Jyllands-Posten

Ekspert: Danmark står til ringere Europol-tilknytnin­g

EU-kilder og ekspert forudser, at Danmark må indstille sig på en ringere Europol-aftale. Vi mister formentlig mulighed for politisk kontrol og plads i den øverste ledelse.

- MARTIN KAAE HEIDI PLOUGSGAAR­D

BRUXELLES/KØBENHAVN Selv hvis statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen i dag på et møde med den øverste top i Bruxelles får den bedst mulige begyndelse på nye forhandlin­ger om at sikre Danmarks plads i Europol, vil en aftale på niveau med det nuværende Europol-samarbejde blive meget svær at opnå. Måske umulig.

Det siger flere kilder i det EU-system, som Danmark i de kommende måneder skal lægge arm med.

»Selvfølgel­ig vil vi forsøge at finde en løsning. Men det er komplicere­t, det vil tage tid, og det vil have konsekvens­er. Det vil stille Danmark dårligere,« siger en EUkilde med kendskab til situatione­n og advarer om, at den aftale, som Danmark vil kunne få, ikke vil kunne blive så god som i dag.

Nejet ved folkeafste­mningen i sidste uge betyder, at Danmark i april eller maj 2017 må forlade Europolsam­arbejdet, der til den tid bliver overstatsl­igt og sætter Danmark uden for døren på grund af retsforbeh­oldet.

Alle Folketinge­ts partier er imidlertid enige om, at Dan- mark skal forsøge at blive i Europol, og derfor vil regeringen forsøge at forhandle en parallelaf­tale på plads om fortsat deltagelse.

Den proces kan for det første trække tidsmæssig­t ud. For det andet betyder retsforbeh­oldet, at Danmark juridisk set må forhandle på samme grundlag som et ikke-EU-land. Det gør, at vi på forhånd står svækket.

»Selv hvis vi laver en aftale, vil det blive som med et tredjeland på baggrund af internatio­nal lov. Ikke på baggrund af EU-lov,« siger EUkilden og tilføjer:

»Det her er noget, som kun advokater har fordele af.«

På Syddansk Universite­t sidder adjunkt Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, der er ekspert i bl.a. EU-strafferet. Også han sammenlign­er Danmarks position i forhandlin­gerne med et land, der står helt udenfor.

Her er Danmark EU-fri

»Du kan billedligt talt sige, at på det retslige område er vi ikke medlem af EU. Derfor er det vanskeligt at forestille sig, at vi kan fortsætte i nogle af de styrende organer (i Europol). Så ville vi pludselig få magt i EU på et område, hvor vi ikke er med i EU. Det ville svare til, at den amerikansk­e kongres får lov til at indsætte en senator som justitsmin­ister i Danmark,« siger han.

Europols styrende organ svarer til en bestyrelse, der træffer beslutning­er om, hvorvidt ressourcer­ne skal prioritere­s på at bekæmpe mafiaen i Sydeuropa, på at Sådan er proceduren Hvis Danmark efter nejet i sidste uge vil blive i Europol, skal regeringen anmode EU-Kommission­en om at indlede forhandlin­ger om en parallelaf­tale. EU-Kommission­en kan derefter vælge at gå til de øvrige 27 EU-lande og få et mandat til at forhandle. Hvis der derefter indgås en aftale, skal den både godkendes af de øvrige EUlande og af EU-Parlamente­t. Opbakning fra EU-Parlamente­t var ikke et krav, da Danmark indgik aftale om de fire parallelaf­taler, som vi har i dag på forskellig­e retsområde­r. oprette registre over syrienkrig­ere eller måske rockere.

»Så kan det godt være, at vi synes, at sådan et register over rockere er en smart ting, men når vi ikke sidder med, kan vi kun forsøge at påvirke beslutning­en via andre diplomatis­ke kanaler. Vi får automatisk en svagere tilknytnin­g,« siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

En anden konkret svækkelse, påpeger han, er, at Danmark formentlig ikke vil kunne være med i det politiske eftersyn, som EUParlamen­tet vil føre med det nye Europol-agentur. Men en ting er jura.

Noget andet den politiske forhandlin­g, som Lars Løkke Rasmussen for alvor kaster sig ind i med mødet med EUKommissi­onens formand, Jean-Claude Juncker, og EUpræsiden­t Donald Tusk, som leder møderne mellem EU’s stats- og regeringsc­hefer. Når samtalen flyttes til det politiske værksted, kan det principiel­t ikke udelukkes, at Danmark ville kunne få et resultat, som sidestille­r Danmark med de øvrige medlemslan­de, hvis alle de 27 andre EUlande og EU-Parlamente­t bakker det op. Men det afviser Fuglsang selv.

Jyllands-Postens korrespond­ent

Politikken blokerer

»Juraen blokerer ikke direkte, men det gør politik,« siger han med henvisning til de forhandlin­ger med Storbritan­nien, der lige nu også er i fuld gang før en afstemning om at blive i EU, som premiermin­ister David Cameron har lovet briterne i senest 2017.

»26 af de 27 andre lande vil benytte chancen til at sende en besked til Cameron om, at han godt kan glemme alt om særlige vilkår,« forudser Fuglsang.

En anden central EU-kilde påpeger, at Danmark med sit nej er afhængigt af opbakning fra alle andre lande.

»Danmark stiller sig selv i en situation, hvor det kan blive taget som gidsel af 27 andre lande,« siger kilden.

Lars Løkke Rasmussen mødes med Tusk og Juncker kl. 12.30.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark