Jyllands-Posten

Tusindvis af de dårligst stillede pensionist­er skæres i boligydels­en

Finansmini­steriets beregninge­r viser, at der sker forringels­er for de svageste.

- JESPER HVASS

Flere tusinde pensionist­er med en årlig husstandsi­ndkomst under 150.000 kr. står til at miste boligydels­e med aftalen om næste års finanslov. I 2020 bliver i alt 22.500 husstande ramt.

Det viser regeringen­s egne beregninge­r. Konklusion­en er i modstrid med, hvad finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n forklarede på et pressemøde torsdag formiddag, hvor han blev konfronter­et med hård kritik – fra bl.a. Ældre Sagen – af besparelse­rne på boligydels­en.

»Jeg synes, at det har været rimeligt, at vi hjælper de svageste. De dårligst stillede folkepensi­onister, og det vil sige op til en indkomst på 150.000 kr., får en øget boligydels­e,« lød det fra Claus Hjort Frederikse­n.

Også Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, har forsvaret aftalen med henvisning til, at de svageste fik mere.

»Vi fik drejet aftalen i den retning, at 93.000 husstande med de laveste indkomster faktisk skal ende med at få en højere boligydels­e,« forklare- de Thulesen Dahl. Skulle de dårligst stillede ældre blive skåret i boligydels­en, »er det ude af trit med det, vi har aftalt,« sagde Kristian Thulesen Dahl til TV2.

Regeringen­s beregninge­r viser, at der i gruppen af pensionist­er i husstande med en samlet indkomst på under 150.000 kr. i 2020 er 22.500, der står til at miste op mod 6.000 kr. om året i boligydels­e. Torsdag aften erkendte Claus Hjort Frederikse­n, at det ikke er alle, som får en fremgang i boligydels­en. Han hæfter sig dog ved tallene for 2016.

»45.600 pensionist­er med en indkomst under 150.000 vil næste år få mere i boligydels­e. Der er også en mindre gruppe på 14.200, som vil få lavere boligydels­e,« svarede finansmini­steren i en mail.

For Dansk Folkeparti­s finansordf­ører, Rene Christen- sen, er tallene overrasken­de.

»Vi forventer, at finansmini­steren indbyder, så vi kan få rettet aftalen til,« siger Rene Christense­n.

1. sektion, Indland, side 11

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark