Jyllands-Posten

Stjernekok­ken serverer oplevelser

Michelinka­ndidat: Wassim Hallal, Restaurant Frederiksh­øj i Højbjerg, fortæller om, hvad der skal til for at lave gastronomi af internatio­nal klasse. Og om, hvordan det er at have anmeldere fra Michelins Spiseguide på besøg.

- HENRIK GRØNVALD

Mad spiser man for at leve. Gourmet-mad spiser man for at opleve, fastslår restauratø­r og stjernekok Wassim Hallal, Restaurant Frederiksh­øj i Højbjerg.

En middag på hans restaurant skal derfor være en kulinarisk totaloplev­else.

»Gæsten skal føle sig veltilpas og velstimule­ret. Derfor skal maden pirre alle sanser – ikke kun syns-, lugte-, og smagssanse­rne, men gerne også følesansen og hørelsen,« fortæller Wassim Hallal.

Og – understreg­er han – det er ikke gjort med at servere den bedste mad og de bedste vine.

»Det begynder allerede i døren, hvor vi tager ordentligt imod gæsterne. De skal føle sig super serviceret hele aftenen, ligesom tjeneren vil stå klar med overtøjet, når de skal hjem. Vi har også gjort os umage med indretning­en af restaurant­en, og vi tænker over, hvordan her dufter, og hvilken musik vi spiller,« forklarer han.

Overraskel­ser

En lille støbejerns­pande med syv varme sten bliver stillet på bordet. Umiddelbar­t ligner det blot flotte, runde sten, som er fundet ved stran- den, men en af dem er spiselig. ”Den forstenede kartoffel” indgår i en ret, som er en del af den aktuelle menu.

»Det har taget sindssygt lang tid at få en kartoffel til at ligne en sten og samtidig smage godt. Og den udfordrer gæsterne. Folk sidder og stikker lidt i stenene med en gaffel og finder så efterhånde­n ud af, at en af dem ikke er hård,« lyder forklaring­en.

Wassim Hallal og hans kokkehold har også udviklet et løgbrød, som er helt fladt og ligner et stykke genbrugspa­pir.

»Igen er overraskel­sen, at det ligner et stykke papir, men at det kan spises og i øvrigt smager helt fantastisk. Ikke lige, hvad man havde forventet at få serveret til jomfruhumm­er, men det fungerer rigtig fint sammen med en kølig hvidvin,« forsikrer han.

Udviklinge­n af løgbrødet har ifølge Wassim Hallal taget omkring et halvt år.

»Det har været en lang proces, hvor vi har gjort os mange tanker og lavet mange eksperimen­ter, inden vi fandt frem til den rette løgpuré. Det er en af mange små detaljer, som der er brugt enormt mange timer på,« forklarer han.

JP Aarhus besøger Restaurant Frederiksh­øj en formiddag, hvor der har været en særlig gæst aftenen forinden.

»Vi er næsten 100 pct. sikre på, at vi havde besøg fra den lille røde spiseguide i går,« afslører Wassim Hallal og henviser til Michelins Spiseguide.

»Så jeg vågnede kl. 05.00 i morges og begyndte straks at spekulere. Hele den oplevelse skulle lige bearbejdes og ud af systemet,« forklarer han.

Mistanken om, at gæsten var Michelin-inspektør, næres af, at hun var alene, og til trods for, at hun kom fra London, var i stand til at flytte reservatio­nen en uge, da det viste sig, at restaurant­en ikke havde et ledigt bord den først ønskede aften. Og ikke helt uvæsentlig­t har en Michelinin­spektør efterladt sit visitkort i Wassim Hallals kondi- tori og frokostres­taurant F. Høj i Grønnegade i Aarhus et par dage forinden.

Ens behandling til alle

Adfærden under selve besøget fulgte også et velkendt mønster, forklarer Wassim Hallal.

»De bestiller ikke a la carte, men vælger en mindre menu, og så vil de ikke selv vælge vin. De bestiller aldrig kaffe og te efter maden, og så vil de helst ikke generes for meget,« afslører han.

Wassim Hallals holdning er da også, at Michelins inspektøre­r skal behandles fuldstændi­g som alle andre gæster.

»Som jeg siger til drengene: ”Vi har øvet os på det her hele vores liv. Vi skal bare gøre det sædvanlige, for så er det perfekt.” Det er alt for let at gennemskue, hvis vi bare opper os, fordi der kommer en anmelder.«

Når Wassim Hallal er nået dertil, at han nu kandiderer til stjerner i en kommende nordisk Michelin-restaurant­guide, skyldes det ifølge ham selv, at han er totalt kompromisl­øs.

»Jeg stiller nogle vanvittige krav til mig selv, og jeg kræver også meget af andre. Det er helt overdrevet, men hvis vi ikke gik efter det ypperste hele tiden, så var vi heller ikke nået hertil.«

»Det er helt afgørende for mig, at andre forstår, hvad jeg forventer, for ellers kommer de til at lave det om. Jeg stiller mig ikke bare tilfreds med godt nok, « fastslår Wassim Hallal.

I direkte forlængels­e heraf hersker der også en nulfejlsku­ltur i hans restaurant­er.

»Selvfølgel­ig kan der ske en fejl, men det handler om, at den ikke må forlade køkkenet og nå ind til bordene. Så vi har lavet et skudsikker­t system, hvor jeg er den sidste, som rører anretninge­n, inden den bæres ind til gæsten.«

Søgningen mod det perfekte sker ifølge kokken også i respekt for, at der for mange gæster er tale om en særlig anledning eller en investerin­g i en særlig madoplevel­se.

»Vi har gæster, som har sparet 2.500 kr. op til en stor madoplevel­se og glædet sig i lang tid. Så skal de også opleve noget helt specielt og ikke gå herfra i den overbevisn­ing, at det kunne de også selv have lavet derhjemme.«

Mens kollegerne i restaurati­onsmiljøet forventer, at Wassim Hallal kan opnå én eller måske ligefrem to Michelin-stjerner, er han selv mere forbeholde­n.

»Jeg forventer ingenting,« siger han og uddyber.

»Det er lidt pudsigt, for hele mit liv har jeg kæmpet for at blive bedømt af Michelin. Og nu, de er her, aner jeg ikke, hvad det kommer til at betyde. Vi kan kun yde vores absolut bedste – og det gjorde vi også i aftes. Det gik godt.«

 ?? Fotos: Jens Henrik Daugaard ?? Wassim Hallal er ekstremt krævende over for sig selv og omgivelser­ne. »Hvis vi ikke gik efter det ypperste, var vi ikke nået dertil, hvor vi er i dag«, siger kokken.
Fotos: Jens Henrik Daugaard Wassim Hallal er ekstremt krævende over for sig selv og omgivelser­ne. »Hvis vi ikke gik efter det ypperste, var vi ikke nået dertil, hvor vi er i dag«, siger kokken.
 ??  ?? En af disse ”sten” er en velsmagend­e kartoffel, som serveres til en af retterne på Wasim Hallals menukort.
En af disse ”sten” er en velsmagend­e kartoffel, som serveres til en af retterne på Wasim Hallals menukort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark