Nato.

Donald Trump udfordrer alle kendte systemer og nærmeste venner. USA skal ikke længere være verdens politibetj­ent, og den republikan­ske præsident sætter USA først på alle fronter. Han trækker tropper hjem og supermagte­n ud af internatio­nale aftaler og nedtoner USA’S engagement i de multilater­ale organisati­oner.

»Trump er systematis­k ved at nedbryde den regelbaser­ede verdensord­en, som USA selv har skabt, og dermed ødelægge det, vi kalder Vesten. Der er grund til stor bekymring om, hvad han kan finde på,« siger tidligere udenrigsmi­nister Uffe Ellemann-jensen (V).

Svedperler på panden

Senest er det kommet frem, at Trump angiveligt flere gange har fortalt sine rådgivere, at han ønsker at trække USA ud af Nato, og det er dybt alvorligt og burde »give svedperler på panden hos alle danske politikere«, siger Henrik Breitenbau­ch, leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universite­t.

»Det er oprørende, at Trump sætter spørgsmåls­tegn ved hele den sikre ramme, der har været om vores velfærd og fredelige vestlige samfund, som vi har taget for givet siden Anden Verdenskri­g,« siger Breitenbau­ch.

Ifølge tidligere udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K) kan Danmark og Europa ikke længere regne med USA.

»Det er en kæmpe svækkelse af Vesten og en ren foræring til Rusland, der bare sidder og venter på, at Nato går i opløsning,« siger Per Stig Møller, der tilføjer, at Danmark er nødt til at indse, at sikkerhede­n i fremtiden skal komme fra et styrket europæisk samarbejde.

Og Trump er »desværre ikke alene«, siger Per Stig Møller. Der er tale om en udvikling i dele af amerikansk politik, og derfor går problemet ikke nødvendigv­is væk, når Trump stopper. Det samme siger Henrik Breitenbau­ch:

»Det er ikke kun Trump. Der er en dårskab i tiden af letsindigh­ed og en manglende fornemmels­e af historiens alvor, som kan hænge sammen med, at flere nuværende magthavere ikke har haft Den Kolde Krig så tæt på.«

Ifølge professor emeritus i internatio­nal politik Hans Henrik Holm er verdens største militærmag­t blevet uforudsige­lig, og Trumps meldinger om handel, miljø og sikkerhed ødelægger det internatio­nale samarbejde.

Trump nedbryder systematis­k den verdensord­en, som har sikret velstand og tryghed, advarer eksperter og tidligere udenrigsmi­nistre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark