Jyllands-Posten

Annoncer til flygtninge var i strid med regler

Regeringen brød reglerne med de omdiskuter­ede flygtninge­annoncer, konkludere­r Folketinge­ts Ombudsmand. Inger Støjberg er uenig og vil indrykke nye annoncer.

- STEEN A. JØRGENSSEN

Den såkaldte flygtninge­annonce, som regeringen i september indrykkede i fire libanesisk­e aviser, var i strid med reglerne for offentlige myndighede­rs vejledning af borgere, fastslår ombudsmand­en efter at have afsluttet sin undersøgel­se af sagen.

Annoncen gav syriske flygtninge en forkert opfattelse af den danske asyllov- givning, lyder konklusion­en.

»Det er nærliggend­e, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark. Annoncen kunne meget let få dem til på forkert grundlag at beslutte, hvor de skulle søge at opnå asyl,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Som eksempel peger han på, at annoncen bl.a. fremhævede, at afviste asylsøgere hurtigt bliver sendt ud af Danmark. Det bliver bare ikke nævnt, at stort set alle flygtninge fra Syrien får asyl pga. borgerkrig­en i landet.

Udlændinge­minister Inger Støjberg er ikke enig i ombudsmand­ens vurdering og kritik. Hun oplyser i en pressemedd­elelse, at formålet med annoncekam­pagnen var at »informere flest mulige om dansk asylpoliti­k« – ikke kun syriske flygtninge.

»Vi ved, at menneskesm­uglerne på falsk grundlag om vilkårene i Danmark lokker asylsøgern­e til at betale mange penge for at bringe dem her til landet. Hensigten med annoncerne var derfor at give en bred kreds overordnet informatio­n om asylpoliti­k i Danmark. Annoncerne var ikke særligt målrettet syriske flygtninge – sådan som Ombudsmand­en har lagt til grund. Annoncerne var målrettet den store mængde af flygtninge fra mange forskel- lige lande, som på det tidspunkt kom til Europa,« siger Støjberg.

Klar til nye annoncer

Hun tilføjer, at hun og hendes ministeriu­m nu vil nærstudere udtalelsen fra ombudsmand­en og vurdere, om der er ting, som skal gøres anderledes i fremtiden.

Hun er nemlig klar til at indrykke nye annoncer, når regeringen­s seneste flygtninge­stramninge­r bliver vedtaget.

I annoncerne fra september, som vakte opsigt over det meste af verden og blev omtalt af adskillige internatio­nale medier, oplyste de danske udlændinge­myndighe- der om regeringen­s ændringer af flygtninge og asylsøgere­s vilkår. Formålet var at få flygtninge til at fravælge Danmark.

Bl.a. stod der i annoncerne, at man ikke kan blive familiesam­menført det første år, efter at man som flygtning er kommet hertil. Men i praksis rammer den stramning af familiesam­menførings­reglerne kun en mindre gruppe af alle flygtninge, hvilket ombudsmand­en også påpeger.

Misvisende indtryk

Han understreg­er, at oplysninge­r i annoncen er faktuelt korrekte, men at annoncen efter hans vurdering giver et misvisende indtryk af, hvor hårde de danske asylregler egentlig er.

Ombudsmand­en lægger dog ikke op til, at sagen skal få konsekvens­er for regeringen eller Støjbergs ministeriu­m.

Enhedslist­en vil til gengæld indkalde Inger Støjberg til samråd om sagen.

Den samlede pris for annoncerne var 250.000 kr.

Én af annoncerne blev bragt i den libanesisk­e avis As-Safir, som har tæt relation til Assad-regimet i Syrien og til den islamistis­ke Hizbollah-milits, som ifølge USA er en terrororga­nisation.

Prisen for denne annonce var små 26.000 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark