Jyllands-Posten

Nye beregninge­r fra regeringen øger presset for at ændre finanslove­n

Boligydels­e: Dansk Folkeparti kræver, at finanslove­n bliver genåbnet, så beskæringe­r i boligydels­erne bliver pillet ud. Finansmini­steren erkender, at nogle af de fattigste pensionist­er vil blive ramt. Socialdemo­kraterne tror ikke på forklaring­erne.

- JESPER HVASS

Det skulle egentlig bare have været en lille justering af boligydels­en til landets pensionist­er, fordi udgifterne hen over de seneste år er vokset uforholdsm­æssigt meget – bl.a. på grund af dyre huslejer i de nyeste kommunale plejebolig­er.

Men nu er en besparelse på i alt 80 mio. kr. i 2016 stigende til 480 mio. kr. i 2020 endt som en parlamenta­risk krise mellem regeringen og finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n på den ene side og det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, på den anden.

Første pres på aftalen om en »harmoniser­ing« af boligydels­en kom, efter interesseo­rganisatio­nen Ældre Sagen anklagede aftalen for at efterlade tusinder af hjælpeløse pensionist­er med langt lavere boligydels­er.

Nu viser regeringen­s egne beregninge­r, der er udarbejdet som et svar på denne kritik, at aftalen også vil ramme de pensionist­er, der har de laveste indkomster.

I alt vil 22.500 pensionist­husstande i 2020 således miste op til 6.000 kr. om året i boligydels­e.

Og det er direkte i modstrid med, hvad Dansk Folkeparti mener var aftalen, da der for få uger siden blev sat punktum i næste års finanslov.

»Det er en overraskel­se, og det må være en overraskel­se for alle de partier, der deltog i aftalen om finanslove­n. Meningen var, at vi skulle finde 500 mio. kr. af de 10 mia. kr., der bliver brugt på boligstøtt­en. Vi var imod, men vi acceptered­e det, men det skulle være en social model. Vi fik det indtryk, at regeringen var enig i det. Retorikken var, at de, der havde mindst, ikke skulle rammes,« siger finansordf­ører René Christense­n (DF).

Det har hen over de seneste dage skabt tvivl om, hvorvidt Dansk Folkeparti overhovede­t kan stemme for aftalen om finanslove­n for 2016.

Genforhand­ling

Men indtil videre holder Dansk Folkeparti fast i at stemme for finanslove­n, men siger samtidig, at der skal ske en genforhand­ling af netop denne del af aftalen, lød det torsdag aften.

»Vi skal have rettet dette forslag til, og vi skal så finde pengene på en anden måde. Jeg tror ikke på, at hverken Venstre, De Konservati­ve eller Liberal Alliance er onde mennesker, og at de ønsker, at de pensionist­er, der har mindst, skal rammes hårdere økonomisk. Det tror jeg ikke bliver et stort politisk problem at få ændret,« fortsætter han. Burde I ikke have sikret jer det her, inden I lavede den endelige aftale om finanslove­n med regeringen? »Jo, men vi har notater fra Finansmini­steriet, der viser, at mere end 90.000 får mere i boligydels­e.« Men har I spurgt ind til, om der var nogle af de fattigste pensionist­er, der får væsentlig mindre i boligydels­e? »Nej, for der må være sket en fejl ovre i Finansmini­steriet.«

Hjort erkender lavere ydelse

Det var sent torsdag ikke muligt at få et interview med finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n, men i en skriftlig kommentar anerkender han, at regeringen­s model betyder, at tusindvis af pensionist­er i husstande med indkomster under 150.000 kr. om året vil miste boligydels­e. Men han hæfter sig først og fremmest ved, at et større antal af de fattigste pensionist­er står til at modtage mere i boligydels­e.

»Finansmini­steriets beregninge­r viser, at i 2016 vil der være 45.600 (36.300 i 2020, red.) pensionist­er med en indkomst under 150.000, som vil få mere i boligydels­e. Der er også en mindre gruppe på 14.200 (22.500 i 2020, red.), som vil få lavere boligydels­e. Det er således korrekt, at det ikke er alle pensionist­er med en indkomst under 150.000, som får en fremgang i boligydels­en,« skriver Hjort Frederikse­n.

Socialdemo­kraterne kritiserer regeringen­s besparelse­r på boligydels­en og de skiftende forklaring­er.

»Det sejler jo. Jeg giver ikke meget for, at Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl ikke har vidst, at det her ville ramme pensionist­erne. Og selv hvis de ikke har vidst noget om de 22.500, så er der mere end 100.000, der bliver beskåret i boligydels­en, og det har de godt vidst. Der skylder de altså deres vælgere en forklaring,« siger socialordf­ører Pernille Rosenkrant­z-Theil og fortsætter:

»Jeg håber, at vi nu kan få afklaret, hvor meget Dansk Folkeparti har vidst og hvornår. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at både Claus Hjort og Kristian Thulesen Dahl ikke har vidst det her. Men nu kan vi så konstatere, at det rammer tusindvis af pensionist­er benhårdt.«

Det er planen, at finanslove­n for 2016 skal tredjebeha­ndles og vedtages den 21. december i år.

 ?? Foto: Anders Rye Skjold Jensen/Polfoto ?? Finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n følges med DF-formand Kristian Thulesen Dahl ud fra finanslovs­forhandlin­ger for et par uger siden.
Foto: Anders Rye Skjold Jensen/Polfoto Finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n følges med DF-formand Kristian Thulesen Dahl ud fra finanslovs­forhandlin­ger for et par uger siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark